Убитият терорист от Виена: Мъж с македонско гражданство, опитал да избяга в Сирия Снимка: © Getty Images

Ликвидираният нападател от атентата във Виена на 2 ноември е мъж, роден през 2000 г. и притежаващ австрийско и македонско гражданство. Това твърди австрийската медия Kronen Zeitung, позовавайки се на информация от вътрешното министерство, а данните са потвърдени от Der Standard и от разследващия журналист от седмичника Falter – Флориан Кленк.

Според Кленк – нападателят се казва Куртин С. Роден е и е израснал във Виена и има албански корени, а родителите му са от Северна Македония.

Той е един от няколкото предполагаеми извършители на атентата, при който загинаха четирима цивилни, а най-малко 17 души бяха ранени.

Атентат в центъра на Виена: 4 жертви, ликвидираният нападател е симпатизант на ИДИЛ (ОБНОВЕНА)

От Krone.at пишат, че името на нападателя е Куйтим Ф. Той е дал клетва за вярност на ръководителя на Ислямска държава Абу Ибрахим Ал-Кураиши малко преди атаката – информация, която все още не е потвърдена. Още тази сутрин обаче австрийските власти обявиха, че мъжът е „симпатизант на Ислямска държава“. Бил е познат на службите за борба с тероризма.

Той има криминално досие и е излязъл от затвора през декември 2019 г. Бил е арестуван в Австрия през април миналата година. Причината – членство в терористична организация. Тогава е осъден на 22 месеца затвор, тъй като е бил един от 90 австрийски ислямисти, които искали да отпътуват за Сирия и да се присъединят към милициите на Ислямска държава.

20-годишният мъж обаче бил пуснат на свобода условно, тъй като е бил непълнолетен.

„Никога не съм си представял, че е възможно той да се превърне в убиец“, каза бившият адвокат на атентатора с двойно гражданство Николаус Раст. Той го представлява пред съда в делото през 2019 г. По думите на Раст – нападателят идва от „нормално семейство“.

Той разкри още пред krone.at, че службите за борба с тероризма са разбрали за него заради майка му, която го обявила за издирване преди време – когато опитал да замине за Сирия. В Турция обаче бил задържан от властите и върнат обратно на австрийска територия.

Раст сподели, че младежът посещавал редовно джамия, докато бил тийнейджър, и най-вероятно се е „радикализирал“ там. Определи го като „дезориентиран млад мъж, търсещ мястото си в света“ и „човек, който не е бил сполетян от късмет, създавайки приятелствата си“.

Според информация на Kronen Zeitung – извършителят на нападението във Виена е носил мачете, пистолет и автомат „Калашников“. Бил е снабден с колан с експлозиви, за да извърши „тази отвратителна атака срещу невинни граждани“, каза вътрешният министър на Австрия – Карл Нехамер.

Свидетелски разкази от Виена: "Хората побягнаха, масите в баровете полетяха"

В социалните мрежи се появиха видеа, на които се вижда как нападателят стреля към случайни минувачи. Изглежда, че държи AK-47 „Калашников“, който според австрийския закон за оръжията попада в категория А – забранени. Терористът най-вероятно се е снабдил с него по незаконен път.

Kronen Zeitung смята, че точно преди атаката в центъра на Виена 20-годишният мъж е публикувал снимка с текст, в който е изразил своите симпатии към терористите от Ислямска държава. Акаунтът му в Instagram е блокиран.

Службите са влезли в дома му и са го претърсили. Открили са множество видеозаписи, които в момента се преглеждат.

Издирва се най-малко още един екстремист, тъй като на 2 ноември е имало шест отделни стрелби в австрийската столица. Няколко души са били задържани, като властите все още не споменават точен брой, както и кои са арестуваните.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024