Когато ми се обадиха от Volkswagen Лекотоварни автомобили, реших, че нещо са сбъркали - потенциално ревю на новия „Транспортер“ нямаше да ми е по силите. Оказа се по-интересно предложение – California 6.1, което на практика е кемпер (все пак в тялото на „Транспортер“), но най-забавно ми се видя името „California“ – с всички преки и непреки асоциации с хипи движението от края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век, и един от неговите символи – малкия ван, с който рок групи и семейства обикаляха по протести, комуни и фестивали.

Аз имам някакво отношение, доколкото слушам много музика от това време, а и съм прочел някоя и друга книга от и за тези времена.

Тъй като при излизането си на пазара през 1949 г, такава категория не е съществувала, са го наричали ван, бус, микробус, кемпер. „Костенурката“ е носела индустриалното име Type 1, и когато „ванчето“ се появява, германците, като проява на силно въображение, го наричат Type 2.

Вече през 60-те твърдо става популярен като „Hippie Van“

Както и да е. Основната пречка пред тест-драйва ми се стори малко странното време на годината – насред месец февруари. Модификацията, която се предлагаше, се казва Beach. Значи, ще пробваме кемпер на име California 6.1 Beach през зимата.

Второто препятствие пред мен беше, че никога не съм бил особен фен на къмпингите и всички придружаващи екстри като навалица, леко спорни хигиенни условия, разправията около намиране на места къде после си държиш кемпера (след лятото, искам да кажа) и други подобни.

Впечатления и опит за оценка на някои предимства на този автомобил ще видите във видеото, тук само искам да кажа, че макар и на микро и нефилософско ниво, преоткрих усещането за свобода, докато кемперът беше с нас за няколко дни.

Пътуващата каравана дава възможност да планираш минимално, но да постигаш максимален резултат.

Валя ни сняг на парцали, после времето се оправи, ходихме на язовир, където готвач ни готви риба, т.е – бяхме с „Ванчето“ в студ и в пек, и това усещане, че си си вкъщи, не ни напускаше.

Техническите данни ще ги намерите навсякъде (готвенето на язовира в Пожарево ще видите в отделно видео), но ако имате идея да счупите хотелските окови и да потеглите с откривателски дух по хълмовете на времето – California 6.1 не е за пренебрегване. Никак.

Цветан Илиев от Roadhunter тества California 6.1: Отляво море, отдясно море, направо море

Владислав Терзийски: Търсачът на златна светлина


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024