Цветан Илиев от Roadhunter тества California 6.1: Отляво море, отдясно море, направо море Снимка: © Roadhunter

Всички разбират от автомобили, както и от политика, футбол, а напоследък и от вируси. Малко са хората обаче, които наистина разбират от тези неща, а когато става дума за автомобили, Цветан Илиев може да служи за пример. Той се представя като автомобилен инженер с разнообразни интереси и биографията лесно потвърждава думите му.

Завършил бакалавър по автомобилно инженерство в Оксфорд, Цветан бързо става част от екип, който разработва двигатели за Mercedes и техния ван Sprinter. По-късно довършва образованието си отново във Великобритания, за да работи за DAF Trucks в Нидерландия, а впоследствие създава стартъп за електрически велосипеди.

В свободното си време тества различни автомобили, за които пише в RoadHunter - личният му блог, който с времето пораства и днес има малък екип и големи планове за бъдещето. В старанието си да води активен начин на живот, Цветан звучи като човек, който е винаги в движение, а хобитата му включват ски и уиндсърф, в зависимост от сезона.

С тази комбинация от интереси и хобита, Цветан е един от най-подходящите хора, които могат да разкажат за мястото на Volkswagen California 6.1 на пътищата по света и у нас.

Илия Темелков: Очевидно имаш страст към автомобилите, но откъде идва тя?

Цветан Илиев: Тя си e с мен от най-ранна детска възраст: от времето, за което дори нямам спомени, съм сочел по картинки коли, а в съзнателния ми живот много се вълнувах, когато нашите си купят нова кола, и чаках да дойдат да ме вземат от баба ми и дядо ми. Впоследствие, този интерес се разви. В първи-втори клас вече рисувах страшно много коли и мечтаех някой ден да направя моя марка. Исках да ставам дизайнер, но така се случи, че се насочих към инженерството.

На какъв етап на развитие в момента е твоят блог?

Когато се прибрах в България, направих RoadHunter. Първо започнах от някакъв български автомобилен сайт, където от време на време правех потребителски тестове. Покрай мен тогава имаше доста коли и ми беше любопитно. Сайтът обаче беше на доста ниско ниво и в един момент си казах, че като така или иначе пиша, защо да не започна мой си блог. Така и започнах, мисля, че беше 2015 г.

Тогава все още нямаше инфлуенсъри или блогъри в областта на тема автомобилите в България и ми беше много лесно да завържа контакт с автомобилните дилърства. Лека-полека блогът започна да има повече читатели и го вземах по-насериозно, влагах повече време. Всъщност, в края на 2019, дори направих книга, която събираше най-доброто от RoadHunter.

Идеята за сайта в момента е, че му е време да се превърне в нещо малко по-сериозно. Затова миналата година привлякох приятел, който също пише от време на време. Сега имаме идеи за създаване на нещо по-професионално.

Като инженер - мислиш ли, че има нужда да влизаш в дълбоки технически детайли, когато пишеш за автомобили?

Не смятам за необходимо да се задълбава в техническа насока. Ако искам, мога да го направя, но не виждам смисъл, защото за мен идеята е да помагам на потенциалните купувачи най-вече, а тях ги вълнува каква ще е колата от тяхна гледна точка.

Приемаме, че някой е бил ужасно разсеян и не знае какво е Volkswagen California 6.1. Как би описал този автомобил на един такъв човек?

В някаква степен, преди срещата ни, възприех California като надценена палатка с двигател и колела и като лайфстайл автомобил. Ако я конфигурираш да бъде двуцветна с по-интересните джанти е идеална за Instagram снимки, но ѝ липсва истинска практичност.

Впоследствие открих, че това не е съвсем вярно, защото на California може да се гледа не само като на кемпер с по-ограничени възможности, но и като на основен автомобил със свръхвъзможности. Много хора, след появата на деца, започват да пътуват с огромни количества багаж и за тях това може да е основен автомобил. Моделът е по-лесен за управление и поддръжка от традиционните кемпери. Освен това с правилната настройка, може да донесе много свобода и удобство при редовно къмпингуване.

Ти какво направи, къде отиде, какво си организира?

Първото, което направих, след като се качих в кемпера, беше да отида при фургоните за храна в Quartal, да си взема бургер и да седна отзад в California-та, за да го изям цивилизовано. Няма и половин час след като взех колата, вече се възползвах от възможностите, които дава.

На следващия ден тръгнах на път, а вечерта реших да си пия бирата в кемпера и да си гледам филма вътре. Първо си опънах тавана нагоре, което ми даде допълнително пространство, сложих си вътре лампичките за амбиентно осветление. Пуснах си печката на дизел, която може да работи цяла нощ и е доста икономична - гори по около половин литър дизел на час. Навън беше 0 градуса, а аз си седях вътре в кемпера, гледах си филм и ми беше доста уютно и приятно.

След това тръгнах към морето. Извадих невероятен късмет, защото седмицата преди това беше страшен сняг и студ, седмицата след това отново е сняг и студ, а аз хванах промеждутъка, в който беше абсолютно лято. Когато стигнах в Лозенец, си мислех, че ресторантът, който работи целогодишно, ще предлага храна за вкъщи, но се оказа, че не е така.

Работеше само един друг, който не ми хареса, и си казах, че ще отида до Царево да си намеря храна. Отидох в Царево - нищо не беше отворено, върнах се в Лозенец, където работещият ресторант вече беше затворил. Така, в неделя вечер, се оказа, че ще трябва да гладувам или да вечерям кроасани. И както си мислех да ползвам котлона на California максимум, за да направя едно кафе, просто да видя как работи, стана така, че си купих тенджера, пакет паста и някакъв сос, паркирах на едни скали край морето и си сготвих паста. Нахраних се и бях доволен.

Има го това неудобство, че като си приготвиш каквото си готвиш, няма къде да си измиеш тенджерата. По-високите нива на оборудване, които са 4-местни, а не 5-местни, имат резервоар за чиста и мръсна вода, мивка вътре и връзка за душ отвън. Тогава вече можеш дори да си изплакнеш съдовете, което е много добре. В този вариант, който тествахме - Beach ниво на оборудване, мисля че е най-подходящо просто да си направиш кафе или чай.

На следващия ден времето трябваше да бъде лошо, та бях решил просто да работя. Отидох на скалите край Лозенец, паркирах на един полуостров със страшна гледка: отляво море, отдясно море, направо море. Седнах, пуснах си компютъра и поработих. Общо взето - много приятно. Затова си представих, че ако можеш да си home office и имаш такъв кемпер, просто е много добро.

Дори да си в София, качваш се на Копитото и си работиш сред природата. За мен, честно, това е най-ценното в момента.

Какво би казал за California като автомобил? Как се усеща на пътя?

Като цяло е комфортна и лесна за управление кола, като позицията на седене е много висока, което е специфично. По този начин е по-лесно да се шофира, защото имаш много добра видимост. Дори когато трябва да изпревариш, си с добра видимост, а това е важно, защото колата не е най-бързата на пътя.

Особено на първокласен път, когато трябва да изпревариш, си е малко тръпка дали ще успееш навреме. Предлага се с по-мощен двигател, който е с 54 к.с. отгоре, при който със сигурност нещата ще са по-добре. (California 6.1., ниво на оборудване Beach е 2.0 TDI, 4x4 със седемстепенна автоматична скоростна кутия, 150 к.с.)

По отношение на високата позиция, много добро впечатление ми направи това, че по пътищата, по които съм шофирал и друг път, всъщност виждам нови неща - поляни отзад, гледки към планини, неща, които като шофираш дори джип, не виждаш, защото е ниско. Това беше много приятно.

В същото време кемперът е малко по-шумен от нормална кола, но не е нещо фрапантно. Със сигурност не бих казал, че се чувствам сякаш съм шофирал камион. Така че, и от тази гледна точка, мога да си я представя дори в ежедневието.

California 6.1 има възможност за 4х4 и конкретно тази, която ползвах, беше такава. Погазих доста в някаква кал и ако не бях с такава... можеше и да не затъна, но щеше да ми е малко зор. Тя не е толкова висока, така че има ограничения, но е по-висока от нормална кола.

Големият кемпер Grand California също има възможност за 4х4, но той е прекалено дълъг, заради което проходимостта му пада, защото базата е много дълга и шансът да се закачи някъде е по-голям. California във варианта 4х4 може да те закара на много места.

Самата кола ми промени настройката, че не отивам просто на пътуване, а на приключение. Съответно - предпочитах по-бавните пътища, накара ме повече да се наслаждавам на пътуването, въпреки че не е спортна кола.

На връщане спуках гума на магистралата, при това на кофти място, защото трябваше да спра на самата магистрала в аварийната лента, но това не ми помрачи настроението. Възприех го като част от преживяването California и ми беше окей. Да не говорим, че по-рано през деня бях прекарал време на плажа и бях добре.

Какъв според теб е типът потребители в България, за които този кемпер и преживяването, което предоставя, би било интересно?

В България мога да си представя California 6.1 като допълнителен автомобил за някой, който е решил, че е кемперът е як. Ако отидеш, например, край Говедарци уикенда, е пълно с хора с палатки. Там съм сигурен, че всички биха се изкефили на California.


ОЩЕ ЗА CALIFORNIA 6.1

Владислав Терзийски: Търсачът на златна светлина

Свободата лежи върху четири гуми


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Ивайло Мирчев иска Радев да каже защо Пеевски от години е с държавна охрана

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След атака с дрон над Тел Авив има загинал и поне 10 ранени

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024
Важно днес

Главчев свиква Съвета по сигурността заради продължаващите пожари в страната

Борбата с големия пожар в ямболското село Воден продължава

07:33 - 19.07.2024
Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024