СЗО: Тази зима в Украйна ще е борба за оцеляване Снимка: © Getty

"Тази зима ще бъде борба за оцеляване", каза Ханс Клуге, регионален директор на Световната здравна организаация (СЗО) за Европа, по време на посещението си в Киев. Той добави, че тази зима животът на милиони в Украйна ще бъде застрашен.

"Повредите в енергийната инфраструктура на Украйна, причинени от многобройните ракетни удари, вече оказват влияние върху здравната система и здравето на хората", допълни Клуге и обясни, че от началото на руската инвазия през февруари СЗО е регистрирала повече от 700 нападения срещу медицински заведения в Украйна.

"Това е явно нарушение на международното хуманитарно право", каза още Клуге и добави, че СЗО очаква още 2-3 млн. души да напуснат домовете си в търсене на безопасност и топлина.

Предупрежденията на организацията идват на фона на застудяването, което настъпи в Украйна. От няколко дни там вече вали сняг, а температурите са под нулата. Климатът в Украйна е умереноконтинентален като през зимата се определя от въздушните маси на Арктика, а те обуславят температури, които достигат до - 20 градуса.

Украинските власти призоваха жителите на Киев и няколко други области да ограничат използването на електроенергия, тъй като електропреносната мрежа беше сериозно засегната от руските атаки.

Възрастните и уязвимите хора се готвят за доброволна евакуация на опустошения от войната южен град Херсон.

Запорожката атомна електроцентрала, която произвеждаше повече от 25% от електроенергията на Украйна, вече не генерира ток. През последните 2 дни в района на централата е имало над 10 експлозии.

"Ядрената трагедия този път е била избегната на метри, а не на километри", коментира генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси и все пак успокои, че радиационните измервания в района са в нормите.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрела.

Украинският президент Володимир Зеленски призова НАТО да гарантира защитата на централата от руски саботажи.

"Работим, за да гарантираме прилагането на изискването на МААЕ за спиране на всякакви враждебни действия срещу украински ядрени съоръжения", каза той в обичайното си видео обръщение и допълни:

"Демилитаризирането на Запорожката атомна централа е изключително важно. Русия трябва да изтегли всичките си бойци оттам и да спре да обстрелва централата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023