Снимка: © Getty Images

Ръководството на Световната здравна организация обяви, че разпространението на новия коронавирус вече е добило мащабите на пандемия. 

"В последните две седмици броят на случаите на Covid-19 извън Китай се увеличи 13 пъти. Броят на засегнатите страни е тройно по-висок. В момента има над 118 000 случая в 114 страни, като 4291 души загубиха живота си. Хиляди други се борят за живота си в болници. В следващите дни очакваме броят на случаите на Covid-19, смъртните случаи и засегнатите страни да се увеличат още повече. СЗО следи разпространението на болестта непрекъснато и сме дълбоко загрижени както от притеснителните нива на разпространение и тежестта на болестта, така и от притеснителните нива на бездействие", каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебреисус. 

"Затова взехме решение, че Covid-19 може да се определи като пандемична инфекция. В същото време, това е първата пандемия, която може да бъде контролирана", казва още той. 

Гебреисус посочва, че определението за пандемия не означава, че СЗО се е предала на болестта. Организацията призовава всички страни да предприемат "спешни и агресивни мерки" срещу разпространението на заразата. 

Директорът на СЗО посочва, че 90 процента от всички случаи на заболявания са само в 4 страни по света, като Китай и Южна Корея отчитат значителен спад на епидемията. 81 държави не са установили нито един случай на Covid-10, a 57 страни (включително България) имат под 10 случая. 

"Няма да спрем да повтаряме високо и ясно: всички държави могат да променят курса на тази пандемия. Ако страните засичат, тестуват, лекуват, изолират, проследяват и мобилизират хората си към реакция, страните с малък брой заболявания могат да предотвратят превръщането на индивидуалните случаи в клъстъри, а на клъстърите - в разпространители сред общността", казва той. 

Гебресиус казва още, че дори страните с висок брой на заболеваемост могат да се справят с кризата, така както вече е показано от Китай, че вирусът може да се потисне и контролира. Предизвикателството пред много страни е не дали могат да направят същото, а дали ще го направят. 

"Знаем, че тези мерки са свързани със значителен товар върху обществата и икономиките. Всички страни трябва да намерят финия баланс между защитата на здравето, минимизиране на икономическото и социалното сътресение и спазването на човешките права", казва ръководителят на СЗО. 

Той призовава всички държави да се активират и увеличат мащаба на механизмите за спешна реакция, да съобщават на хората си какви са рисковете и как могат да се предпазят, да открият, да изолират, да тестват и да лекуват всеки случай на Covid-19 и да проследят всеки евентуален контакт, да подготвят болниците си за ситуацията, да пазят и да обучават здравните работници. 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

BILLA помага на дарителската кампания на SOS Детски селища България

Ключови магазини от веригата са домакин на акция за събиране на дарения в подкрепа на приемната грижа в България

Янаки Стоилов: Кабинетът ще сезира КС заради казуса с Иван Гешев

"Недопустимо" ли е правосъдният министър да иска оставката на главния прокурор, както смята ВСС?

Колко струва златният медал от Олимпиадата?

Най-богатите държави не са задължително най-щедри, а най-щедрите не са най-успешни

Ех… ако успеем, един ден ще пратим македонец в Космоса

Ако ще мечтаеш, по-добре да е на едро