СЗО обяви Covid-19 за пандемия Снимка: © Getty Images

Ръководството на Световната здравна организация обяви, че разпространението на новия коронавирус вече е добило мащабите на пандемия.

"В последните две седмици броят на случаите на Covid-19 извън Китай се увеличи 13 пъти. Броят на засегнатите страни е тройно по-висок. В момента има над 118 000 случая в 114 страни, като 4291 души загубиха живота си. Хиляди други се борят за живота си в болници. В следващите дни очакваме броят на случаите на Covid-19, смъртните случаи и засегнатите страни да се увеличат още повече. СЗО следи разпространението на болестта непрекъснато и сме дълбоко загрижени както от притеснителните нива на разпространение и тежестта на болестта, така и от притеснителните нива на бездействие", каза генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебреисус.

"Затова взехме решение, че Covid-19 може да се определи като пандемична инфекция. В същото време, това е първата пандемия, която може да бъде контролирана", казва още той.

Гебреисус посочва, че определението за пандемия не означава, че СЗО се е предала на болестта. Организацията призовава всички страни да предприемат "спешни и агресивни мерки" срещу разпространението на заразата.

Директорът на СЗО посочва, че 90 процента от всички случаи на заболявания са само в 4 страни по света, като Китай и Южна Корея отчитат значителен спад на епидемията. 81 държави не са установили нито един случай на Covid-10, a 57 страни (включително България) имат под 10 случая.

"Няма да спрем да повтаряме високо и ясно: всички държави могат да променят курса на тази пандемия. Ако страните засичат, тестуват, лекуват, изолират, проследяват и мобилизират хората си към реакция, страните с малък брой заболявания могат да предотвратят превръщането на индивидуалните случаи в клъстъри, а на клъстърите - в разпространители сред общността", казва той.

Гебресиус казва още, че дори страните с висок брой на заболеваемост могат да се справят с кризата, така както вече е показано от Китай, че вирусът може да се потисне и контролира. Предизвикателството пред много страни е не дали могат да направят същото, а дали ще го направят.

"Знаем, че тези мерки са свързани със значителен товар върху обществата и икономиките. Всички страни трябва да намерят финия баланс между защитата на здравето, минимизиране на икономическото и социалното сътресение и спазването на човешките права", казва ръководителят на СЗО.

Той призовава всички държави да се активират и увеличат мащаба на механизмите за спешна реакция, да съобщават на хората си какви са рисковете и как могат да се предпазят, да открият, да изолират, да тестват и да лекуват всеки случай на Covid-19 и да проследят всеки евентуален контакт, да подготвят болниците си за ситуацията, да пазят и да обучават здравните работници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022