Талантите остават дори при празни зали: Артистите, които дадоха нов живот на песента от "Оркестър без име"

"Ей, хора, чувате ли? Оставаме!" - всеки човек, който поне веднъж е гледал "Оркестър без име", познава тези реплики. Годината обаче не е 1980, а 2020. Плажът на Алепу не е това, което беше на снимачната площадка на Людмил Кирков. Кризата с пандемията от Covid-19 затвори салоните на театрите и оперите, а десетки независими артисти останаха сами - без сцена, без публика и без възможности.

Въпреки това празните зали се превърнаха във вдъхновение за режисьора Веселка Кунчева (съосновател на театралната компания Puppet's Lab), която даде нов смисъл на легендарната песен на Маргарита Хранова.

"Оставаме" събира виртуално гласовете на таланти като Койна Русева, Дони и Нети, Милица Гладнишка, Мая Бежанска, Стоян Радев, Полина Христова, Николай Воденичаров, Момчил Караиванов, и др.

В проекта са се включили актьори и музиканти от 13 театъра и културни институции в цялата страна - включително от София, Бургас, Русе, Пловдив, Видин, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Димитровград. Клипът вече събира стотици реакции и споделяния в социалните мрежи.

За създаването му Веселка Кунчева е получила помощ от програмата на Столична община "Солидарност в културата", която беше създадена, за да подпомогне онлайн културни изяви на независими творци по време на принудителното затваряне на сцените заради коронавирусната епидемия.

Това е второто видео, в което Кунчева събира дигитална "all star" група от артисти. През май излезе нейна "пандемична" версия на Jailhouse Rock на Елвис Пресли, с която пародира битовите абсурди на живота под карантина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ и "Спаси София" предложиха план за мащабни промени в движението в центъра на София

Предвиждат се мащабни промени в организацията на движение и паркирането в центъра на София

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024