"Там": Филмът, който събира Георги Господинов, Явор Гърдев, Александър Морфов, Мариус Куркински и още известни личности Снимка: © Стефан Н. Щерев / "Там"

"Популярни личности, които мълчаливо се отделят от властта и диктата на своя публичен образ, от света на творческото си и социално амплоа и да потънат колкото се може по-надълбоко в себе си до степен да се разтворят в мащабните природни пейзажи" - така фотографът Стефан Н. Щерев описва новия си филм "Там", който ще направи премиерата си на 5 ноември.

Главните му герои са писателят Георги Господинов, режисьорите Явор Гърдев, Александър Морфов, Галин Стоев, актьорът и режисьор Мариус Куркински, скулпторът Павел Койчев, учителят по физика Теодосий Теодосиев, диригентът Йордан Камджалов.

Осемте представители на изкуствата и науката са "мълчаливи актьори" във филма на доскорошния фотограф на Народния театър, който посочва, че е работил в продължение на 5 години върху идеята си - и да не се отказва въпреки отказите и "годините молби и покани" към някои избраниците си.

Щерев описва как е успял да снима Явор Гърдев "в 3 края на България и успях да го “запечатам” във всякакви състояния: с къса коса - и с дълга коса; с голяма брада - и без брада; и слаб - и пълен; лято на лодка в езеро - и зима на планина в преспи сняг".

Георги Господинов е сниман, докато стои "с часове върху заледено езеро", или, както се шегува авторът на филма - "така вероятно се кали за The Booker Prize".

Той благодари и на Павел Койчев за това, че "въпреки своите 84 години пътувахме през 3 сезона до едно и също място и младежки стоя в сняг сам насред мост в продължение на часове".

Режисьорът Александър Морфов е дал и достъп на фотографа до неговите лични записки и стихове, които е писал в последните 20 години. От Теодосий Теодосиев той получава и цитат, който физикът е запомнил от своя баща: "Аз като мълча, много казвам".

"Може би се чудите защо са само мъже! Защото ще има и втора част само с жени, но за това трябват да почакате поне още 3 години", пише авторът.

Музиката е важен елемент на идеята за филма на Стефан Н. Щерев.

"Все още не мога да повярвам, че след почти едногодишна борба успях да имам правата върху произведенията на едни от най-големите имена в света на филмовата музика, които са създали саундтраците на “Joker” с Joaquin Phoenix, сериала “Chernobyl” на Johan Renck, “Ad Astra” с Brat Pitt, "Arrival” , “The Theory of Everything” и др. Това Max Richter / Jóhann Jóhannsson / Hildur Gudnadóttir / Mari Samuelsen / Ólafur Arnalds / Alice Sara Ott / Joep Beving / Lisa Gerrard & GENESIS ORCHESTRA", пише още Стефан Н. Щерев.

Филмът "Там" ще се излъчи на 5 ноември в Кино "Люмиер" на НДК от 19 ч., като билетите вече са пуснати в продажба през Eventim.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024