Търговските вериги и Танева постигнаха консенсус за българските стоки Снимка: © Getty Images

Ден след като най-големите търговски вериги за хранителни стоки в България 14 въпроса на търговските вериги към министъра на земеделието Десислава Танева срещу министъра на земеделието Десислава Танева, двете страни постигнаха компромис за присъствието на български стоки в магазините.

Това се е случило на среща между Танева, премиера Бойко Борисов, както и представители на "Лидл България", "Метро" и Сдружение за модерна търговия.

Постановлението се очаква да бъде публикувано до седмица и да важи до 31 декември тази година. „След това ще се прецени дали да бъде удължен неговият срок на действие“, каза земеделският министър.

Първоначално Танева предложи на търговските вериги да отделят 50% от площите си за български стоки на местни производители, но после тази мярка отпадна. Сега министърът и веригите са постигнали споразумение, след като са доизяснили някои отделни детайли, стана ясно на съвместен брифинг в Министерски съвет.

Един от тях е бил българските хранителни продукти да не са в отделни зони - те ще са изложени наред с другите, като плодовете, зеленчуците, млечните продукти ще са в съответните секции. Освен това представителите на веригите са предложили допълнителни мерки, свързани с финансирането на производителите и подобряването на логистиката, посочена от тях като основен проблем.

Обхватът на постановлението на Министерски съвет касае всеки собственик на повече от 10 обекта за търговия с храни в страната.

„Постигнахме обединение. Няма нито една изключена верига от познатите на всеки потребител в национален план“, обяви Десислава Танева.

Приети са две мерки – създаване на регионални канали за къси доставки; държавна помощ в размер на 5 млн. лв. за стимулиране на изкупуването на български оранжерийни домати, краставици и пипер от малките хранителни магазини по места.

Вчера ръководителите на Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, Аванти и Фантастико зададоха 14 въпроса на Танева, в които предупредиха, че опитите й да прокара насилествено задължение за снабдяване с български продукти са "деструктивни", "неработещи на практика" и създават съмнения за корупционен риск и защита на частни интереси, вместо на българските потребители. Днес позицията на веригите беше различна.

Главният изпълнителен директор на „Лидл България“ Милена Драгийска каза, че веригите и министърът не само са се обединили около работещи мерки, но имат и „общо разбиране“.

Причината за това е "от една страна, за необходимостта по разумен начин да бъде подпомогнат българският производител". "Нещо, което сме правили досега, но ситуацията в момента е различна. Посланието, което искам да отправя, е, че в кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат този комплексен проблем“, каза Драгийска.

Представителите на веригите съобщиха, че първо ще започне изкупуването на продукцията на тези производители, които ще я извадят най-скоро.

Йордан Матеев – изпълнителен директор на Сдружение модерна търговия, съобщи: „Уверяваме българските производители, че ще намерят място на нашите рафтове. Изборът обаче е на българските потребители и апелираме те да изберат българското".

Междувременно стана ясно, че кооперативните пазари и цветните борси ще бъдат затворени само между 17 и 19 април включително. Първоначално Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Затварят пазарите и цветните борси у нас от 16 април , но в действие вече е нова заповед, която отменя предходната.

Причината за това е "създадената добра организация и стриктното прилагане на въведените противоепидемични мерки", съобщиха от МЗ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023