Снимка: © bTV

„Ако проектосъставът на кабинета на „Има такъв народ“ е прекалено артистичен, ще трябва да се замислим“ – така Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“ отговори на въпрос дали формацията ѝ би подкрепила правителство на втората политическа сила.

„Подкрепа за правителство с мандата на партията на Трифонов е най-приемливата форма в този парламент. Те разполагат с най-голям брой депутати. Ако този състав е прекалено артистичен, също ще трябва да се замислим на кого поверяваме. Ако сценаристите се наредят в Министерски съвет, аз, като един човек от старата школа, ще се замисля дали това ще им е по силите“, каза зам.-председателят на 45-ото Народно събрание в интервю за bTV.

На въпрос дали сценаристите на Слави Трифонов са „достатъчно сериозни“, Дончева отговори: „Щом народът им е дал мандати, 4 пъти повече или 3 пъти, отколкото на нашата парламентарна група, аз се отнасям с уважение. Политиката обаче е занаят, изисква подготовка и работа. За всеки човек, който се занимава с политическа дейност, е нужно време. На мен също ще ми е трудно да вляза в тяхната роля и в тяхната работа, може би дори не бих успяла“.

Според нея – ИТН досега не е показвала „по никакъв начин“ желание да осъществи втория мандат. Той ще им бъде връчен от президента Румен Радев, след като в петък ГЕРБ-СДС официално върна мандата за съставяне на кабинет. „Дали ИТН ще продължи с това поведение, не мога да прогнозирам, но най-леко може да се направи правителство с мандата на тази партия“, каза Дончева.

„Аз лично, като политически вкус, обичам сериозни хора, които не са политически фигури в кавички, доказани професионалисти, авторитетни в сферата, в която работят. Политикът трябва да има една сериозна експертиза, да взема бързо решения, да си представя как трябва да ги наложи административно и финансово“, продължи тя.

По думите ѝ – избирателите са дали ясен знак, че искат промяна, но повече от 60% от тях не желаят бързи избори. Според нея причината за това е, че „не са готови с нов избор“.

„Те искат да видят в някакъв период кой какво може, как ще се представи, може ли да решава проблеми. Избирателите не искат да ги осведомяваш като клюкарка какви разговори водиш, но те искат да се състави кабинет – с кратък хоризонт, предварително оповестен“, каза Дончева.

„Тези избори не трябва да са през юли-август, когато хората са на море, след това идват президентски избори и не е добре служебно правителство, назначено от президента, да ги прави. Това ме кара да мисля, че ако изтеглим изборите след президентските – в края на годината или началото на другата, ще бъде по-добре“, твърди зам.-председателят на 45-ото НС.

Тя иска промяна в съдебната система, преосмисляне на съществуването на специализираните съдилища и прокуратурата, които са „оръжията на Борисов“. „Съдебната система трябва да бъде променена, а прокуратурата да е извадена от нея“.


Кабинет по непредпазливост: Сценарии за третия мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности