Снимка: © bTV

„Ако проектосъставът на кабинета на „Има такъв народ“ е прекалено артистичен, ще трябва да се замислим“ – така Татяна Дончева от „Изправи се! Мутри вън!“ отговори на въпрос дали формацията ѝ би подкрепила правителство на втората политическа сила.

„Подкрепа за правителство с мандата на партията на Трифонов е най-приемливата форма в този парламент. Те разполагат с най-голям брой депутати. Ако този състав е прекалено артистичен, също ще трябва да се замислим на кого поверяваме. Ако сценаристите се наредят в Министерски съвет, аз, като един човек от старата школа, ще се замисля дали това ще им е по силите“, каза зам.-председателят на 45-ото Народно събрание в интервю за bTV.

На въпрос дали сценаристите на Слави Трифонов са „достатъчно сериозни“, Дончева отговори: „Щом народът им е дал мандати, 4 пъти повече или 3 пъти, отколкото на нашата парламентарна група, аз се отнасям с уважение. Политиката обаче е занаят, изисква подготовка и работа. За всеки човек, който се занимава с политическа дейност, е нужно време. На мен също ще ми е трудно да вляза в тяхната роля и в тяхната работа, може би дори не бих успяла“.

Според нея – ИТН досега не е показвала „по никакъв начин“ желание да осъществи втория мандат. Той ще им бъде връчен от президента Румен Радев, след като в петък ГЕРБ-СДС официално върна мандата за съставяне на кабинет. „Дали ИТН ще продължи с това поведение, не мога да прогнозирам, но най-леко може да се направи правителство с мандата на тази партия“, каза Дончева.

„Аз лично, като политически вкус, обичам сериозни хора, които не са политически фигури в кавички, доказани професионалисти, авторитетни в сферата, в която работят. Политикът трябва да има една сериозна експертиза, да взема бързо решения, да си представя как трябва да ги наложи административно и финансово“, продължи тя.

По думите ѝ – избирателите са дали ясен знак, че искат промяна, но повече от 60% от тях не желаят бързи избори. Според нея причината за това е, че „не са готови с нов избор“.

„Те искат да видят в някакъв период кой какво може, как ще се представи, може ли да решава проблеми. Избирателите не искат да ги осведомяваш като клюкарка какви разговори водиш, но те искат да се състави кабинет – с кратък хоризонт, предварително оповестен“, каза Дончева.

„Тези избори не трябва да са през юли-август, когато хората са на море, след това идват президентски избори и не е добре служебно правителство, назначено от президента, да ги прави. Това ме кара да мисля, че ако изтеглим изборите след президентските – в края на годината или началото на другата, ще бъде по-добре“, твърди зам.-председателят на 45-ото НС.

Тя иска промяна в съдебната система, преосмисляне на съществуването на специализираните съдилища и прокуратурата, които са „оръжията на Борисов“. „Съдебната система трябва да бъде променена, а прокуратурата да е извадена от нея“.


Кабинет по непредпазливост: Сценарии за третия мандат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков