Бившият депутат Татяна Дончева призна за сериозни вътрешни противоречия и "откровена неприязън" между представителите на отделните фракции в "Изправи се БГ! Ние идваме". Коалицията изпадна от 47 Народно събрание след две поредни участия в парламента, като според последните данни е привлякла само 2,29% подкрепа от избирателите. 

"Не знам доколко грубо и доколко меко сме излъчвали откровената неприязън между част от водещите лица на коалицията, доколко сме излъчвали липсата на единна кампания, единно послание. Някои неща, които бяха доминиращи като теми за кампанията - Covid-кризата, мерките, зелените сертификати и отношението, по който ще се развива ядрената енергетика - беше натрапчиво различно. По никакъв начин не е дискутирано между партиите", каза Татяна Дончева пред БНР.

Без да назовава имена, тя обвини "платформите" в ИБГНИ за това, че са маргинализирали позициите на партиите-мандатоносители (сред които е нейното "Движение 21"). 

Коалицията участва на изборите с регистрациите на Д21, Движение "България на гражданите" и Единната народна партия на Мария Капон. "Изправи се" на Мая Манолова и "Ние идваме" на Николай Хаджигенов и Арман Бабикян всъщност са гражданските платформи, за които говори Дончева. 

"Платформите смятаха, че партиите-мандатоносителки са едни табели, но те си имат структури и много често техните хора по места дават решаващото значение за резулата", каза Дончева. 

Тя разкритикува и последните ходове на Мая Манолова, която опита да прелее подкрепа за ИБГНИ чрез общи публични изявления с Кирил Петков. 

Кирил Петков прелива подкрепа към Мая Манолова на финала на кампанията

"Един нормален избирател избира доминиращата партия. Казва си "Щом сте в толкова добри отношения, аз избирам големия човек, а другите да се спасяват", коментира тя. 

Дончева призова за "принизяване на очакванията" спрямо бъдещото управление около "Продължаваме промяната", като описа състава на следващия парламент като "доста дилетантски". Тя предупреди още, че изходът от балотажа на 21 ноември ще е от основно значение за съставянето на нов кабинет и не изключи изненадващ обрат. 

"Като извадиш двамата водещи хора в правителството (Кирил Петков и Асен Василев, б.р.), не знаеш какво остава в парламента. Ние не знаем нищо за другите лица в парламентарната група. Кашата продължава. никой няма решение за изхода от ситуацията. Това решение ще идва бавно и мъчително - ще бъде във връзка с резултата от неделя. Не мисля, че изборите на Румен Радев са гарантирани. Има сериозни шансове за победа, но има и подводни камъни. В зависимост от този изход има всякакви възможности за развой", каза Дончева.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония

Делът на положителните Covid-тестове остава над 16% за денонощие

Ваксинационната кампания се е забавила в събота

Том Холанд се съблича в реклама на Prada

В кампанията ,,In the mood for Prada" участва и актрисата от ,,Еуфория" и транс модел Хънтър Шейфър

БЛС се възмути от включването на Атанас Мангъров в работна група за Covid

"Давайки се гласност на определени личности, чийто тези се основават на псевдонаучни аргументи, се насажда внушение, че сред медиците има разнопосочни мнения"

"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000%

Мартин Шкрели ще трябва да върне 64,6 млн. долара и получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия