Защо германските ракети "Taurus" са №1 в списъка на Киев за необходима военна помощ? Снимка: © Getty Images

Украйна продължава да се нуждае от военно оборудване, което да използва в защитата си срещу руските окупатори, а в списъка ѝ с желания попадат германските крилати ракети Taurus. Те не само летят ниско и унищожават цели на далечни разстояния, но имат и редица други предимства, които правят ракетите особено търсени от Киев. Немското издание "Шпигел" разглежда защо те са на първо място в списъка с поискана военна помощ.

Германо-шведската управляема ракетна система е дълга около 5 метра и тежи около 1,5 тона. Но на нея по-скоро трябва да се гледа не като на ракета, а като на експлозивен заряд с авиационен двигател.

Taurus не е известна с бързината си - всъщност тя се движи много по-бавно от скоростта на звука например - но тя може да се ориентира отлично на фронта, благодарение на двигателя на самолета и оборудването на борда. Това означава, че тя може да лети изключително ниско, да се движи по непредвидим път и същевременно да остане незабелязана от радарите. В перфектния случай противовъздушната отбраната на врага реално забелязва крилатата ракета едва след като тя вече е изстреляна и взривена някъде.

Това е мощно и точно оръжие, което обаче си има своята цена - а тя никак не е евтина. Преди време германският Бундесвер купи 600 такива ракети на стойност от около 1 млн. евро за всяка.

Украйна вече разполага с крилати ракети - особено модели, изпратени ѝ от Великобритания и Франция, но тя иска и германските. От военна гледна точка желанието ѝ има много смисъл, пише немското издание. Според експерти Киев използва около 75 крилати ракети на месец. Не е ясно с какви точно количества разполага украинската армия, но това са запаси, които рано или късно могат да бъдат изчерпани.

В сравнение с крилатите ракети на други страни, Taurus имат редица предимства. От една страна, обсегът вероятно ще бъде по-голям, което поражда дискусии дали Украйна трябва да бъде снабдена с такова далекобойно оръжие.

"И обратното, разбира се. Това са оръжейни системи, които имат много голям обсег, най-малко 600 км, което означава, че могат да стрелят далеч отвъд курса на фронта и също са създадени за това. И ако Западния алианс следва тезата, че ние подкрепяме Украйна да си върне обратно превзетите територии, но не искаме нашите оръжия да ударят Русия, тогава няма какво да кажем в полза на предоставянето на тази система", заяви германският министър на икономиката Робърт Хабек.

Ракетите Taurus всъщност са проектирани като оръжия за разбиване на бункери. Това означава, че те не експлоадират веднъж, а няколко пъти. Първо е малка експлозия, чрез която ракетата пробива в бункера - т.нар пенетратор, а след това ракетата може да бъде взривена на определен етаж от многоетажен бункер.

Това би било доста полезна възможност за Украйна, особено по отношение на стратегически важните мостове като Кримския мост. Подобно оръжие може да пробие пътното платно и да причини големи щети, които да затруднят руската военна логистика.

Към момента обаче германското правителство на Олаф Шолц отказва да уважи молбата на Киев за доставката на оръжията.

"Както и преди, ние винаги първо ще проверяваме много внимателно всяко едно такова решение", заяви канцлерът преди седмица.

Страхувайки се от ескалация на отношенията с Москва, Шолц отдавна възприема много по-предпазлив подход към доставките на оръжие в сравнение с неговите зелени и либерални коалиционни партньори. По информация на "Шпигел" в момента германски официални лица проучват дали е възможно да се ограничи обсегът на "Таурус", за да се гарантира, че те не могат да поразяват цели в Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024