"Тайната вечеря", която възмути църквата, се оказа "Пирът на боговете" Снимка: © musee-magnin.fr

"Тайната вечеря" или "Пирът на боговете" - това е въпросът два дни след грандиозната церемония за откриването на летните Олимпийски игри в Париж, за която светът продължава да говори. И по всичко личи, че шоуто ще остане в историята.

Впечатляващият спектакъл на открито събра повече от 300 000 хиляди зрители по бреговете на Сена и стотици милиони пред екрана.

И като почти всяко събитие от подобен мащаб, и това предизвика полярни реакции. Освен възторг зрелищното представление и застъпените в него ценности на свобода, приемане на ближния и радост, нетрадиционната церемония си навлече критика - предимно на крайнодесни политици, консерватори, на френската католическа църква.

Причината - мнозина видяха "пародия" на "Тайната вечеря" в една от сцените от шоуто. Това е произведение на Леонардо да Винчи и изобравяза библейска сцена - последната вечеря на Иисус Христос и апостолите преди разпятието. Но дали това беше препратката?

В неделя организаторите се извиниха на всички, които са се почувствали засегнати от сцената. Aртистичният директор на церемонията по откриването на Олимпийските игри Тома Жoли изрично заяви, че тя не е била вдъхновена от "Тайната вечеря" и изобразява езически празник, свързан с боговете на Олимп.

Частта от спектакъла, която предизвика споровете, се наричаше "Festivity". Започна с група танцьори, които впоследствие направиха ревю - истински парад на толерантността към хората с алтернативна сексуалност, външен вид и възраст. Част от тях сядат на дълга маса, а на преден план се появява актьор, боядисан в синьо, в плато с храна.

"За съжаление церемонията включваше сцени на подигравки и присмех към християнството, което дълбоко съжаляваме," заявиха от френската конференция на епископите.

"Мислим за всички християни, които бяха наранени от прекомерните и провокативни сцени," добавят епископите в изявление.

Консерватори и крайнодесни политици във Франция също заявиха, че са шокирани. Говорителят на крайнодясната партия "Национален сбор" Жулиен Одул нарече церемонията "разграбване на френската култура", а консервативният предприемач Илон Мъск я определи като "изключително неуважителна към християните."

В критиките се включиха унгарският премиер Виктор Орбан, който се изявява като защитник на "традиционните" ценности, и говорителката на руското външно министерство Мария Захароваа , която определи шоуто като "подигравка със свещената история за християните" и "гигантски гей парад."

Артистичният директор на шоуто Тома Жули обеща преди седмица, че церемонията ще празнува "разнообразието" и "различността." На пресконференция след откриването той обясни, че намерението му не е било "да се подиграва или да шокира." "Исках да изпратя послание за любов и толерантност, изобщо не съм искал да разделям," каза още Жули.

"Във Франция имаме право да обичаме както искаме, когото искаме. Във Франция можем да вярваме (в религия) или да не вярваме. Във Франция имаме много права. Воала", добави той.

На фона на бурните реакции, препратката от сегемента "Festivity" на шоуто не е към "Тайната вечеря” на Леонардо Да Винчи, пише проф. Анета Недялкова, която е бивш директор на Alliance Francaise във Варна. Тя е специалист в сферата на комуникациите отскоро живее във Франция, където е преподавател по мениджмънт и маркетинг. В профила си във Facebook тя публикува детайлен анализ на церемонията, която предизвикала полемика.

"А колкото до възмущението от “Тайната вечеря” - реално това НЕ беше картината на Леонардо! Това беше празникът на Дионис с цялото разточителство на пиршеството, което този бог символизира, а пърформансът следваше картината “Пирът на боговете” на Jan Harmensz van Biljert, рисувана 1635 г. и изложена в музей в Дижон. В центъра е Аполон, отпред лежи Дионис, заобграден от други богове. И такива препратки към историята и изкуството има за всеки елемент от спектакъла! Гениално!", написа Недялкова.

"Да не забравяме също, че Франция е люлката на демокрацията, на човешките права, че е държава, доказала, че може да вдига революции и да има изключително гражданско общество, което при нужда се обединява в името на страната си!

Държава, в която никой на никого нищо не натрапва, в която всеки може да живее спокойно и равнопоставено - без да е сочен с пръст, държава, която има за девиз трите силни думи: Свобода. Равенство. Братство", написа още проф. Недялкова.

Всъщност дори в официалния профил на Олимпийските игри в платформата "Х" още на 26 юли - деня на откриващата церемония, пише:

"Интерпретацията на гръцкия бог Дионис ни кара да осъзнаем абсурдността на насилието между човешките същества", а приложените снимки са точно от "спорната" част от шоуто.

Организаторите на церемонията в Париж 2024 се извиниха на католиците и всички християнски групи, който са се почувствали обидени от сцената, без да отричат или не интерпретациите към какво е препратката.

„Никога не сме възнамерявали да демонстрираме неуважение към която и да е религиозна група. (Церемонията по откриването б.р.) се опита да отпразнува общностната толерантност,“ заяви говорителят на Париж 2024 Ан Декампс на пресконференция.

„Вярваме, че тази амбиция беше постигната. Ако някой се е почувствал обиден, наистина съжаляваме“, казват организаторите.

Журналистът Илия Темелков коментира в профила си във Facebook, че шоуто отразява ценностите, които дефинират олимпийския дух и модерния свят - разнообразие, свобода, равенство, братство, обединение, солидарност, спортсменство, вечност.

"Те обаче са трън в очите на много шумна маса, която явно предпочита нещо друго. Не знам какво, може би нещо по-близо до откриването на Игрите в Берлин през 1936. Продължавам да се надявам обаче да живеем в свят по-близък до това, което Париж 2024 символизира.

В този свят Ая Накамура може да направи дует с оркестъра на Републиканската гвардия и гордо да заеме мястото си в групата на големите франкофонски артисти. Селин Дион може да преодолее тежкото си заболяване и с гласа си да накара Айфеловата кула да е просто декор.

Gojira могат да се обединят с оперната певица Марина Виоти за първото не просто метъл, а death metal изпълнение в историята на Игрите, при това на революционна песен с послания в духа на творчеството на метъл бандата. Герой от видеоигра може да пренесе Олимпийския огън, а десетки танцьори и драг артисти могат да превърнат Сена в парти клуб, отворен за всеки", пише още Темелков.

И докато полемиката около церемонията продължава, Париж за пореден път показа, че знае как да пише история.


Перфектното откриване на Олимпиада

Появата на Селин Дион на Олимпиада 2024, за която всички говорят (Видео)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Съдът казва, че не може да решава спорове между двамата представляващи ДПС, при положение, че те имат еднакви права

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024