Китарите “Кремона” празнуват 100 години с “Остава” и други музиканти Снимка: © Остава

На 14.09.24, за втори път в двора на фабрика “Кремона” в гр. Казанлък се организира фестивалът “Кремона Фест” с участието на местни и национални музиканти.

Идеята зад него в един ден от годината, хората, работещи във фабриката и създаващи магията на световноизвестните музикални инструменти, да видят и чуят как талантливи артисти изпълнят песните си на инструменти изработени от техните ръце.

Кремона Фест

Вратите на фабрика “Кремона” ще бъдат отворени широко за всички.

Тазгодишният фестивал е и още по-специален за Кремона, тъй като фабриката навършва 100г.

В “Кремона Фест” ще участват местни имена, като Димитър Паскалев (Блуба Лу), Николай и Петко Славови ( Airbag), артистите Венцислав Диков, Даниел Петров (Taking Heed), Ива Янкулова, Иван Юруков, а вечерта ще завърши с любимите песни на група “Остава“, изпълнени от Свилен Ноев и Георги Георгиев.

Преди 100 години в град Казанлък няколко смели мъже виждат бъдеще в създаването на музикални инструменти. Един от тези визионери е Димитър Саранеделчев, който по времето на Първата световна война е бил на път да създаде най-смъртоносната картечница.

Днес "Кремона" е единствената фабрика в България за струнни инструменти. Фабрика, която отдавна е надскочила локалното и показва не само разнообразна и конкуретна продукция , но продукция изработена ръчно.

Хората, които работят в Кремона, полагат ежедневен труд, вдъхвайки живот във всяка една китара, зареждайки я с живителната сила на изкуството.

Идеята на “Кремона фест” е на Теодора Димчева и музиката Петко Славов. “Всеки български музикант с поне една Кремона” е мотото на фестивала.

С китарите на фабриката свирят Владимир Ампов - Графа, Свилен Ноев, Георги Георгиев от група “Остава”, Васил Крумов (Михаела Филева), Точка БГ, Даниел Петров (Taking heed), Петко Славов (Airbag), Иван Юруков (Терпентина).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024