Teams хвърля Microsoft в първото му антитръстово разследване в ЕС от 15 години Снимка: © Getty Images

Следващата седмица Microsoft ще се изправи пред първото си официално антитръстово разследване в ЕС от 15 години насам, пише Financial Times. То е свързано с твърденията, че американският технологичен гигант несправедливо обвързва приложението си за чат и видеоконференции Teams с популярния си софтуер Office.

Действията на Европейската комисия идват, след като отстъпките на Microsoft не успя да потуши опасенията за конкуренцията, заявиха в понеделник четирима души, пряко запознати с казуса. Двама от тях добавиха, че след като разследването започне, на Microsoft може да бъдат повдигнати официални обвинения още през есента.

Решението на Комисията да започне разследване е знак за решимостта на Брюксел да се справи с практиките на големите технологични компании, които могат да задушат конкуренцията. Срещу Apple, Google и Meta също текат разследвания за предполагаемо антиконкурентно поведение.

По-рано стана ясно, че Microsoft ще спре да принуждава клиентите си да инсталират автоматично Teams на своите устройства, след като през 2020 г. конкурентът Slack се оплака, че практиката на „пакетиране“ на двете услуги заедно нарушава законите на ЕС за конкуренцията.

Но разговорите между комисията и Microsoft зациклиха по въпроса дали отстъпките ще имат въздействие в ЕС или в по-широк географски план, обясняват източниците. Според тях накрая разговорите са били съсредоточени върху начините за избягване на официално разследване, но такова е „много малко вероятно“ да се избегне.

„Продължаваме да си сътрудничим с комисията в нейното разследване и сме отворени за прагматични решения, които да отговорят на нейните опасения и да служат добре на клиентите“, заявиха от Microsoft.

ЕК не дава конкретен коментар, а казва, че „оценката на жалбата въз основа на нашите стандартни процедури продължава“, посочват още от компанията.

Разследването идва в момент, когато политическият натиск срещу Microsoft се засилва. Стефани Йон-Куртин, член на Европейския парламент, която има важна роля в дискусиите за технологиите в Брюксел, оказа натиск върху комисията миналата седмица, за да принуди Microsoft да направи отстъпки, които да облекчат опасенията за конкуренцията.

Три години след подаването на жалбата [на Slack] доминиращата позиция на Microsoft на пазара се е увеличила, докато жалбоподателят все още чака значим напредък по този случай“, написа евродепутатът, представляващ политическата група „Обнови Европа“. Тя посочи данни, според които Teams е събрал около 270 млн. потребители, докато Slack има около 20 млн.

По време на подаването на жалбата Slack, който междувременно бе придобит от Salesforce, поиска от регулаторните органи на ЕС да действат бързо, „за да гарантират, че Microsoft не може да продължи незаконно да използва силата си от един пазар на друг чрез обвързване на продукти в пакети или връзки“.

Предстоящата проверка е първото антитръстово разследване на Microsoft в Брюксел от 2008 г. насам. Тогава Брюксел обвини компанията, че злоупотребява с господстващото си положение, като принуждава потребителите да изтеглят нейния браузър Internet Explorer, който се доставя в комплект с Windows.

Microsoft постигна споразумение с Комисията, което даде възможност на потребителите да изберат друг браузър. Но през 2013 г. ЕС наложи на компанията глоба в размер на 561 млн. евро за неизпълнение на поетия ангажимент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов обяви "позитивна кампания" и вкара в действие името на Алексей Петров

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024