Снимка: © Unsplash

Тегленето на пари от банкомати допреди години бе безплатно, дори и ако устройството не беше на банката издател на картата. През 2021 обаче това става все по-скъпа услуга.

От началото на този месец Банка ДСК въведе нова тарифа при теглене от банкомат – таксата вече е 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв. Ако тегленето е извършено от устройство на друга банка, таксата е 0,20%, но не по-малко от 1,50 лв. До септември таксите бяха фиксирани на 30 стотинки при теглене от ATM на Банка ДСК и 1,50 лв. от други. Сега обаче цената на услугата расте, колкото по-голяма става сумата.

Друга промяна е, че такса за теглене от банкомат вече се плаща и за карти на Банка ДСК, които досега бяха освободени от подобни плащания - например ДСК-ISIC и Младежка карта.

Засега ДСК е първата банка, която прибягва до този ход. Практиката обаче показва, че ако една голяма финансова институция промени подхода си, ще я последват и други.

В Пощенска банка собствените й картодържатели дължат 0,30 лева при теглене, а ако отидат до друг банкомат – 1,30 лева. В УниКредит и ПИБ таксите са съответно 0,30 и 1,50 лв.

Целта на финансовите институции е да се стимулира плащането с карта на ПОС терминал, вместо да се теглят пари в брой.

ДСК бе една от първите банки, които по време на пандемията миналата година увеличиха лимита за еднократно теглене на пари до 1000 лв, за да може да има по-малко струпване пред банкоматите.

Плащанията с дебитна карта на ПОС терминал остават без такси. Тенденцията е този начин на разплащане да става все по-популярен за сметка на тегленето в брой, пише в. „Сега“.

От 5 октомври Пощенска банка ще вдигне таксите за откриване и обслужване на някои сметки. Таксата за откриване на съвместна сметка, която могат да ползват двама съпрузи например, нараства от 10 лв. на 15 лв., а таксата за обслужване на такива сметки се повишава от 8 лв. на 12 лв. на месец.

Съществена промяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще плащат такса от 0,12 лв. не само за sms известия за касови операции и преводи, но и за други електронни съобщения за движение на пари по сметката им – като тези във Viber.

Таксата за откриване на стандартна спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лв. на 3,50 лв., ако е без дебитна карта, и на 2 лв., ако е с дебитна карта. Месечната такса за обслужване на стандартна спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лв. на 3 лв. Въвежда се и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лв., като сега тази услуга е безплатна.

Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка ще нарасне от 2,50 лв. на 4 лв. - няма значение дали парите се движат между сметки на един и същ или на различни клиенти.

От 1 август ОББ въведе такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един гражданин, надвишаваща 1 млн. лв. (или тяхната равностойност в чужда валута). От началото на месеца банката намали и прага за наличностите на сметки на фирми, за които събира такса съхранение. За наличности над 500 хил. лв. банката вече събира такса от 0,8% годишно, докато през миналия месец таксата беше 1%, но само за суми над 1 млн. лв.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Страните от ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия

Посланиците на страните от ЕС се споразумяха за осмия пакет от санкции срещу Москва

Гешев не вижда грешки в разследването срещу полицаите, замесени в катастрофата на Околовръстното

Свидетел на инцидента описа как полицайка се "кикотела" в компанията на шофьора-убиец

Илон Мъск все пак иска да купи Twitter за доворените 44 млрд. долара

След като по-рано прекрати сделката за покупка, Мъск отправи ново предложение към Twitter

Бунтът на отрязаните коси: Звездите на Франция подкрепиха жените на Иран

Жюлиет Бинош, Марион Котияр, Шарлот Рамплинг, Изабел Юпер и много други отрязаха косите си в знак на съпричастност

Ицо Хазарта се "извини" на Борисов за това, че има повече преференции от него

Хазарта победи Борисов, като събра 9 повече преференции на вота в неделя

"Възраждане" поиска да изгони журналисти от "Дневник", "Клуб Z" и "Медиапул", след което прекрати пресконференцията си

Костадин Костадинов твърди, че е "крайно некултурно" медии да не се съобразяват с исканията му

САЩ и Южна Корея изстреляха 4 ракети в отговор на провокация на Северна Корея

Това се случва ден след като заради изстреляна от Северна Корея ракета принуди Япония да обяви тревога

Как гласуваха наводнените села в Карловско на 2 октомври

Един месец след бедствието - какво се случи на изборите в Каравелово, Богдан, Слатина, Розино и Столетово

Потвърди се смъртта на още двама души при взрива в "Арсенал"

Жертвите са мъж на 55 г. и две жени на 53 и 43 г.