Тегленето от банкомат става все по-скъпо, клиенти на банки ще плащат и 0,12 лв. за Viber съобщения Снимка: © Unsplash

Тегленето на пари от банкомати допреди години бе безплатно, дори и ако устройството не беше на банката издател на картата. През 2021 обаче това става все по-скъпа услуга.

От началото на този месец Банка ДСК въведе нова тарифа при теглене от банкомат – таксата вече е 0,15% от сумата, но не по-малко от 0,30 лв. Ако тегленето е извършено от устройство на друга банка, таксата е 0,20%, но не по-малко от 1,50 лв. До септември таксите бяха фиксирани на 30 стотинки при теглене от ATM на Банка ДСК и 1,50 лв. от други. Сега обаче цената на услугата расте, колкото по-голяма става сумата.

Друга промяна е, че такса за теглене от банкомат вече се плаща и за карти на Банка ДСК, които досега бяха освободени от подобни плащания - например ДСК-ISIC и Младежка карта.

Засега ДСК е първата банка, която прибягва до този ход. Практиката обаче показва, че ако една голяма финансова институция промени подхода си, ще я последват и други.

В Пощенска банка собствените й картодържатели дължат 0,30 лева при теглене, а ако отидат до друг банкомат – 1,30 лева. В УниКредит и ПИБ таксите са съответно 0,30 и 1,50 лв.

Целта на финансовите институции е да се стимулира плащането с карта на ПОС терминал, вместо да се теглят пари в брой.

ДСК бе една от първите банки, които по време на пандемията миналата година увеличиха лимита за еднократно теглене на пари до 1000 лв, за да може да има по-малко струпване пред банкоматите.

Плащанията с дебитна карта на ПОС терминал остават без такси. Тенденцията е този начин на разплащане да става все по-популярен за сметка на тегленето в брой, пише в. „Сега“.

От 5 октомври Пощенска банка ще вдигне таксите за откриване и обслужване на някои сметки. Таксата за откриване на съвместна сметка, която могат да ползват двама съпрузи например, нараства от 10 лв. на 15 лв., а таксата за обслужване на такива сметки се повишава от 8 лв. на 12 лв. на месец.

Съществена промяна е и това, че клиентите на Пощенска банка ще плащат такса от 0,12 лв. не само за sms известия за касови операции и преводи, но и за други електронни съобщения за движение на пари по сметката им – като тези във Viber.

Таксата за откриване на стандартна спестовна сметка в Пощенска банка нараства от 1 лв. на 3,50 лв., ако е без дебитна карта, и на 2 лв., ако е с дебитна карта. Месечната такса за обслужване на стандартна спестовна сметка без дебитна карта нараства от 2,50 лв. на 3 лв. Въвежда се и нова такса за закриване на спестовни сметки в размер на 5 лв., като сега тази услуга е безплатна.

Таксата за вътрешнобанкови преводи в Пощенска банка ще нарасне от 2,50 лв. на 4 лв. - няма значение дали парите се движат между сметки на един и същ или на различни клиенти.

От 1 август ОББ въведе такса от 0,7% върху наличността по разплащателни и спестовни сметки на един гражданин, надвишаваща 1 млн. лв. (или тяхната равностойност в чужда валута). От началото на месеца банката намали и прага за наличностите на сметки на фирми, за които събира такса съхранение. За наличности над 500 хил. лв. банката вече събира такса от 0,8% годишно, докато през миналия месец таксата беше 1%, но само за суми над 1 млн. лв.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024