Текат две проверки по схемата на Георги Гергов с акциите на Пловдивския панаир

Прокуратурата във Варна е образувала две проверки относно прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир от общината към бизнесмена и бивш висш кадър на БСП Георги Гергов.

Сделката, която беше гласувана по-рано този месец в Общинския съвет на Варна по предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ), предвижда Гергов да се сдобие с още 29% от акциите на "Международен панаир – Пловдив“ чрез апорта им в едно от дружествата с негово участие - Пълдин туринвест.

Варненската Окръжна прокуратура е назначила проверка, която засяга законността и трябва да установи спазена ли е нормативната уредба при вземането на това решение. Втората проверка е дали има извършени нарушения и престъпления от страна на длъжностни лица и кои точно са те, обявиха от пресцентъра на обвинението.

Ако бъдат открити данни за извършено престъпление от общ характер, ще започне разследване и установяване на виновните, както и евентуалната им наказателна отговорност. В случай че бъдат установени нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

В момента Гергов е собственик на 50,3% от акциите в Пловдивския панаир, а занапред ще разполага с над 79%. Останалите по-големи съсобственици са община Пловдив (през съдружие в Пълдин туринвест) и Министерството на икономиката (МИ).

Акциите на Община Варна трябваше да бъдат върнати на държавата, след като през 2017 Общинският съвет взе такова решение. Целият процес по преминаването на дяловете от Пловдив във Варна имаше за цел да компенсира Гергов, който на свой ред да замени терена на т.нар. "Дупка" в центъра на морския град.

Сделката пропадна, защото още тогава провокира политически скандал и обвинения срещу ГЕРБ, че работят задкулисно с Гергов. Междувременно бизнесменът все пак получи 42 млн. лв., за да бъде откупена "Дупката".

Акциите на Международния панаир обаче останаха в притежание на Община Варна. Иван Портних задейства апортирането им към Гергов и решението беше одобрено с 28 гласа „за“ от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, двама души от ВМРО, ДПС и двама съветници. „Против“ бяха ДБ, БСП, „Възраждане“ и един член на ВМРО.

Междувременно Корнелия Нинова, в качеството си на министър на икономиката и индустрията, също критикува Георги Гергов. Тя изпрати писмо до областния управител на Варна Марио Смърков, в което нарече схемата „скрита приватизация“ и призова решението на ОбС-Варна да бъде спряно като незаконосъобразно.

Смърков в понеделник е оспорил пред Административния съд решението, с което на 10 декември мнозинството около ГЕРБ - СДС в общинския съвет на града реши да апортира 29% от "Международен панаир - Пловдив" в дружеството "Пълдин туринвест".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024