Текат две проверки по схемата на Георги Гергов с акциите на Пловдивския панаир

Прокуратурата във Варна е образувала две проверки относно прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир от общината към бизнесмена и бивш висш кадър на БСП Георги Гергов.

Сделката, която беше гласувана по-рано този месец в Общинския съвет на Варна по предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ), предвижда Гергов да се сдобие с още 29% от акциите на "Международен панаир – Пловдив“ чрез апорта им в едно от дружествата с негово участие - Пълдин туринвест.

Варненската Окръжна прокуратура е назначила проверка, която засяга законността и трябва да установи спазена ли е нормативната уредба при вземането на това решение. Втората проверка е дали има извършени нарушения и престъпления от страна на длъжностни лица и кои точно са те, обявиха от пресцентъра на обвинението.

Ако бъдат открити данни за извършено престъпление от общ характер, ще започне разследване и установяване на виновните, както и евентуалната им наказателна отговорност. В случай че бъдат установени нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

В момента Гергов е собственик на 50,3% от акциите в Пловдивския панаир, а занапред ще разполага с над 79%. Останалите по-големи съсобственици са община Пловдив (през съдружие в Пълдин туринвест) и Министерството на икономиката (МИ).

Акциите на Община Варна трябваше да бъдат върнати на държавата, след като през 2017 Общинският съвет взе такова решение. Целият процес по преминаването на дяловете от Пловдив във Варна имаше за цел да компенсира Гергов, който на свой ред да замени терена на т.нар. "Дупка" в центъра на морския град.

Сделката пропадна, защото още тогава провокира политически скандал и обвинения срещу ГЕРБ, че работят задкулисно с Гергов. Междувременно бизнесменът все пак получи 42 млн. лв., за да бъде откупена "Дупката".

Акциите на Международния панаир обаче останаха в притежание на Община Варна. Иван Портних задейства апортирането им към Гергов и решението беше одобрено с 28 гласа „за“ от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, двама души от ВМРО, ДПС и двама съветници. „Против“ бяха ДБ, БСП, „Възраждане“ и един член на ВМРО.

Междувременно Корнелия Нинова, в качеството си на министър на икономиката и индустрията, също критикува Георги Гергов. Тя изпрати писмо до областния управител на Варна Марио Смърков, в което нарече схемата „скрита приватизация“ и призова решението на ОбС-Варна да бъде спряно като незаконосъобразно.

Смърков в понеделник е оспорил пред Административния съд решението, с което на 10 декември мнозинството около ГЕРБ - СДС в общинския съвет на града реши да апортира 29% от "Международен панаир - Пловдив" в дружеството "Пълдин туринвест".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Новият чешки президент иска военната помощ за Украйна да е неограничена

Според Петр Павел, западните съюзници трябва да дадат на Украйна всички видове оръжия с изключение на ядрените.

09:05 - 03.02.2023

Китайски шпионски балон е забелязан да лети над САЩ

Пентагонът проследява шпионски балон на Китай, забелязан да лети над САЩ. Канада също забеляза подобен обект

08:04 - 03.02.2023

Путин сравни войната в Украйна с борбата срещу нацистка Германия: "Отново ни заплашват танкове Leopard"

Руският президент отбеляза 80-годишнината от битката при Сталинград с познатата за Кремъл пропаганда

07:34 - 03.02.2023

КС да тълкува понятието "независимост на съдебната власт", поиска ГЕРБ

ГЕРБ е сериала КС с искане той да тълкува понятието "независимост на съдебната власт" на фона на предложената в парламента съдебна реформа

20:48 - 02.02.2023

ДАНС сезира прокуратурата заради меморандума с Gemcorp, ПП приветстваха проверката

Следва прокуратурата да назначи проверка и да прецени дали има доказателства за евентуално извършено престъпление.

20:13 - 02.02.2023

ДПС потвърди, че Хамид Хамид е в САЩ. Но пропусна да спомене, че е там с Гешев

Депутатът от ДПС Хамид Хамид е заедно с Гешев в САЩ

19:11 - 02.02.2023

Måneskin: Историята на успеха на 4-ма млади италианци и най-голямата рок група от години насам

Måneskin не е обичайна рок група, която пробива в света на музиката. Най-необичайното в нея е, че тя е от Италия - страна, която едва ли се слави като огнище на международни рок звезди.

19:00 - 02.02.2023

ЕС ще разследва “престъпления срещу мира“, извършени в Украйна

Центърът ще бъде установен в Хага и ще има за цел да "координира събирането на доказателства" за престъпления на агресия

16:42 - 02.02.2023