Прокуратурата във Варна е образувала две проверки относно прехвърлянето на акциите на Пловдивския панаир от общината към бизнесмена и бивш висш кадър на БСП Георги Гергов. 

Сделката, която беше гласувана по-рано този месец в Общинския съвет на Варна по предложение на кмета Иван Портних (ГЕРБ), предвижда Гергов да се сдобие с още 29% от акциите на "Международен панаир – Пловдив“ чрез апорта им в едно от дружествата с негово участие - Пълдин туринвест. 

Варненската Окръжна прокуратура е назначила проверка, която засяга законността и трябва да установи спазена ли е нормативната уредба при вземането на това решение. Втората проверка е дали има извършени нарушения и престъпления от страна на длъжностни лица и кои точно са те, обявиха от пресцентъра на обвинението.

Ако бъдат открити данни за извършено престъпление от общ характер, ще започне разследване и установяване на виновните, както и евентуалната им наказателна отговорност. В случай че бъдат установени нарушения, решението за апортната сделка ще бъде протестирано пред Административния съд във Варна. Срокът за обжалване е 14 дни.

В момента Гергов е собственик на 50,3% от акциите в Пловдивския панаир, а занапред ще разполага с над 79%. Останалите по-големи съсобственици са община Пловдив (през съдружие в Пълдин туринвест) и Министерството на икономиката (МИ). 

Акциите на Община Варна трябваше да бъдат върнати на държавата, след като през 2017 Общинският съвет взе такова решение. Целият процес по преминаването на дяловете от Пловдив във Варна имаше за цел да компенсира Гергов, който на свой ред да замени терена на т.нар. "Дупка" в центъра на морския град. 

Сделката пропадна, защото още тогава провокира политически скандал и обвинения срещу ГЕРБ, че работят задкулисно с Гергов. Междувременно бизнесменът все пак получи 42 млн. лв., за да бъде откупена "Дупката". 

Акциите на Международния панаир обаче останаха в притежание на Община Варна. Иван Портних задейства апортирането им към Гергов и решението беше одобрено с 28 гласа „за“ от ГЕРБ, БЗНС-Ал. Стамболийски, двама души от ВМРО, ДПС и двама съветници. „Против“ бяха ДБ, БСП, „Възраждане“ и един член на ВМРО.

Междувременно Корнелия Нинова, в качеството си на министър на икономиката и индустрията, също критикува Георги Гергов. Тя изпрати писмо до областния управител на Варна Марио Смърков, в което нарече схемата „скрита приватизация“ и призова решението на ОбС-Варна да бъде спряно като незаконосъобразно.

Смърков в понеделник е оспорил пред Административния съд решението, с което на 10 декември мнозинството около ГЕРБ - СДС в общинския съвет на града реши да апортира 29% от "Международен панаир - Пловдив" в дружеството "Пълдин туринвест".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Англия отменя почти всички мерки за Covid - при 90% ваксинирани хора над 60 г.

Без маски и Covid-паспорти в Англия - вълната от Омикрон вече е преодоляна, а населението е имунизирано

Шеф Андре Токев влиза в затвора за 7 месеца

Готвачът е сключил споразумение с прокуратурата по делото за шофиране в нетрезво състояние

"Булсатком" пуска BBC Еarth за първи път в България

За всеки активиран ТВ пакет ГЛОБУС компанията ще дарява средства за Фондация "Заедно в час"

Цацаров се връща във Върховната касационна прокуратура, която го проверява

ВКП вече извършва проверка срещу него, изискала е информация от ДАНС

7 души са били подслушвани незаконно у нас през 2021 г.

141 от проверките са свързани с протестите, не е ясно дали подслушваните са сред тях

Над 43% от изследваните тестове на Центъра по заразни болести са с "Омикрон"

Това е поредната серия от данни, показваща 227 нови случая на щама, който вече е в 18 области

"Изгубената дъщеря": Долу митът за перфектната майка

Дебютът на Маги Джиленхол е с невероятната Оливия Колман в главната роля

Стоян Денчев и "брандът България" - от павилиона на Експо 2020 в Дубай до Летище София

Бившият ректор на УниБИТ започва да навлиза и в управлението на туризма

Видеоигрите могат да бъдат полезни: EndeavorRX е официално лекарство, тества се и срещу "Covid-мъгла"

Играта е помогнала на стотици деца, страдащи от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност