Телата цели, но очите - празни. Какво е да оцелееш в клането на "Хамас" по време на фестивала "Нова" Снимка: © Getty Images

"Тук можете да плачете". Този надпис на стената със сини букви на бял фон посреща израелците, оцелели при нападението на "Хамас" на музикалния фестивал "Нова", в специален рехабилитационен център, създаден за тях. Хората идват и се събират заедно с други, преживели същия ужас, в опит да го превъзмогнат някак.

За специалното място, как се ражда то, как помага и какво си спомнят преминалите през ужаса разказва BBC.

Повече от 360 младежи на партито бяха застреляни, пребити или изгорени от нападатели на „Хамас“, които рано сутринта на 7 октомври нахлуха на мястото на фестивала - на самата граница между Израел и ивицата Газа. Други 40 бяха взети за заложници. Засегнатите от зверството обаче са много повече.

Доктор Лиа Наор е сред първите, които осъзнават, че не само оказването на психиатрична помощ е ключово в момента, но и изграждането на уютна общност, в която оцелелите да се чувстват в безопасност.

"Те бяха толкова разпокъсани и вцепенени. Чувстваха се сякаш си нямат никого - нито родителите им, нито армията, нито полицията. Никой не е бил там, за да ги спаси. Така че на първо време трябваше просто да ги накараме да се почувстват сигурни и в лечебно пространство", казва д-р Ноар.

Така тя, заедно с усилията на множество доброволци, създава защитена и спокойна среда в Ришпон, северно от Тел Авив.

На територията на рехабилитационния център има огромна градина, различни видове работилници, певчески сесии, както и няколко кучета, които чакат да бъдат погалени от младежите. Природата е съществена част от концепцията на това място.

"Въпреки че телата им бяха цели, виждахме колко са разбити“, казва Лиа, като добавя, че никога няма да забрави „празните им очи“.

"Те не изглеждаха живи. Не можеха да ни погледнат. Трепереха, не можеха да се хранят, не можеха да пият. Злото, срещу което тези хора бяха изправени, е непонятно“, посочва докторката.

Лиор Гелбаум е една от оцелелите от фестивала „Нова“.

24-годишната жена посещава редовно центъра, за да раздаде ръчно изработени сребърни колиета на други хора, които също са били там в онзи ден, и за да помогне сама на себе си.

"В 06:30 ч. сутринта започнахме да чуваме ракети, които летяха над главите ни. Знаем как става, затова се качихме в колата си и потеглихме, но имаше задръстване. Започнахме да чуваме изстрели над главите си, затова излязохме и просто започнахме да бягаме към открито поле. Не знаехме къде отиваме и какво се случва“, разказва Гелбраут.

Двама души с друг автомобил качват младото момиче и в край на сметка спасят живота му.

Лиор не пропуска да отбележи, че седмици след най-кървавата атака в историята на Израел, все още ѝ е трудно да се наслаждава на нещо, което е част от нейната идентичност – музиката.

"Всички, които бяхме на фестивала Nova, обичаме да танцуваме и да сме заедно. Но днес ми е трудно да слушам музика“, споделя тя.

Всеки ден професионални клинични психолози се смесват с пристигащите стотици оцелели, но разговарят с тях само ако видят готовност от другата страна.

Д-р Итамар Коен е един от тях. Той пристига в Израел от Лондон веднага щом може след атаката от 7 октомври.

"Хората тук са видели огромно количество болка. Някои от тях бяха изключително близо до това да не бъдат повече тук. Някои са били преследвани и е трябвало да бягат, за да спасят живота си. Не е имало много време да преработят това, просто са бягали от едно клане“, казва доктор Коен.

Той обръща внимание и на още един травматичен аспект, пред който са изправени младите хора – чувството за вина на оцелелия.

„Защо аз съм този, който оцеля, а не моят приятел? Трябваше да взема повече оцелели в колата си, за да ги закарам на безопасно място“, изброява част от мислите им докторът.

Преди два дни израелската полиция обяви, че разследва и множество случаи на сексуални престъпления, отличаващи се с особена жестокост, извършени от „Хамас“ при нападението над Израел. BBC преди ден публикува разказ за свидетелски показания, до които медията получи достъп, като много от описаните случаи са именно при нападението на музикалния фестивал.

Обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" отрича обвиненията в сексуални престъпления, въпреки че много от кадрите, на които се базират разследванията, са заснети от самите нападатели от палестинската екстремистка организация в деня на атаките.


"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024