"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас" Снимка: © Getty

Ден след като израелската полиция обяви, че разследва множество случаи на сексуални престъпления, отличаващи се с особена жестокост, извършени от „Хамас“ при нападението над Израел, BBC публикува разказ за свидетелски показания и доказателства по разследванията, до които екип на медията е бил допуснат.

В тях се говори за множество следи от сексуално насилие, включително счупени тазове, синини, порязвания и разкъсвания, а жертвите са били от деца и тийнейджъри до пенсионери. Предупреждението за следващите редове е, че съдържат описания на брутална жестокост.

Обявената от САЩ и ЕС за терористична организация „Хамас“ атакува Израел на 7 октомври, като само в този ден бяха убити поне 1200 души, а други над 240 групировката отвлече на територията на ивицата Газа, която управлява. Данни за сексуални престъпления има от първите дни след нападението, а сега за него говорят очевидци на събитията, заснети на място кадри и хора, които участват в идентифицирането на жертвите, събирали са телата на убитите, служители в морги. Всички те помагат на разследващите да установят какво се е случило в последните мигове от живота на стотици израелци.

"Жертвите са били измъчвани, физически малтретирани, изнасилвани, изгаряни живи и разчленявани", заяви израелското правосъдно министерство. Смята се, че много малко от тях са оцелели, за да разкажат собствените си истории.

Един от свидетелските разкази, до които BBC е получила достъп, е на жена, която е била на мястото на фестивала "Нова" по време на нападението - на самата граница между Израел и ивицата Газа.

На кадрите, показани пред журналисти от израелската полиция, се вижда как бойци на "Хамас" групово изнасилват жена и я осакатяват, преди последният от нападателите да я застреля в главата, докато в същото време продължава да я изнасилва.

Докато още е била жива, жертвата е "кървяла от гърба си", разказва свидетелката."Разрязаха гърдите ѝ и ги хвърлиха на улицата. Играеха си с тях", споделя още жената.

Мъж, също присъствал на фестивала и успял да се спаси от касапницата, казва, че е чул "шумове и писъци на хора, които са убивани, изнасилвани, обезглавявани".

"Някои жени са били изнасилени преди да умрат, други - докато са били ранени, а трети вече са били мъртви, когато терористите са се гаврили с безжизнените им тела", казва свидетелят.

От полицията съобщават, че разполагат с "многобройни" разкази на очевидци на сексуално посегателство, но не дават повече разяснения, докато текат разследванията. Няколко жертви на сексуално посегателство са оцелели след нападенията и в момента всички те са подложени на психиатрично лечение, стана ясно от изказване на израелския министър по въпросите на овластяването на жените Мая Голан пред британската обществена медия.

"Но много, много малко. По-голямата част от тях са били брутално убити. Те не са в състояние да говорят - нито с мен, нито с когото и да било от правителството или от медиите", допълни Голан.

На множество снимки от местата след нападението се виждат телата на жени, голи от кръста надолу или с разкъсано бельо на една страна, с разтворени крака, със следи от травми по гениталиите и краката.

"Наистина имам чувството, че "Хамас" се е научила да използва женски тела като оръжие от ИДИЛ (групировката "Ислямска държава" - б.р.) в Ирак", казва д-р Кохав Елкаям-Леви, правен експерт в Института за международни отношения "Дейвис", цитиран от британската медия. От думите му се разбира, че нападателите са били подготвени какво да правят с жените: "да режат органите им, да осакатяват гениталиите им, да изнасилват. Ужасяващо е да знаеш това“, посочва експертът.

Началникът на израелската полиция Яков Шабтай заяви, че на много от оцелелите от нападенията им е трудно да говорят.

Според него някои от тях никога няма да дадат показания за това, което са видели или преживели.

Съобщава се, че някои са склонни към самоубийство, а други вече са отнели живота си - по информация на работник в екипите, които помагат на оцелелите.

Друг свидетел, Нахман Дикщейна, дава писмени показания, че е видял телата на две жени в кибуц Беери с вързани ръце и крака за едно легло. По думите му една от тях е била сексуално тероризирана с нож.

Той допълва, че на мястото на фестивала малки заслони са били "пълни с купища жени".

"Дрехите им бяха разкъсани в горната част, надолу бяха напълно голи. Купища и купища жени... А когато се вгледаш по-отблизо в главите им, виждаш един изстрел право в мозъка на всяка", става ясно още от свидетелския му разказ, видян от BBC.

Разследващите признават, че в първите хаотични дни след нападенията, когато някои райони все още са били активни бойни зони, възможностите за внимателно документиране на местопрестъпленията или за вземане на съдебномедицински доказателства са били ограничени или пропуснати.

Последните разкрития и данни за сексуални престъпления от страна на „Хамас“ предизвикаха и международна реакция. Една от тях дойде от президента на САЩ Джо Байдън. Той заяви, че палестинската групировка многократно е изнасилвала жени и осакатявала телата им по време на нападението срещу Южен Израел, като се позова именно на разказите на оцелели и свидетели.

"Хамас" отрича и думите на Байдън, и обвиненията в сексуални престъпления, въпреки че много от кадрите, на които се базират разследванията, са заснети от бойци на палестинската екстремистка организация в деня са самите нападения.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху цитира твърденията за изнасилване и други злоупотреби на среща със семействата на върнатите заложници през вчерашния ден.

"Чух истории, които разбиха сърцето ми... Чух, а и вие също чухте, за сексуални посегателства и случаи на брутално изнасилване, които не приличат на нищо друго", каза Нетаняху на пресконференция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024