"Талантът няма да те превърне в звезда. Нито това, че си попаднал на правилното място в правилното време. Най-важният въпрос е "Готов ли си?". 

Ако някой има право да задава стандарти за late-night-телевизията, това е авторът на горния цитат - Джони Карсън, истинска легенда на американската попкултура и идеолог на модерния формат на вечерното шоу. Почти 30 години след слизането му от ефир (и смяната с Джей Лено), жанрът не е променил матрицата си, ако изключим рязката инвазия на политиката в територията на развлекателната индустрия.  

И тогава, и сега, бързият доброкачествен хумор, рефлексът към импровизация и хипнотичните способности на водещия да свали преградите между своя събеседник и огромната невидима публика остават онези условия, без които комедията трудно може да намери място в края на работния ден. Вечерното шоу, от което всички очакват неочакваното, всъщност е едно от най-консервативните и стандартизирани творения на телевизията.

Затова всеки опит за "подобряване" на изпитаната рецепта може да превърне таланта в провал, а сцената му - в последен кръг на творческия ад. 

И затова няма нищо по-важно от въпроса "Готов ли си", когато собственият ти житейски опит е малко по-дълъг от времето, в което "Шоуто на Слави" се излъчваше в национален ефир. 

Първото впечатление от Николаос Цитиридис е, че на 25 години той е много близо до верния отговор. Знае, че ще се сблъска с обичайното недоверие към непознатия като към "парашутист". Знае, че ще бъде натоварен с несъразмерни очаквания, че ще бъде оглеждан, одумван, охулван, подценяван и стереотипизиран по всеки белег на идентичността си - от произхода до прическата си. 

Най-голямото изпитание пред него не е високата рейтингова летва.

Изпитанието ще е да отвори вратите на телевизията за хората, които не гледат телевизия - но без да отблъсне навън традиционната семейна публика, която вече е свикнала да си пие питието на фона на вицове за тъщи, мутри и блондинки.

Силните попадения в новобранския епизод на "Шоуто" се дължат изцяло на усета за автоирония на Цитиридис - журналист по образование и stand-up комик по призвание.

Млад и свеж образ, новият водещ на bTV умее да се смее на себе си, като вади на показ всички предразсъдъци на зрителите си. Гръцката му жилка е самодостатъчна, за да поддържа настроението всяка вечер с препратки за недоверчивостта на българина към "византийците". 

Слава Богу, не страда от болезнена патетика, театрално преиграване или арогантност.

Реактивен е като човек, който има опит със скечове пред публика, но телевизионната сценична треска все още не е отпуснала "гипса". Личи си, че осъзнава високите очаквания и може би това е причината, поради която той и сценаристите му не си позволяват да рискуват с хумор, който може да създаде неприятности. Безименните шеги с наследството на Слави Трифонов бяха повече от препратките към политически събития и герои, а това разочарова някои очаквания за по-смел старт. 

Ако за шоуто може да се съди по първия му гост, вероятно наистина има нещо издайническо във факта, че Кеворк Кеворкян наруши 10-годишното си самоналожено телевизионно "изгнание", за да участва в премиерата на "Шоуто на Слави" в края на 2000 г.

За сметка на това Николаос Цитиридис заложи на дебютен разговор с актьор, с чийто избор никога не може да сбъркаш като Юлиан Вергов, и анонсира следващите си гости - Ицо Хазарта, Теодора Духовникова, Тита, Силвена Роу и др.

Разговорът с Вергов представляваше микс от анекдоти и кратки клипове с негови близки хора, което някак доближи "Шоуто на Цитиридис" повече до момчешки вариант на "Търси се", отколкото до американския стил на звездни интервюта, в които актуалността и новите проекти са водеща тема. Дефицитът на нови истории, физиономии и идеи в българската попкултура е една от основните слабости на телевизията, а това ще е проблем за всеки следващ претендент за ТВ-рейтинг. 

Както казва друг легендарен майстор на жанра Дейвид Летерман: "това, което правим, е точно по средата между изящното изкуство и доставките на пица". Проблемът е, че равновесието отдавна е нарушено в полза на консуматорския край на уравнението, а публиката има възможност да се спаси от досадата с едно натискане на копчето.

Засега Николаос Цитиридис няма причини за притеснения. Според данни на ГАРБ, средният брой на зрителите му е бил близо 900 000 души, като в хода на предаването са достигнали над 1 млн. 44,3 процента от зрителите между 18 и 34 години са гледали дебюта му, а около 38% от групата 18-49 г. също са предпочели неговото шоу в понеделник.

От него зависи да запази контрола след добрия старт. Талантът е налице. Правилното място в правилното време - също. Само въпросът "Готов ли си" ще чака отговор всяка делнична вечер, точно в 22:30.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа