"Талантът няма да те превърне в звезда. Нито това, че си попаднал на правилното място в правилното време. Най-важният въпрос е "Готов ли си?".

Ако някой има право да задава стандарти за late-night-телевизията, това е авторът на горния цитат - Джони Карсън, истинска легенда на американската попкултура и идеолог на модерния формат на вечерното шоу. Почти 30 години след слизането му от ефир (и смяната с Джей Лено), жанрът не е променил матрицата си, ако изключим рязката инвазия на политиката в територията на развлекателната индустрия.

И тогава, и сега, бързият доброкачествен хумор, рефлексът към импровизация и хипнотичните способности на водещия да свали преградите между своя събеседник и огромната невидима публика остават онези условия, без които комедията трудно може да намери място в края на работния ден. Вечерното шоу, от което всички очакват неочакваното, всъщност е едно от най-консервативните и стандартизирани творения на телевизията.

Затова всеки опит за "подобряване" на изпитаната рецепта може да превърне таланта в провал, а сцената му - в последен кръг на творческия ад.

И затова няма нищо по-важно от въпроса "Готов ли си", когато собственият ти житейски опит е малко по-дълъг от времето, в което "Шоуто на Слави" се излъчваше в национален ефир.

Първото впечатление от Николаос Цитиридис е, че на 25 години той е много близо до верния отговор. Знае, че ще се сблъска с обичайното недоверие към непознатия като към "парашутист". Знае, че ще бъде натоварен с несъразмерни очаквания, че ще бъде оглеждан, одумван, охулван, подценяван и стереотипизиран по всеки белег на идентичността си - от произхода до прическата си.

Най-голямото изпитание пред него не е високата рейтингова летва.

Изпитанието ще е да отвори вратите на телевизията за хората, които не гледат телевизия - но без да отблъсне навън традиционната семейна публика, която вече е свикнала да си пие питието на фона на вицове за тъщи, мутри и блондинки.

Силните попадения в новобранския епизод на "Шоуто" се дължат изцяло на усета за автоирония на Цитиридис - журналист по образование и stand-up комик по призвание.

Млад и свеж образ, новият водещ на bTV умее да се смее на себе си, като вади на показ всички предразсъдъци на зрителите си. Гръцката му жилка е самодостатъчна, за да поддържа настроението всяка вечер с препратки за недоверчивостта на българина към "византийците".

Слава Богу, не страда от болезнена патетика, театрално преиграване или арогантност.

Реактивен е като човек, който има опит със скечове пред публика, но телевизионната сценична треска все още не е отпуснала "гипса". Личи си, че осъзнава високите очаквания и може би това е причината, поради която той и сценаристите му не си позволяват да рискуват с хумор, който може да създаде неприятности. Безименните шеги с наследството на Слави Трифонов бяха повече от препратките към политически събития и герои, а това разочарова някои очаквания за по-смел старт.

Ако за шоуто може да се съди по първия му гост, вероятно наистина има нещо издайническо във факта, че Кеворк Кеворкян наруши 10-годишното си самоналожено телевизионно "изгнание", за да участва в премиерата на "Шоуто на Слави" в края на 2000 г.

За сметка на това Николаос Цитиридис заложи на дебютен разговор с актьор, с чийто избор никога не може да сбъркаш като Юлиан Вергов, и анонсира следващите си гости - Ицо Хазарта, Теодора Духовникова, Тита, Силвена Роу и др.

Разговорът с Вергов представляваше микс от анекдоти и кратки клипове с негови близки хора, което някак доближи "Шоуто на Цитиридис" повече до момчешки вариант на "Търси се", отколкото до американския стил на звездни интервюта, в които актуалността и новите проекти са водеща тема. Дефицитът на нови истории, физиономии и идеи в българската попкултура е една от основните слабости на телевизията, а това ще е проблем за всеки следващ претендент за ТВ-рейтинг.

Както казва друг легендарен майстор на жанра Дейвид Летерман: "това, което правим, е точно по средата между изящното изкуство и доставките на пица". Проблемът е, че равновесието отдавна е нарушено в полза на консуматорския край на уравнението, а публиката има възможност да се спаси от досадата с едно натискане на копчето.

Засега Николаос Цитиридис няма причини за притеснения. Според данни на ГАРБ, средният брой на зрителите му е бил близо 900 000 души, като в хода на предаването са достигнали над 1 млн. 44,3 процента от зрителите между 18 и 34 години са гледали дебюта му, а около 38% от групата 18-49 г. също са предпочели неговото шоу в понеделник.

От него зависи да запази контрола след добрия старт. Талантът е налице. Правилното място в правилното време - също. Само въпросът "Готов ли си" ще чака отговор всяка делнична вечер, точно в 22:30.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024