Telus заявиха, че модерират Facebook "по правила". Bird отговориха с нови снимки на служители

Твърдението, че Telus International блокира профили е "изключително невярно", а модерацията на коментарите в Meta е въпрос на правила, за които компанията не може да взима решения как да ги прилага, казва Кристина Иванова, вицепрезидент "Операции" в Telus International в интервю за "Капитал".

Въпросите на журналиста Йоан Запрянов засягат актуалната в последните седмици тема за цензурата в българоезичния Facebook и необяснимите блокирания на изявени гласове срещу войната в Украйна.

Интервюто в "Капитал" се провежда след като издателят на разследващата медия BIRD Атанас Чобанов публикува във Facebook лични профили на служители на компанията и ултиматум към тях да станат "информатори" (т.е. да се разкрия повече за начина на работа на Telus с Meta) или да се "срещнат с народната любов".

"Аз, да ви кажа, се гордея, че работя в TЕLUS International от 16 години. Защото имаше и такива неща в публикацията - "вас трябва да ви е срам, станете ни информатори". Има хора, които работят тук не само заради заплатата, а и защото ние се опитваме да правим нещо в България, да подобряваме България.", казва Иванова, след което изтъква, че служителите на компанията са засаждали дръвчета и са ремонтирали училища.

От думите ѝ става ясно, че 86 служители работят на български език. "От тях 48 са на пълен работен ден. Тези 48 души работят различни неща за седем различни компании." По отношения на ангажираните с Meta хора от Telus Кристина Иванова запазва мълчание, но "Капитал" цитират бройка от 150 човека.

Иванова уточнява, че българският офис на Telus International, каквото по думите ѝ е регистрираното в България юридическо лице "Кликпойнт" е компания по поддръжката на Meta и уточнява, че компанията има "много строги търговски договори", където е "ясно описано" какви са техните права и задължения.

Въпреки множеството обществени въпроси обаче тази "яснота" продължава да е конфиденциална и да няма отговор каква е субективната роля на модераторите при взимането на едно или друго решение.

"Все още няма сигурна, ясна, разбираема и достъпна информация по въпроса кой в крайна сметка е отговорен за модерирането на съдържанието на Facebook", каза в интервю за Булевард България доцентът от УНСС Мартин Осиковски. "Ние нямаме точна информация какъв точно е миксът, каква част от работата се извършва от хора и каква - от алгоритми.", казва той.

"Дали ще се промени или подобри някой процес, политика, нещо друго - нищо от това не зависи от компанията, която прави поддръжката.", казва само Иванова.

Тя категорично отрича Telus да правят руска пропаганда и настоява да ги наричат канадска компания

"Ние сме канадската компания. Юридическото лице е "Колпойнт Ню Юръп", търговската марка е TELUS International. Това не е начин на извършване на дейност, непознат за България или нещо, което да е неразбираемо.", уточнява Иванова.

Зад бранда Telus в България стои фирмата "Колпойнт Ню Юръп". През 2012 г. Telus International придобива българската компания и в момента е един от най-големите работодатели в аутсорсинг сектора в България с 4500 служители. TELUS International е публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS - водеща канадска телекомуникационна компания.

В отговор на интервюто от BIRD отново излязоха с лична информация за служител на Telus - а именно, че съпругът на една от мениджърките в Telus се е снимал с тениска с руския флаг два дни след нападението на Русия срещу Украйна. От Bird твърдят, че това е само един от примерите, които ще включат в разследването си за модераторите на българския сегмент на Facebook.

Друг интересен момент от интервюто на Иванова е, че Telus са инвеститор клас А и затова са им били възстановени плащания за осигуровки в размер на 1,4 млн. лева. Това става ясно в отговор на въпрос за евентуално получено финансиране от държавата по времето на третото правителство на Бойко Борисов.

"Има официално запитване към Министерството на икономиката и индустрията, които също потвърждават официално, че сме кандидатствали за възстановяване на осигурителни плащания, които са одобрени и са направени съответните преводи. Преведените суми са на обща стойност 1.4 млн. лв. - възстановени осигуровки заради държавната политика за стимулиране на инвестициите. Това може да се провери в министерството. Ако се търсеше истината, този въпрос можеше да бъде зададен към тях. Няма значение кое правителство е било на власт и коя е компанията. Има редица други компании, които са се възползвали от тази същата програма. В това няма нищо лошо - държавата стимулира инвестиции.", коментира тя.

По-рано днес лидерът на сдружение БОЕЦ Георги Георгиев влезе в сградата на TELUS на площад "Македония", за да потърси обяснение от компанията за блокиране на профили на членове на движението във Facebook и за изтриване на техни публикации.

Постовете са свързани с разкрития за корупционни схеми на Бойко Борисов, Иван Гешев и Делян Пеевски, както и в подкрепа на Украйна и срещу режима на Владимир Путин. Самият Георгиев показа доказателства и заяви, че ще представи на TELUS "стотици примери" и ще иска отговори на въпроси.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024