Теодор Кабакчиев - момчето на върха на мотоспорта, което вее българския флаг Снимка: © Teodor Kabakchiev

За Теодор Кабакчиев карането на мотор е семейна страст - в някакъв смисъл дори наследство, оставено му от неговите баща и дядо.

На 5-годишна възраст получава първия си мотор и тръгва с него към централния площад в Габрово. Мечтите и целите му го отвеждат много по-далеч от родния му град. С достатъчно амбиция и силен спортен дух, той успява да достигне до световната сцена на мотоциклетния спорт ендуро и да се пребори за титлата на световен шампион.

Българският състезател по ендуро Теодор Кабакчиев В началото спортът, който впоследствие ще му донесе редица победи, е просто хоби, "време, прекарано по мъжки със семейството".

Първо кара по площади, поляни и ниви. И така малко по малко искрата у него пламва.

Едва 10-годишен се записва за първото си състезание по ендуро. И го печели.

"Тогава в България ендурото тепърва прохождаше като спорт. Имаше клас "мини Джуниър" за деца до 14 години. Аз победих на първото си състезание и това ми даде стимул да продължавам да се развивам и да искам да изпитвам това чувство на победа отново и отново", споделя състезателят пред "Булевард България".

Следват още успехи. На 13 години става вицешампион на България по ендуро в клас "мъже", а няколко години по-късно вече е и национален шампион в тази категория.

Упоритостта го крепи, а амбицията го води. Замисля се и за международна състезателна кариера. Като тийнейджър прави няколко състезания в чужбина, които му отварят очите, че има още какво да учи.

"Видях всъщност, че има много накъде да се развивам. По това време бях номер 1 в България. И като отидох на тези международни състезания, си сверих часовника. Разбрах, че въобще не съм толкова добър, за колкото се мисля. Но това ми помогна, защото ме стимулира да продължавам с тренировките и да бъда по-добър", разказва Теодор.

Междувременно завършва средното си образование и е поставен пред въпроса по какъв професионален път да поеме - дали да преследва мечтата си на ендуро състезател или да избере утъпкана пътека и да запише да учи нещо друго.

"Моето семейство ме бяха насочили към Висшето военноморско училище във Варна за капитан на кораб. В тяхното съзнание опция да стана професионален състезател не съществуваше, защото в България професионалните състезатели в мотоспорта не са много. Да достигнеш върха в този спорт е изключително трудно", споделя той.

Страстта му към моторите обаче не угасва, а опцията да е капитан на кораб му изглежда все по-малко привлекателна.

"Само като си представех, че ако работя това, ще стоя три-четири месеца без мотор, вече животът ми изглеждаше сив. В крайна сметка си казах, че аз контролирам моя живот и ще гоня мечтите си - онова, което чувствам вътре в себе си и което искам да правя", казва Теодор.

Мести се да учи в София, където впоследствие открива и първото училище по ендуро в страната. Решава, че ще се отдаде на спорта на сто процента.

Докато провежда обученията обаче, осъзнава, че в него още кипи страстта да бъде състезател и да се развива като такъв, но няма нужната методика.

Подготовката за ендуро в България не отговаря на високия международен стандарт предимно заради в пъти по-лесните трасета у нас от тези, с които другите световни състезатели са свикнали.

Теодор обаче е решен, че иска да стане световен шампион в мотоспорта.

Мечтите му много скоро се превръщат в реалност след срещата с Николай Събев, основател и собственик на логистичната компания "Еконт" и също запален моторджия. Събев забелязва потенциала и искрата в Теодор и предлага да финансира борбата му в световните шампионати.

Така на екипа на Теодор, точно до надписа Bulgaria, се появяа и логото Econt.

Теодор оправдава доверието, доказва се и започва да печели. Първото му световно състезание завършва с подиум на 3-то място, последвано от още успехи, включително световното злато при мъже под 23-годишна възраст през март 2020 г. в първенството на Международната федерация по мотоциклетизъм (FIM) по супер ендуро в зала, в клас Junior.

Това е и победата, която е оставила най-голям отпечатък върху него.

"Само като си представя, че състезатели от цял свят тренират и искат да бъдат първи. Възможността и честта това да се падне на мен е уникална и единствена по рода си. Световната титла е нещо специално", посочва Теодор.

В момента Теодор вече се подготвя за световния шампионат по хард ендуро през май и се стреми към нови успехи. В края на февруари Кабакчиев спечели втория кръг на испанския шампионат в Кантория, след трето място в първия тур на състезанието.

"Смятам, че човек винаги трябва да надгражда. Поне аз съм избрал това за мой път. Прави ме щастлив да бъда по-добра версия на себе си с всеки изминал ден с всяка една тренировка. И се стремя към това", споделя Теодор, който скоро ще навърши 25 г.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024