Концерти на Тейлър Суифт разтърсват земята. Буквално - с магнитуд от 2,3 Снимка: © Getty

Концертите на Тейлър Суифт в центъра на Сиатъл, САЩ, разтърсват земята толкова силно, че предизвикват сеизмична вибрация - еквивалент на земетресение с магнитуд 2,3. И това не е метафора за поредната изява на певицата в рамките на турнето ѝ Eras, а наблюдение на сеизмолози и данни от апаратурата им.

Сеизмометрите са уреди, които могат да улавят земни вибрации от всякакъв вид – включително от коли, влакове и вятър. Магнитудът на „Суифт земетресението“ („Swift Quake“) се оказа двойно по-мощен от този на подобно явление, предизвикано от феновете на американския футбол през 2011 г. Тогава е регистрирано „Beast Quake“ - по време на мач между Seattle Seahawks и New Orleans Saints.

„Тогава феновете на местния отбор избухнаха след впечатляващ тъчдаун на Маршон Линч, по прякор Beast Mode. Силната им реакция беше засечена от същия местен сеизмометър, който отчита вибрациите от концерта на Суифт“, обясни сеизмологът Джаки Каплан-Ауербах пред CNN.

Каплан-Ауербах, която работи като професор по геология в Университета на Западен Вашингтон - щатът, в който се намира Сиатъл, вижда сравнението между двете явления в група за земетресения, която модерира във Facebook, и веднага се захваща за работа.

Оказва се, че феновете на Суифт в Сиатъл разтърсват земята два пъти по-силно от футболните запалянковци преди 12 години.

„Предполагам, че трябва да покажа данните. Феновете на Тейлър Суифт > феновете на Seattle Seahawks“, пише в своя публикация в Twitter Каплан-Ауербах и предоставя графиките.

Тя отбелязва, че предизвиканата сеизмична активност може да се дължи не само на феновете на Суифт, но и на озвучаването на шоуто и подчертава, че сравнението между двете събития не е съвсем честно.

„Основната разлика е продължителността на разклащането. Аплодисментите след тъчдауна преди 12 години продължават няколко секунди и в крайна сметка затихват. Това е много по-краткотрайно от концерт. За Тейлър Суифт събрах около 10 часа данни, при които ритъмът контролираше поведението. Музиката, високоговорителите, саундът. Цялата тази енергия можеше да разтърси земята“, каза още сеизмологът.

Все пак специалистите смятат, че най-вероятната причина за отчетените сеизмични трусове е комбинацията от музиката, звуковата система на концерта и феновете на Тейлър Суифт, танцуващи в синхрон.

Земни разтърсвания са регистрирани по време на двата концерта на Тейлър Суифт в Сиатъл в нощите на 22 и 23 юли и продължават през цялото време на представленията. Интезитетът на земните вибрации по време и на двете шоута достигат връх два пъти, първият - около 19:30 ч., а вторият - около 21:30 ч., според данни, споделени с The Times.

Не е ясно кои точно изпълнения Тейлър Суифт са станали причина за пиковете. Освен „Shake It Off“, тя изпълни и „Love Story“, „Bad Blood“ и „Anti-Hero“ - и още песни, които гарантират, че ще феновете ще са на крака.

Това със сигурност е най-големият концерт, който сме имали от известно време. Говорим за 70 000 души и цялата музика и оборудване, свързани с концерта“, каза Маус Ройш, сеизмолог в Тихоокеанската северозападна сеизмична мрежа.

Разтърсващите способности на Тейлър Суифт не са уникални за музикалния свят, смята Каплан-Ауербак. Сеизмометърът записва сигнали, и когато The Weeknd прави концерт на същото място - стадиона Lumen Field - на 25 август 2022 г., въпреки че тогава земята не се разтърсва толкова силно.

„Бионсе също ще има концерт там на 14 септември. Ще го разгледам със сигурност“, допълни Каплан-Ауербак.

Поп звездата благодари с публикация в своя профил в Instagram на феновете си в Сиатъл за „ентусиазираната подкрепа, викането, скачането, танцуването и пеенето с цяло гърло“. „Това е наистина един от любимите ми уикенди за всички времена“, написа още тя в социалната мрежа.

Националното турне „Eras Tour“ на поп мегазвездата продължава вече четвърти месец, а билетите са разпродадени за всички 52 дати. То привлече огромни тълпи от фенове, които искат да чуят как Суифт изпълнява песни, обхващащи дискографията ѝ от 10 албума.

Турнето на Тейлър Суифт започна с откриващо шоу в Аризона през март, което привлече около 70 000 фенове. Цените на билетите за концерта ѝ в Санта Клара, който се състоя в петък, се препродаваха в последните дни преди събитието на цени достигащи до 20 000 долара.

Следващите концерти на Суифт ще бъдат в Калифорниа, а на 24 август предстои да започне международната част от турнето на звездата в Мексико Сити.

Тейлър Суифт, Eras Tour Тейлър Суифт и турнето "Eras", което е на път да превърне поп звездата в милиардер


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024