Снимка: © Getty Images

Новата мигрантска вълна, която беше провокирана от ескалация на конфликта между Сирия и Турция, доведе до жестоки сблъсъци между полицията и бежанците на гръцко-турската граница. Гръцките сили за сигурност са използвали сълзотворен газ и шокови гранати срещу бежанците. 

Размириците са станали на граничния пункт Пазаркуле в Одрин, където са се събрали няколко стотин човека, които искат да преминат на територията на Гърция. Позицията на властите в Гърция е, че през последните часове е било  възпрепятствано “организирано, масово и незаконно нарушение на държавната граница”. 

„Предотвратени са над 4000 незаконни опита за преминаване на границата“, заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас по гръцката държавна телевизия (ERT) след кризисна извънредна среща, председателствана от премиера Кириакос Мицотакис. 

Все пак някои мигранти са успели да пресекат граничната река (р. “Марица”) с гумени лодки, съобщава държавната телевизия. На гръцка територия по-голямата част от тях са били арестувани. Гърция обяви, че засилва контрола си и в Егейско море с над 50 кораба на бреговата охрана и флота. „Защитихме границите, които също така са и граници на ЕС“, каза още говорителят на правителството, което е твърдо решено до приложи най-строги мерки за недопускането на мигрантите. 

След като в четвъртък вечерта 33 убити турски войници при атака в Идлиб , а десетки други военнослужещи ранени, Ердоган заплаши, че ще отвори границите. 

По данни на турската страна, 18 хиляди емигранти са били пуснати към Европа като до събота вечерта те могат да станат 30 хиляди. По нареждане на премиера Бойко Борисов на българската граница с Турция още в петък беше изпратена жандрамерия. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети