The Crown 6: Финалът на един от най-добрите сериали заслужава нещо повече

Внимание, текстът съдържа някои спойлери за съдържанието на сезон 6 на The Crown.


Последният сезон на The Crown не спестява нищо от драмата, която зрителите му и без това очакват. Поне го прави с вкус.

Най-тежкото събитие в историята му напомня за себе си още в началото, макар и само за минута.

Далеч от Бъкингамския дворец, млад французин разхожда кучето си по улиците на Париж в една лятна нощ. В далечината се вижда Айфеловата кула. Внезапно черна кола минава с бясна скорост покрай него и влиза в тунел. Чува се трясък. След секунди пристига група мотоциклетисти. Минувачът вика линейка.

Така The Crown подготвя зрителите си за трагичната смърт на лейди Даяна.

Световноизвестният сериал, посветен на кралското семейство на Великобритания и носител на наградата "Еми", направи премиерата на първата част от финалния си сезон на 16 ноември по Netflix.

Феновете ще трябва да почакат за втората половина от епизодите до 14 декември.

The Crown беше истински феномен при появата си преди 7 години. Историята от 1947 г. на младата кралица Елизабет и първите предизвикателства, които среща на трона, бяха впечатляващо представени.

Той проследяваше какво се случва зад кулисите в двореца, обясняваше политическите машинации на епохата, гледаше под микроскоп развитието на протокола в двореца.

Предпоследният сезон, който разказваше за развода между Даяна и Чарлз, на моменти напомня на критиците по-скоро на "сапунка" (според ревю на BBC), отколкото на очаквания фин и нюансиран разказ за монархията.

За новия сезон коментаторите са още по-безмилостни, като Люси Мегън от “Гардиън” заявява, "че толкова зле не можеше да бъде". В консервативния „Телеграф“ оценяват качеството на сериала като „творческа безизходица“. „Индипендънт“ се учудва защо кралица Елизабет II е превърната в страничен персонаж.

Отново Доминик Уест е принц Чарлз, а Елизабет Дебики е принцеса Даяна. Създателят на сериала остава един и същ - Питър Морган. Неговата сила е в сцените, които пресъздават мислите на героите, но ако в първите сезони се търсеше близост с историческата достоверност, сюжетът започна да се отклонява от реалността.

В миналия сезон, например, The Crown показа как принц Чарлз моли премиера Джон Мейджър да му помогне да подтикне кралицата към абдикация – нещо, което истинският Мейджър отрече публично и обяви за „пълни глупости“ и „вредна, злонамерена измислица“.

Този път Морган е по-милостив към Чарлз и покойната вече кралица Елизабет II, но взема доста дръзко решение да върне присъствието на Даяна в сюжета дори след смъртта ѝ – като покаже как принцът и кралицата разменят думи с нея като „призрак“.

Тези лирични отклонения според критиците са слабостта на сюжета. Може да се каже, че целият сезон е прекалено силно концентриран върху образа на Даяна, до степен, в която я представя почти като светица.

Образът на Чарлз остава антимонархичен, егоцентричен и стремящ се само към трона. Той се ядосва на майка си, когато тя отказва да участва в празника по случай петдесетгодишнината на Камила, защото това би била една първа стъпка за нейното приемане. Кара се и с втория си личен секретар Марк Болънд. Чарлз е бесен, защото иска невъзможното - вестниците да заменят репортажите си със снимки на Даяна от Сен Тропе с Доди ал-Файед.

Връзката на Даяна и Доди е представена като прекрасен и щастлив период, не защото това е любовта на живота им, а просто защото се ражда едно приятелство

Даяна сякаш се опитва да си върне отново контрола над живота си, да намери своето място на световната сцена, въпреки че вече не е част от кралското семейство. Отделя много време на борбата с противопехотните мини и наистина успява да постигне забележителни резултати. Но това не я прави щастлива.

Сякаш нарочно е търсен яркият контраст между слънчевите дни на Даяна край морския бряг и тъмните сенки и дървета в Бъкингамския дворец.

Силно интригуващ е моментът след смъртта на Даяна, когато Чарлз, вместо Тони Блеър настоява пред кралицата да остави Балморал и да отиде в Лондон, за да покаже пред обществото, че скърби за Даяна, за да бъде "майка на нацията".

Тук актрисата Имелда Стаунтън, която играе Елизабет е много убедителна в своето упорство, докато среща пълната подкрепа на принц Филип. Но изведнъж се обръща на 360 градуса, след като си представя какво би ѝ казала Даяна.

Според критиците в шести сезон сериалът става твърде предвидим, показвайки сцените, които всеки очаква да види. Всички помнят невръстните Уилям и Хари, които бяха принудени да вървят след ковчега на майка си, помнят кралицата, която най-накрая произнася своята реч пред нацията за Даяна и други основни моменти от смъртта на Даяна.

Отново в BBC Карин Джеймс пише "Елегантният стил на Морган и проникващата му психология са невъобразимо интригуващи, истинска радост за окото пред последните години. Твърде често обаче в тези предвидими последни сезони бихме могли да напишем историята и сами".

Трябва да се признае, че е много трудно да направиш сериал за събития, които са толкова близки до съвременността, масово отразявани са и са добре известни на всички.

Историята потвърждава, че с всеки следващ сезон обикновено сериалите не успяват да отговорят на високите очаквания на публиката, които самите те са заложили с блестящите си първи епизоди.

Но краят на "The Crown" ще дойде на 14 декември. Може би тогава ще успее да ни изненада?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024