The Rings of Power: подигравка с творчеството на Толкин или епопея, която ще ви остави без дъх

Пресъздаването на история, която е любима на милиони, носи сериозни рискове да разочарова, както историята е доказвала неведнъж.

Затова има няколко неща, които всеки, посегнал към светиня като творчеството на Толкин, трябва да предприеме: да вложи достатъчно пари, да подбере добър кастинг и да не прави компромиси.

Безспорно новият сериал за Средната Земя, "The Rings of Power", е постигнал първото: само първият сезон струва 465 млн. долара. За толкова пари какво може да се обърка, нали така?

Ако разгледаме мненията за сериала дни след като първите два епизода се появиха в Amazon Studios обаче, има какво.

Заглавието на ревюто на BBC е "The Rings of Power: визуално зашеметяваща епопея с недостатъци". Киножурналистът Стивън Кели пише, че героите в първите два епизода са схематични и архетипни, както и че бъдещето на "Rings of Power" ще определи бъдещето на Amazon. А предвид високите очаквания на феновете заради огромната инвестиция на Джеф Безос, нещата не се очертават позитивно.

В The Guardian обръщат особено внимание на избраните актьори. Естествено, голямото етническо разнообразие още в трейлърите на сериала повдигна темите за расизма и политическата коректност, но сега, когато зрителите имаха възможността да се потопят в света на Средната Земя през погледа на Маккей и Пейн, коментарите се издигат на ново равнище.

Авторите пишат, че въпреки че Толкин сам разделя своя свят на раси, напънът за расово и етническо разнообразие в сериала води до абсурдни ситуации, в които зрителят е изваден от атмосферата на романите и захвърлен грубо в странните условности на съвременния свят.

"Далеч от т.нар. културни войни, трябва да кажем, че относително безизвестното дуо Патрик Маккей и Джей Ди Пейн създава свят, който не е автентичен спрямо света на Толкин", казва д-р Марк Атертън, лектор по средновековна английска литература в Оксфорд.

В социалните мрежи могат да се прочетат редица коментар на "diehard" Толкин почитатели, че работата на двамата избрани от Amazon Studios шоурънъри, е "подигравка с творчеството на Толкин".

"Далеч от яростта на социалните мрежи, реакцията на феновете е нюансирана", пише за Guardian Шон Гънър, председател на Оксфордското общество на Толкин. След планираното гледане на първите две серии, сериозните великобритански фенове са провели доста разгорещен дебат.

"Мисля, че е честно да кажем, че има смесен реакции от страна на членовете ни", казва Гънър и добавя, че докато някои са нарекли сериала невероятен, забележителен и супер красив, други не са били толкова убедени в качествата му.

Independent пише, че новият сериал е разделил феновете на Толкин така, както филмите на Питър Джаксън не са успели да го направят, но дават и положителна оценка:

"Сериалът е толкова кинематографичен и голям, че кара House of the Dragon да прилича на Minecraft", пише Ребека Никълсън и допълва, че "когато нещата в сериала стават страшни, стават наистина, наистина страшни". Тя казва още, че първите два епизода "оставят зрителите без дъх и са много по-мрачни, отколкото е очаквала".

Collider дава оценка "А" (най-високата) на продукцията.

Тереза Лаксън пише, че The Rings of Power предлага не само най-доброто от Толкин, но и от Мартин.

"Първите два епизода представят всичко, което обичаме в съвременното фентъзи, имаме многообразието от герои, което ни харесваше в Game of Thrones, с дълбочината и детайла на Толкиновата вселена", добавя тя.

IndieWire обаче дава оценка "B". Според автора Бен Травърс, "сериалът ни дава причина да вярваме, че с времето ще оптимизира силите си и Amazon Studios ще оставят своята следа в пресъздаването на творчеството на Толкин".

Оценката на сериала пада още повече в Entertainment Weekly (C).

Според Дарън Франих, който пише за EW, сериалът е "един вид катастрофа".

“Този сериал взима 6 или 7 неща, които всички си спомнят, от трилогията на Джаксън, добавя един изкуствен водоем, разкарва забавлението, представя като мистерии неща, които не са мистерии, и изпраща най-важния си герой на безсмисленa обиколка", пише още той.

Междувременно, първите два епизода са налични в Amazon Prime. Може да ги гледате и да си създадете собствено мнение, а третата серия на House of the Dragon вече е в HBO Max.

Може да се успокоите с нея, в случай че новата адаптация на Толкин ви разочарова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024