Най-новият филм на Педро Алмодовар „Съседната стая“ (The Room Next Door) стана една от сензациите на филмовия фестивал във Венеция.

Премиерата на първия англоезичен филм на Алмодовар беше съпроводена от 17 минутни овации на публиката.

Тилда Суинтън и Джулиан Мур придружиха испанския режисьор на червения килим, а интересният детайл върху костюма му - златиста брошка във формата на перо - се оказа произведение на българска дизайнерка.

  • "Съседната стая" ще има премиера и в България само няколко седмици след Венеция.
  • Филмът ще е част от церемонията по награждаване на Международния кино-литературен фестивал Синелибри 2024. Тя ще се проведе на 25 октомври от 19:00 ч. в зала 1 на НДК. Повече информация може да откриете тук.

Алмодовар е направил адаптация по роман на Сигрид Нунес, в която централната тема е посветена на приятелството, смъртта и евтаназията.

Близки приятелки в миналото, с времето Ингрид (Мур) и Марта (Суинтън) са се отчуждили – едната се е отдала на писането, другата е избрала професията на военния репортер.

След години двете се срещат отново при неочаквани обстоятелства.

Марта има рак на шийката на матката и разкрива намерението си да използва хапче за евтаназия, което е получила незаконно, за да избере как и кога да умре.

На пресконференция от италианския град Алмодовар коментира противоречивата тема за евтаназията, като изрази надежда процедурата да стане по-достъпна.

„Трябва да има възможност за евтаназия по целия свят. Тя трябва да бъде регулирана и на лекаря трябва да бъде позволено да помогне на пациента си", каза той, цитиран от Variety.

Суинтън също се включи в разговора за така нар. асистирано самоубийство.

„Аз лично не се страхувам от смъртта, нито някога съм се страхувала. Мисля, че целият път към приемането ѝ може да бъде дълъг за някои хора, но по някаква причина, поради определени преживявания в живота ми, аз се осъзнах рано. Знам, че тя идва. Чувствам, че идва, виждам, че идва. Едно от нещата, за които този филм е портрет, е самоопределянето, някой, който абсолютно решава да вземе живота си, живота си и умирането си в свои ръце", заяви тя.

  • Българска следа на фестивала във Венеция

Златната брошка, с която се яви Алмодовар на премиерата на филма, е дело на българката Биляна Борисова, съобщи "Капитал".

Перото беше акцентът върху ушития по поръчка костюм в розов цвят от Loewe. Това е и една от компаниите, за които Биляна Борисова създава шапки.

Борисова живее в Мадрид от 24 години, но е родом от Велико Търново.

Учи археология във Великотърновския университет, а след приравняването на изпити продължава обучението си в Universidad Complutense de Madrid, където завършва история и започва докторантура.

Междувременно открива страстта си към шапките. Правила е дизайни за френската киноикона Жулиет Бинош. Партнирала си е с модния дизайнер на Мадона и Лейди Гага. Освен на тазгодишния фестивал във Венеция, нейни аксесоари са се появявали на страниците на списание "Vogue".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът отхвърли още две жалби на ДПС-Доган

Магистратите казват, че съдът не може да се занимава с възникнали между двамата представляващи ДПС спорове, при положение, че те разполагат с еднакви и равни права.

21:39 - 16.09.2024
Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024