Паралелното преброяване на "Ти броиш": Без основни разлики с резултатите на ЦИК (обновена) Снимка: © "Ти броиш"

Централната избирателна комисия вече обработи секционните протоколи от парламентарните избори, а в платформата „Ти броиш“ паралелното преброяване на бюлетините почти завърши. Изводът е, че няма разлики в подредбата на партиите и победителите в отделните райони в сравнение с данните на ЦИК.

Инициативата е по идея на „Демократична България“ и цели „честни и прозрачни избори“. Чрез своите 12 хиляди застъпници в секционните избирателни комисии, получили копие от всеки протокол, те искат всеки български гражданин да види резултатите, преди да са стигнали до ЦИК, и да има достъп до всички секционни протоколи онлайн.

В системата са обработени резултатите от малко над 99% от всички секции. Според „Ти броиш“ ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 26,03%, „Има такъв народ“ я следва със 17,55%, а БСП е трета с 14,9%. На четвърто място е ДПС с 10,39 на сто подкрепа, следва ДБ с 9,38%, а последната партия, която влиза в парламента, е „Изправи се! Мутри вън!“ с 4,69 на сто. Под чертата остава ВМРО с 3,62%.

Според данните на ЦИК - ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 26,18% подкрепа, втора е „Има такъв народ“ на Слави Трифонов със 17,66%. БСП е на трета позиция с 15,01%. Окончателните резултати гласят, че ДПС е пред „Демократична България“. Партията на Мустафа Карадайъ е с 10,49% от гласовете, докато коалицията на Христо Иванов и Атанас Атанасов – с 9,45 на сто.

Последната формация, която прескача 4-процентовата бариера за участие в парламента, е „Изправи се! Мутри вън!“. Тя печели 4,72% от гласовете и изпреварва ВМРО на Красимир Каракачанов (3,64%), който няма да е част от 45-ото Народно събрание.

Според резултатите от платформата – ГЕРБ-СДС печели в повечето избирателни райони. Изключение прави Русе, където първа е ИТН.

В Търговище, Разград и Кърджали първа в паралелното преброяване е ДПС. Резултатите са същите като отчетените от Централната избирателна комисия.

В Ямбол паралелното преброяване отчита успех за БСП. По данни на ЦИК - при 100% отчетени протоколи социалистите печелят в областта с 27,27% пред ГЕРБ-СДС с 24,38 на сто.

ДБ изпреварва ГЕРБ в два от трите района на София – 23 и 24 МИР, както сочи и Централната избирателна комисия.

Избори 2021: Резултатите на партиите по райони в България

„Ти броиш“ отчита и сигнали на граждани и застъпници в СИК за нарушения на изборния процес, като най-много – над 100 – са получени от Варна и трите МИР в София.

След края на изборния ден застъпниците от „Ти броиш“ са получили копия от всички близо 12 хиляди секционни протокола. Възможно е да има разминавания между паралелното преброяване и официалното – от страна на ЦИК, защото преди Централната избирателна комисия да приеме протоколите, те преминават през проверка в районните комисии (РИК). В „Ти броиш“ следят коригираните книжа и нанасят поправки, ако има нужда.

Целта на платформата е да предотврати „опитите за манипулации при броенето на гласовете“, предоставяйки възможност на гражданите да видят всеки секционен протокол. От "Ти броиш" искат да предоставят резултатите на гражданите преди отчитането на официалните данни от ЦИК, но комисията вече обработи всички протоколи.

„Искаме всеки български гражданин да може да види реалните резултати от изборите, преди те да са стигнали до Централната избирателна комисия, преди да са претърпели неправомерни промени и опити за манипулации“, пишат инициаторите, които наричат застъпниците си „гаранти на демокрацията“. Те сигнализират за нередности и опити за измами в СИК в цялата страна.

Сигналите на "Ти броиш" от 4 април са над 1000 – от откази на СИК да допускат застъпниците им по време на броенето на бюлетините до жалби срещу лица, които са били допуснати да гласуват повече от веднъж.


Резултатите от изборите на живо: При над 72% обработени протоколи - ВМРО остава извън парламента

"Унизителен, обиден резултат": Първи призиви за оставка на Корнелия Нинова

"Кариерата на Борисов приключи, но хората ще излязат на улицата, ако бъдат излъгани от новите субекти"

Как се разпределят гласовете от чужбина и защо може да се окажат ключови


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024