Тихите разпространители: заразените от Covid-19 без симптоми може да са повече от очакваното Снимка: © getty images

На повечето места по света реакцията на здравните институции срещу коронавирус разпространението се уповава предимно върху появата на симптоми и бързата реакция, когато това се случи. Ако има налични такива, е нужна изолация, провеждане на тестове на човека с оплаквания и на неговите контактни лица и т.н..

Докато тази стратегия даде резултат и помогна ситуацията да се успокои, проучване на учени, публикувано в Thorax, едно от най-големите списания за респираторна медицина, показва, че тя има своите пробойни.

Във въпросния труд се изследва круизен кораб с 217 пасажери, като целта е да се открие отговор на това как се разпространява коронавируса. Според резултатите му от 128 заразени, 104 (или 81%) не са показвали никакви симптоми.

Огромен скок в процента на асимптоматичните случаи в сравнение с наличните данни досега.

Според Центровете за контрол и превенция на болестите те трябва да са само 35, а други проучване от май, включващо 78 души в Ухан, показва 42% заразени, които не показват симптоми.

Именно лекото прекарване на болестта и липсата на симптоми при много от засегнатите е една от причините Covid-19 да се разпространи толкова много по света. Много държави се затрудняват в това да откриват асимптоматичните случаи, а те все пак продължават да заразяват други, докато пренасят вируса.

"Асимптоматичното разпространяване на вируса е ахилесовата пета на стратегията на САЩ за борба с него - тя се крепи основно на следенето за симптоми," казват учени от Калифорнийския университет в изявление, публикувано в The New England Journal of Medicine.

Добрите новини са, че те са разпространители в по-кратък период от време - между 3 и 12 дни в сравнение с от 16 до 24 при хората със симптоми. Хората без симптоми са предимно по-млади, на възраст между 26 и 45 години и основно жени (почти 67%).

Остават много неясноти относно това при какви точно обстоятелства те предават вируса на други. Има обаче няколко начина, по които това предаване може да се ограничи или избегне. Масовото тестване помага за ранното идентифициране на такива случаи, но не всички държави могат да си го позволят - с развитието на неочакваната пандемия светът се изправи пред недостиг на тестове и лукса да изследват голям брой граждани имаха основно страни, които разполагаха с местно производство.

Наличието на толкова хора, които може да са заразени без да го осъзнават, води до нуждата да се носят предпазни маски и да се спазват мерките за социално дистанциране. Това, че даден човек не показва симптоми, не означава, че той не може да е носител на вируса и да го предаде на десетки други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024