Тихите разпространители: заразените от Covid-19 без симптоми може да са повече от очакваното Снимка: © getty images

На повечето места по света реакцията на здравните институции срещу коронавирус разпространението се уповава предимно върху появата на симптоми и бързата реакция, когато това се случи. Ако има налични такива, е нужна изолация, провеждане на тестове на човека с оплаквания и на неговите контактни лица и т.н..

Докато тази стратегия даде резултат и помогна ситуацията да се успокои, проучване на учени, публикувано в Thorax, едно от най-големите списания за респираторна медицина, показва, че тя има своите пробойни.

Във въпросния труд се изследва круизен кораб с 217 пасажери, като целта е да се открие отговор на това как се разпространява коронавируса. Според резултатите му от 128 заразени, 104 (или 81%) не са показвали никакви симптоми.

Огромен скок в процента на асимптоматичните случаи в сравнение с наличните данни досега.

Според Центровете за контрол и превенция на болестите те трябва да са само 35, а други проучване от май, включващо 78 души в Ухан, показва 42% заразени, които не показват симптоми.

Именно лекото прекарване на болестта и липсата на симптоми при много от засегнатите е една от причините Covid-19 да се разпространи толкова много по света. Много държави се затрудняват в това да откриват асимптоматичните случаи, а те все пак продължават да заразяват други, докато пренасят вируса.

"Асимптоматичното разпространяване на вируса е ахилесовата пета на стратегията на САЩ за борба с него - тя се крепи основно на следенето за симптоми," казват учени от Калифорнийския университет в изявление, публикувано в The New England Journal of Medicine.

Добрите новини са, че те са разпространители в по-кратък период от време - между 3 и 12 дни в сравнение с от 16 до 24 при хората със симптоми. Хората без симптоми са предимно по-млади, на възраст между 26 и 45 години и основно жени (почти 67%).

Остават много неясноти относно това при какви точно обстоятелства те предават вируса на други. Има обаче няколко начина, по които това предаване може да се ограничи или избегне. Масовото тестване помага за ранното идентифициране на такива случаи, но не всички държави могат да си го позволят - с развитието на неочакваната пандемия светът се изправи пред недостиг на тестове и лукса да изследват голям брой граждани имаха основно страни, които разполагаха с местно производство.

Наличието на толкова хора, които може да са заразени без да го осъзнават, води до нуждата да се носят предпазни маски и да се спазват мерките за социално дистанциране. Това, че даден човек не показва симптоми, не означава, че той не може да е носител на вируса и да го предаде на десетки други.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание провежда последното си заседание

Днешното петъчното заседание на Народното събрание се очаква да бъде последното за този парламент

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024