Time избра Илон Мъск за личност на 2021 г. Снимка: © Getty Images

Списание Time избра Илон Мъск за личност на 2021 г. в престижната си ежегодна класация. Основателят на Tesla и SpaceX поема короната от американската президентска двойка Джо Байдън – Камала Харис, които бяха наградени през 2020 г.

Освен че е начело на Tesla, Мъск е изпълнителен директор на SpaceX и ръководи още невротехнологичната Neuralink и инфраструктурната The Boring Company.

50-годишният бизнесмен е най-богатият човек на планетата. Според Forbes нетното му състояние към 13 декември 2021 г. е над 254 милиарда долара – с повече от 50 млрд. над това на Джеф Безос („Amazon“).

„Личност на годината е знак за влияние и малцина имат повече влияние от Илон Мъск върху живота на Земята и потенциално извън нея“, пишат от Time в материала, с който обявяват наградата за американеца.

„През тази година Мъск се очерта не само като най-богатия човек в света, но и вероятно като най-богатия пример за мащабна промяна в нашето общество. Това е човек, опитващ се да спаси планетата ни и да ни даде нова за заселване: клоун, гений, автор на невероятни предложения, визионер, индустриалец, шоумен, държащ се неподобаващо с жените, шантав хибрид между Томас Едисън, П.Т. Барнъм, Андрю Карнеги и Доктор Манхатън от комикса Watchmen - човек-бог със синя кожа, изобретил електрическите коли и преселил се на Марс“, добавя редакцията.

Мъск е един от хората, дали старт на космическия туризъм, а през 2023 г. има планирана мисия за обиколка на Луната с кораб на SpaceX. Това е компания, която е изпреварила гиганти като Boeing и в момента контролира бъдещето на американските космически кораби, пише Time.

Компанията му Tesla е превзела две трети от пазара за електромобили. Мъск е определен още като фактор в роботиката и соларната индустрия, криптовалутите и климатичните политики, дигиталните мозъчни импланти, в изграждането на подземни тунели за пренос на хора и товари със супервисоки скорости.

"Би било хубаво да имам малко повече свободно време, вместо да работя ден и нощ - от събуждане до лягане, седем дни в седмицата“, написа наскоро Мъск в Twitter и заяви, че обмисля да се откаже от всичко и да стане инфлуенсър. Това беше поредната му публикация, от която не стана ясно дали намеренията му са сериозни, или се шегува.

През ноември той даде шанс на потребителите в Twitter да решат дали да продаде 10% от всичките си акции в Tesla като компенсация за предполагаемо невнасяне на данъци. Феновете му отговориха с „Да“ (57,9%). Досега той е продал акции, оценени за почти 12 млрд. долара. Общата стойност на неговите ценни книжа в компанията е 208,3 милиарда.

Time връчва наградата за личност на годината от 1927 г. насам. Нюйоркското списание въведе допълнителни категории през 2019 г. Тази година поп звездата Оливия Родриго беше обявена за ''Артист на годината'', а четирикратната златна медалистка от олимпийските игри Симон Бейлс бе избрана за ''Спортист на годината''.

Наградата ''Герои на годината'' отиде при учените, които стоят зад разработката на иРНК-ваксината срещу Covid-19 - Каталин Карико, Барни Греъм, Кизмекия Корбет и Дрю Вайсман.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев отиде при Радев, не е предлагал нови имена на министри (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024