Снимка: © Getty Images

Мерки срещу Covid-19 трябва да се вземат на ниво области, а не в национален мащаб – това смята директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. В интервю за „Тази неделя“ по bTV той каза, че трябва да се пазят болниците и старческите домове, а не толкова училищата, защото те „не са опасни“. Добави, че с епидемията "малко" се преекспонира и не трябва хората да бъдат плашени.

„Всеки областен щаб - по данните, които има, трябва да вземе някакви мерки. Защото ограниченията в областите Бургас и Благоевград трябва да бъдат различни от мерките в Перник например. Всяка област решава за себе си. Ако трябва - пита, предлага ѝ се, приема мерки. Затваряне няма да има, но трябва да се пазят възрастните, хората с хронични болести и най-уязвимите – хората с имунодефицит“, каза Кантарджиев.

„Ние, от Националния оперативен щаб, даваме съветите на база на някакъв анализ. Е, това е анализът. По предложение на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, министърът издава наредба да се прави нещо, или да не се прави в национален мащаб. Засега министърът решава тези мерки да се правят на областно ниво“, обясни още той.

Сутрешни новини: 448 нови случая на коронавирус у нас; Тръмп вече не е "активен разпространител" на Covid

Втората вълна на коронавируса у нас изглежда, че наближава. Днес са отчетени 448 нови случая, като 11,8% от взетите проби са положителни. А в предходните три дни наблюдавахме подобряване на антирекорда от заразени, който достигна до 612 души в събота.

Според Кантарджиев – хората трябва да си вземат „бележка“ и „поне да носят маски“. Той ги призова да престанат да слушат „неверни неща“, че вирус няма или че вирусът не е опасен.

„Трябва да пазим болници и старчески домове. Видяхте ли, че училищата не са опасни? Това е заради мерките, които взехме там“, каза той.

Инфографика: Covid-19 в България

„Аз подозирам една конспирация в поддържане на тезите, че вирус няма, че искат да ни чипират. Такова нещо не съществува. На всеки 10 години очакваме някакъв вирус, който е при животните и преминава при хората. Когато някой микроб мине от животните към хората, е опасен, защото не е адаптиран към човешкия организъм“, сподели Кантарджиев.

По думите му – „малко преекспонираме нещата, не бива да се плашат хората“. „Да кажем, че пет пъти по-тежко се прекарва този вирус от нормалния грип. Благодарение на мерките обаче нямаме такова разпространение, както при грипа“, каза той.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести обясни, че Българският лекарски съюз първо трябва да създаде критерии за издаване на направление за PCR тестове, след което личните лекари вече да могат да се възползват от тази нова промяна, обявена преди няколко дни. Съответният пациент трябва да отговаря на определени критерии, за да му се направи проба от личен лекар, а здравната каса ще плаща PCR тестовете.

Личните лекари ще издават направления за изследване с PCR тест

Кантарджиев призова да се използват бързите антигенни тестове – „те показват болест у човек, който може да заразява“.

Той даде съвет на хората, които посещават събития като театрални постановки и кино салони – да носят маски и да пазят дистанция.

„Публика трябва да има в театъра, но моля ви, с маски. А най-важното е вентилацията в салона - влиза ли отвън въздух, излиза ли от залата, вероятността да се заразиш е много малка. Маските и дистанцията – това нещо може да контролира епидемията. Всички са за маските с изключение на някои, които не разбират. Всичко опира до нашето самосъзнание за това да пазим себе си и семействата си“, каза Тодор Кантарджиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба