Снимка: © Pixabay

Вие може да си мислите, че добрата морска почивка е медитация под опънатия бял чаршаф на плажа, плуване в морето, следобеден сън и преяждане с пресен кефал със семейство и приятели, но изобщо не сте познали.

Има места край морето, които са толкова яки, че и мъртвите възкръсват за купон. Например Kikki Beach Club в Слънчев бряг, откъдето наскоро премина траурна процесия, която опъна чувствителната струна на хората в социалните мрежи.

Във видеото видяхме пърформанс, по време на който секси татуирана ангел-ка изскача от ковчег, донесен от инквизитори в черни раса, и перверзна монахиня - всичко това на фона на саундтрака на „Карибски пирати“ и леещо се шампанско.

Хората се възмутиха. Впрягането на символите на смъртта в парти контекст не е особено забавно за тези, които са присъствали на истински погребения. Би могло да се каже, че е дори, един вид, простотия.

Неизбежно случката беше асоциирана и с Отровното трио, което изнесе на площада ковчег с надпис „Борисовата диктатура“ на 28-ия ден от антиправителствените протести. И все пак, дори да има тенденция за използване на ковчези не по предназначение, едва ли в траур партито на Съни бийч може да се провиди някакъв политически замисъл.

Всъщност заиграването с ритуалите на смъртта в клубната култура не е нещо ново и екстремно оригинално. Сатанинските партита и оргиите с маскирани хора са имали еротично въздействие върху определени хора много преди на някой пърформанс гений от Слънчев бряг да му хрумне, че може да монетизира траурните традиции посредством разсъблечени монахини и ангели.

Знаем го от „Широко затворени очи“ на Кубрик, където Том Круз попада в свят на границата между реално и въображаемо, изпълнен с мистериозни оргии, тайни секс общества, среднощни кошмари, маскирани, пищни перверзии пр. А все още (във филма и в живота) е женен за Никол Кидман... Звучи странно, но и Венсан Касел изневери на Моника Белучи, така че нищо на този свят не е невъзможно.

На някои от най-известните парти дестинации по света, Ибиса и Куршевел, пърформансите са ежедневие, или по-скоро еженощие.

В някои софийски дискотеки открай време танцуват момичета в клетки, а BDSM елементите са силно застъпени в не един и два клуба много отпреди литературното недоразумение на Е.Л.Джеймс „50 нюанса сиво“.

Познаваме зловещото влечение към окултното и от романа на Дона Тарт „Тайната история“, в който група студенти по древногръцка филофосия, увлечени от античните разбирания за живота и смъртта, успяват да пресъздадат Дионисовите мистерии, вследствие на което убиват човек.

Впрочем, преди години на плажа Атлиман мълния уби две 17-годишни влюбени деца, които се скрили от лятната буря в ламаринена будка на плажа. Изнесоха опелото им на същия плаж. Тогава обаче никой не се смя.

Може би пърформансът е някакъв специален bottle service във VIP сепарето на бара, макар че е почти сигурно, че са измислени и по-атрактивни начини на поднасяне на шампанско. А и какво стана с добрите, стари изскачания на голи жени от торти със сметана?

Може би парти хората на Слънчев бряг са толкова пренаситени откъм преживявания, че е трудно да се измисли нещо ново, което да им се хареса. В крайна сметка, когато публиката ти се радва на ковчези, й поднасяш ковчези. Докато в тях няма истински труп, всичко си остава в рамките на безобидната гавра със смъртта.

И не толкова безобидната творческа безпомощност. Каквото и да си говорим, нищо не крещи повече „КИЧ“ и "самозабравяме се" от ритуалното понасяне на ковчег.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина