Тома Биков успя да ядоса "Конрад Аденауер" с намеците си за "платени публикации" срещу ГЕРБ

Депутатът от ГЕРБ и бивш журналист Тома Биков се забърка в международен скандал, след като в петък обяви, че "европейската преса" публикува "директно платени публикации от българи", за да злепоставя правителството по време на протестите.

"Това, което се разиграва в европейската преса, в някои от вестниците - не във всички, които пишат за България - но в част от тях са директно платени публикации от българи. И ако си мислите, че това страшно помага на България, аз не съм на това мнение", каза Биков в интервю за БНТ.

На въпрос коя конкретна публикация има предвид, той каза: "Понеже нямам доказателства, не мога да кажа конкретна публикация, но една немалка част от тях са си поръчки. Европейските медии, между другото, също взимат пари... колко хора има, които да поръчват. Не е толкова скъпо. Не мога да казвам имена".

Остра реакция дойде от Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер" (организацията е активен поддръжник на партиите от десния сектор в Европа и работи от години със структурите на ГЕРБ).

От програмата определят изявлението на Биков като "изненадващо" и разкриват, че депутатът от ГЕРБ не е отговорил на две от поканите им за разговор през последните месеци.

"С удоволствие щяхме да Ви разкажем, че поне в сериозните медии в Германия, никой не взима пари, за да прави репортажи - особено за текстове относно България", се казва в позицията на организацията.

Българската редакция на медийната мрежа Euractive, базирана в Брюксел, е потърсила реакции от журналистите в Deutsche Welle, Spiegel, BBC, Guardian, Euronews, Politico и др., които в последните седмици публикуват новини и анализи за състоянието на политическата среда в България.

"Редакциите подчертават, че не приемат външно заплащане, за да информират читателите и зрителите си, защото това би било грубо нарушение на професионалните им задължения и на журналистическата етика", се казва в статията на Euractive.

Обвиненията на Биков дойдоха след няколко разследвания и коментарни публикации в европейски медии, критикуващи остро Бойко Борисов.

"Шпигел": Борисов и Цацаров помогнали на Ердоган за екстрадиция на опозиционери и нарушили закона

Една от тях беше мащабна разработка на Spiegel, в която се описва как българското правителство и прокуратура са помогнали на Турция при исканията за връщане на няколко опозиционери след опита за преврат срещу Ердоган. По този начин са нарушени международни конвенции и правни норми.

Няколко дни по-късно бившият американски посланик в България Джеймс Пардю публикува унищожителна критика срещу модела на управление на Борисов в Politico, като го определя като "лека версия на Владимир Путин".

"Това е и система, която потиска личната инициатива, заглушава медиите и отблъсква чуждите инвестиции. Тя подтиква младите българи да напускат своята страна, за да потърсят бъдещето си в по-отворени и демократични общества навън", пише той.

Джеймс Пардю: Борисов премина точка, от която няма връщане

В пълен контраст с масовия стил на отразяване на събитията в България - испанският вестник ABC публикува поредица от статии на българския си кореспондент Рафаел Алварадо, който твърди, че протестите са "купени" от обявения за издирване Васил Божков, и сравнява президента Румен Радев със "стила на старите партизани" заради вдигнатия му юмрук.

"Войната" на чуждите разкази за протеститеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024
Европейски дневници

Европейският съюз прие 13-ия пакет санкции срещу Русия

Очаква се те да влязат в сила навръх навършването на две години от началото на пълномащабната руска война в Украйна.

13:07 - 21.02.2024
Кино и сериали

True Detective заслужаваше много повече от този финал

Най-доброто, което можете да направите след финала на "True Detective: Night Country", е да си пуснете първия сезон на сериала с Матю Макконъхи и Уди Харелсън

12:11 - 21.02.2024
Важно днес

"Пирогов" и министерството в спор - какво пише в доклад на финансовата инспекция

Болницата твърди, че не са открити нарушения. МЗ - че не е виждала доклада, който поиска

12:01 - 21.02.2024
Важно днес

Българските БТР-и, които "тръгваха за Украйна", са още в София

Външна фирма организира транспорта на 100-те стари БТР-а и затова се бави

11:04 - 21.02.2024
Текстове от партньори

Как програмата „Ти и Lidl за нашето утре“ помага на различни общности у нас

В рамките на шестте издания компанията е финансирала 155 граждански идеи в 66 градове и села в цялата страна

10:22 - 21.02.2024
Важно днес

Христо Грозев ще разследва смъртта на Навални

И други политически затворници са уязвими, предупреждава журналистът пред "Медуза"

09:52 - 21.02.2024
Важно днес

Днес ВСС ще изслуша апелативния прокурор на София по случая с изнудваните гръцки бизнесмени

ВСС ще изслуша днес по негова молба и Ясен Тодоров – следовател в Националната следствена служба.

08:07 - 21.02.2024