В света съществува такова нещо като high-end. Това е супер нишова индустрия, която произвежда бутикова, ултракачествена електроника за възпроизвеждане на музика. И понеже новите хора с пари не слушат задължително „Фантастичната симфония“ на Малер, а възпроизвеждането на музиката на Джей Зи или Дженифър Лопес не е никакво предизвикателството дори и за най-евтините усилватели и тонколони, high-end индустрията започна да търси начини да „слезе“ в по-масовите класове на електрониката.

Още преди няколко години започнаха сътрудничествата на високи марки от high-end аудиото с автомобилните производители – в колите (скъпите, все пак) влязоха брандове като Krell, Focal, Bowers and Wilkins, Meridian. Впоследствие тази инвазия се разпростря и върху мобилните устройства.

Ако обаче иновативна технологична компания за мобилни устройства трябва да търси партньорство с high-end компания, Devialet е уникален избор.

Това е френска компания, и е нова за сектора, и не е толкова важно, че е нова, колкото е важен фактът, че целият й успех се дължи на множество открития и патенти, които Devialet защитиха и приложиха в последните години.

Започна се с ADH (аналогово-дигитален хибриден усилвател), който позволи страшно много качествена електроника да се набута в шаси с големината на домашен кантар, само че два пъти по-тънко и изглеждащо с вид на модернистична скулптура. 

После дойдоха безжичните тонколони Phantom, впоследствие - и по-малкият и по-достъпен модел Reactor, които имат 2 високоговорителя с твърда мембрана, работещи „гръб в гръб“, така че да елиминират вибрациите и да осигуряват чист и неоцветен звук. 

Точно това е технологията, която Devialet предоставят на Huawei за новата им безжична тонколона - Sound X. 

Разбира се, размерите на мембраните са докарани дотам, че да влязат в компактен дизайн, и очевидно – за да се постигне приемлива потребителска цена. Но това, което чух от Sound X, си е звуковият „отпечатък“ на френската марка. 

Ако ще си купувате тонколона, най-важното нещо, което ви интересува, е звукът. Е, Sound X осигурява и качество, и количество. Силата на звука стига без проблеми до 93db, което е напълно достатъчно, за да озвучите средно голям апартамент по време на купон с приятели. При това – със звук без изкривявания. 

Имайте предвид, че Phantom на Devialet има мощност от 2000 вата от тонколона с размерите на голяма дамска чанта, така че постигането на чиста мощност в Sound X не е изненада за мен.

Bluetooth колоната на Huawei работи с два басови говорителя с твърда мембрана в горната част на шасито и шест по-малки радиално разположени „full range“ (пълночестотни) драйвъра в основата на корпуса.

Ако трябва да говорим в числа, Sound X слиза в басите до 40Hz, което е твърде добро постижение за тонколона в такъв размер и в такъв ценови клас.

Колко е умна безжичната тонколона на Huawei? Тя има динамичен звуков процесор, който например „разбира“, че зад тонколоната има стена, и се адаптира така, че да избегне реверберациите и отразения сигнал. Ако „усети“, че Sound X e в средата на стаята, процесорът настройва тонколоната за 360-градусов звук.

Как да я свържа?

Включвате NFC сензора на телефона си, и докосвате Sound X. И това е всичко. Или я свързвате с лаптопа си чрез bluetooth връзка, и гледате филм с яко озвучаване, вместо с тенекиения звук от компютъра си.

Всички производители, които налагат умни тонколони досега – Amazon, Apple, Google и др. - се фокусират върху „умността“, а качеството на звука е назад в приоритетите. При Huawei Sound X звукът със сигурност е на първо място. Пак да повторя – защо, по дяволите да си купувате тонколона, която не свири? Прогнозата за времето можете да си я видите и на екрана на телефона.

Компанията очевидно иска да влезе силно на категорията на качествения звук и това ставя ясно не само от тонколоната, за която говорихме до тук, но и от слушалките (също безжични) Huawei FreeBuds Studio.

Това са популярните като over ear слушалки, или такива, киото захлупват цялото ухо, и ви отделят от заобикалящия ви свят. Конкретно тези ви отделят дори повече, защото имат активна шумопотискаща система, която можете да контролирате. За да знаете все пак къде сте и какво става около вас, едно от нивата на настройка на шумопотискането се нарича „awareness“ – системата е включена, но позволява на външни шумове и глас да се чуват. Това намирам за много полезно, когато се движите например по улицата, и е добре да сте наясно когато наближава кола. Наистина е въпрос на безопасност да не сте с максималната степен на шумопотискане освен ако не се возите в самолет или автобус.

Бързото и безпроблемно свързване, както и при тонколоната, е безотказно.

Bluetooth връзката при Huawei FreeBuds Studio позволява едновременно свързване с две устройства, което също е голямо удобство.

И понеже става дума за аудио продукт, основният акцент трябва да е върху качеството на звука. При тези слушалки на Huawei качество има, и то в добри дози. 

Мембраните (драйвърите или високоговорителите) са с голяма площ. Окачени са по сложен инженерно начин, който работи така, че да ги  „отдели“ в максимална степен от корпуса на самите слушалки. Това става ясно веднага щом пуснете някаква музика, защото често при слушалките от по-нисък клас  целите ушни капсули „свирят“ чрез вибрации заедно с драйвърите. 

Тук обаче има пълно спокойствие; на практика не усещате нищо, което продуцентът на записа не е пожелал да чуете. Звуковата картина е пълна, триизмерна и позволява точно да локализирате мястото на инструментите в сцената.

Това се разбира особено добре, ако слушате акустични инструменти – джаз група или симфоничен оркестър, където добрите записи са продуцирани така, че да се чувствате наистина като в залата.

Слушалките разделят добре инструментите един от друг, така че между тях да има много „въздух“, да се различават добре един от друг, вместо да слушате смачкана смесица от звуци.

Изработени са страхотно, имат титаниеви рамене, които свързват капсулите с „диадемата“, леки са и много удобни. Често при слушалки от този тип металната лента около главата ви е или доста стегната, или доста хлабава, и за производителите винаги е предизвикателство да уцелят точната пропорция – да не падат, но и да не те карат да се чувстваш като в менгеме. Huawei FreeBuds Studio са добре в този смисъл.

Много малко от масовите продукти работят внимателно със звука, и затова тонколоната на Huawei Sound X и слушалките FreeBuds Studio са приятна изненада. 

FreeBuds Studio: Безжичните слушалки за аудиофили от Huawei


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"