Наричат Торино град на магия. Смята се, че заедно с Лион и Прага Торино е част от триъгълника на бялата магия, а с Лондон и Сан Франциско - от този на черната. Торино е не просто на Север, а e на крачка от Алпите. Главен град на северноиталианския район Пиемонт, той е първата столица на Италия,

Известен е още и като дом на династията Савой, на Ювентус, на шапките Borsalino, на кафето Lavazza, на изисканата кухня, на малките сладкиши, които хапвате на една хапка - последното е така, защото всички важни политически разговори в този град са се случвали по сладкарниците и едва след като се изгладят позициите, се е отивало в двореца, за да се оповестят публично решенията.

В Торино бяха зимните Олимпийски игри през 2006, тази година градът ще посрещне музикалния конкурс Евровизия - абсолютно заслужено след фурора на италианската банда Måneskin през 2021 г. А освен на бялата и черната магия, Торино е домакин и на тенис магията.

Градът успя да спечели домакинството на Nitto ATP Finals и в следващите четири години 8-те най-добри тенисисти в рамките на сезона ще мерят силите си на терена в зала Pala Alpitour.

Първият, който вдигна купата там беше Александър Зверев.

Събитието е важно за града - разбирате го още с първия поглед по витрините на магазините.

Тенис топки, ракети, кортове, мрежи - целият арсенал на играта е пренесен като украса по сладкарници, магазини, билборди, дори малка оптика в една глуха уличка е аранжирала рафтовете си с тенис топки.

За да се случи това, заслугата е най-вече на един човек и една марка - Марко Лаваца.

Италианецът не просто е "кръстен на световноизвестното кафе", както самият той се шегува, а той и семейството му са кафето.

"Странно е да виждаш името си на опаковката", смее се Марко.

"Да, това е марка, но е и нашето име, ние сме индивиди, личности и когато пътуваме в чужбина и дам паспорта си и хората ме питат "Вие имате нещо общо с кафето?"

"Като семеен бизнес това значи много за нас и е голяма отговорност. Човек често не свързва международните компании с име или с човек, те работят с тримесечия и таблици, в това отношение можете да ни наречете старомодни - ние пазим традициите си и опитваме да ги смесим с новите тенденции."

Четвърто поколение от рода Лаваца, Марко Лаваца, заедно със своите братовчеди, е в борда на Lavazza и е вицепрезидент на компанията. Всички членове на рода живеят в Торино - според Марко, градът е част от тяхното ДНК.

Там е и фабриката на компанията, централа на фирмата, която сама по себе се е впечатляваща сграда - в нея се намира ултрамодерният музей на Lavazza, който ви води от историята и миналото към бъдещето и дори Космоса. В него е и мишленският ресторант Condividere.

Когато през 1895 година Луиджи Лаваца основава компанията, кафето е събитие, то е сензация. Днес еспресото е удоволствие, да не кажем необходимост.

Торино е разположени реките По и Дора, за които се смята, че символизират Слънцето и Луната. Легендата разказва, че Торино е основан от Еридан, египетски принц и полубог, брат на Озирис.

Еридан напуска родината си заради конфликт с жреческата каста и достига със своите последователи до северните заеми на Средиземноморието, които нарича Лигурия на своя син Лигурио. След това се мести към вътрешността и отвъд Апенините открива голяма равнина в близост до река По, която му напомня за Нил. Основава Торино през 15 век пр.н.е., а името и символът на града - бикът ("таурон" на гръцки) - идват от египетския бог Апис.

Ако искате да сдобиете с малко късмет, задължително минете през медения бик, разположен пред едно от най-старите кафенета в Торино на площад Сан Карло.

Легендата гласи, че ако потъркате крак в него - рогата или тестисите, ще ви споходи щастието.

Кафенето си казва Caffe San Carlo е от 1822 и е като машина на времето с кристалните си огледала и полилеи.

По време на Nitto ATP Finals площад Сан Карло се превръща в грандиозна фен зона - открит корт в реални размери е на разположение на всички, които искат да се забавляват за малко с ракета в ръка и успеят да се вредят за него.

Около тенис игрището има павилиони, в които се правят дискусии, гледа се тенис, а кулминацията е огромна кафе машина Lavazza Deséa и капсула кафе Qualità Oro, в които може да влезете и на няколко екрана да наблюдавате магията на кафето от зърната до чашата еспресо.

На излизане ви очаква и истинско еспресо, като домакините ви предлагат да изберете измежду всички възможни видове капсули на Lavazza.

Под колоните на същия площад Сан Марко е и фотосесията на финалистите - оттам започва и разходката им из града, наречена Такеover Torino.

Lavazza е партньор на всички турнири от големия шлем, започвайки с Уимбълдън през 2011 година, след това Roland Garros, US Open и Australian Open.

Nitto ATP Finals е последният скъпоценен камък в тази диамантена корона.

Заедно със страстта към спорта, за фамилната компания ръка за ръка върви и интересът и подкрепата за културата.

Там двигател е Франческа Лаваца - братовчедка на Марко. Тя е в борда на директорите на Camera, италиански изложбен център за фотография, и в настоятелството на нюйоркската фондация Соломон Р. Гугенхайм от 2016 г., от 2021 година е президент на музея за съвременно изкуство Castello di Rivoli Museo d'Arte Contemporanea.

Нейна заслуга е едно от изключително симпатично партньорство с фотографа Мартин Пар. До13 февруари 2022 Пар излага свои снимки на тема We love sports в галерия Camera в Торино. Пар е фотограф-провокатор - той снима спорта не от спортната страна, а от към публиката. Търси смешното, забавното и винаги снима със светкавица. Ако във фотографията има жанр “британски хумор”, то Мартин Пар трябва да го преподава.

В началото на партньорството им той снима как хората пият кафе по време на турнирите. Впоследствие обаче получава свободата да запечатва забавната страна на това да си фен.

Италианците харесват тениса, също както и еспресото.

В последните години държавата може да се похвали с плеяда от млади таланти като Матео Беретини, Яник Синер, Лоренцо Мусети, Лоренцо Сонего, който дори е от Торино.

Как все пак тенисът идва в Торино като Nitto ATP Finals?

“Дадохме си сметка, че след като 10 години преследвахме тениса (това са 38 турнира, 8 млн. капсули), е време да поканим всички при нас, у нас. Беше въпрос на доверие от тяхна страна към нас - така че градът ни кандидатства и признаваме си, бяхме изненадани, когато стана. Срещу нас имаше градове като Токио и Сингапур, но решихме да се пробваме и успяхме”.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024