Тошко Йорданов обвини Татяна Дончева в опит да разцепи ПГ на ИТН Снимка: © Булевард България

Председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отправи обвинения срещу Татяна Дончева за това, че е направила опит да разцепи парламентарната група на партията му преди връчването на третия проучвателен мандат.

Йорданов обяви, че Дончева е разговаряла с депутати от ИТН и е опитала да ги убеди да напуснат групата и да привлекат и други съпартийци срещу обещания за министерски постове. По-късно зам.-председателката на 46 НС отрече твърденията му и поиска да "извади доказателствата".

"Когато се говореше при кой ще иде третия мандат, тръгна да убеждава депутати от ИТН да напускат парламентарната група, да ги убеждава да взимат други с тях - част от лицата на нашата ПГ - обещавайки им министерски кресла, за да може да се опакова третия мандат. Тогава няма значение кои ще го подкрепят. Включително е драскала на едни листчета "половин милион ще ти дам". Листчетата ги е драскала и си ги е взела, но разговорът може да бъде доказан. Там, където е отишла да води да го води с човек от нашите, който може да потвърди всичко, което казах... има камери в този офис. Човекът, с когото е водила този разговор с конкретни имена кого трябва да "дръпне" - Ива Митева, Иван Хиновски и т.н. - размахнала му е листчета с цифри, и му е обяснявала как трябва да стане министър, да мине към добрите, защото сценаристите са простаци, те държат Слави встрани - този човек може да излезе на детектор на лъжата и ще го потвърди", каза Тошко Йорданов в интервю за Петър Волгин по БНР.

Обвиненията му дойдоха в отговор на въпрос по повод това, че Татяна Дончева уличи ИТН във връзки с Ахмед Доган и с бившия дългогодишен шеф на Комисията по финанси в СОС от ГЕРБ Орлин Алексиев.

Йорданов отрече да има връзки с него или с ДПС и обяви Дончева за "некоректен човек, меко казано".

Татяна Дончева отговори на твърденията на Йорданов пред "24 часа". Тя не отрече, че защитава тезата за това, че "сценаристите тябва да бъдат изключени от уравнението, ако искаме да се постигне съставяне на кабинет без ГЕРБ", както и че "ПГ на ИТН трябва да излъчи естествени лидери и да си изработи позиция, без да я налагат Слави и сценаристи".

Дончева обаче казва, че "е безсмислено" отделни депутати да се цепят от ИТН, защото правилникът би ограничил възможностите им значително.

"Те трябва да вземат решения в самата си група, водени от други лидери и ръководени от други цели, ако могат", казва тя.

Дончева казва още, че не е водила преговори и не представлява коалицията ИБГНИ, както и че никога не е имала и не е разполагала с "половин милион", какъвто се твърди, че е предлагала на депутат от ИТН. Тя призова Йорданов да разкрие доказателствата си по случая.

Реформата на спецправосъдието - времето отново няма да стигне

Той коментира, че все пак се надява в следващия парламент да има общо правителство, защото групите на ИТН, Демократична България и "Изправи се" се обединяват инстинктивно, когато се обсъждат проектозакони, насочени срещу ГЕРБ - в случая със закона за НСО или за закриването на спецсъда.

Йорданов прогнозира, че до края на следващата седмица ще бъде приета актуализацията на бюджета, но не пое ангажимент за реформата на специализирания съд заради липсата на време.

"Ако правилно съм разбрал това, което президентът Радев каза вчера - той няма да бърза да разпуска събранието, за да можем да приемем актуализацията на бюджета и още няколко закона покрай него. Законът за НСО и за изваждането на Бюрото за защита от "шапката" на главния прокурор. Що се отнася до съдебната реформа и спецсъдилищата - дано да стане, но там вече изоставаме със срока. Вчера БСП, ДПС и ГЕРБ практически саботираха заседанието на комисията и вече се получава изоставане с дни. Ако президентът Радев иска и това да мине, ще трябва Народното събрание да работи още малко. В крайна сметка не става дума за удължаване на живота на това НС незаконно, просто става дума за изпълнение на някои искания на гражданското общество", каза Тошко Йорданов.

Той определи като политическа демонстрация за сплашване заплахата срещу Ива Митева.

"Ива Митева е крехка дама, тя не е агресивна, обикновено такива заплахи се отправят към хора, които са по-агресивни като поведение. Тя не се държи зле с никой, тя е доста консенсусна и това, което се случи, беше опит на една част от демократичното общество да вкара малко нормалност с промените в закона за НСО. Това, което хората не знаят, е, че заплахата е с името на майката на Ива Митева и с изречението "знам къде живее". Беше абсолютна демонстрация за сплашване - политическа. Плюс "вижте колко е важно НСО да варди роднините на разни хора", един куп министри, шефове", каза още той.

"Координирана атака" според Йорданов е и проверката за плагиатство срещу Петър Илиев.

Според него пълното отличие от ЮФ на Софийския университет било признак, че Илиев е "почти извънземен на тема право, защото там изискванията и критериите са жестоки".

"Те са едно поколение с лицата на Демократична България, които минават за юристи, но той не е част от тази клика", каза Йорданов.

Той лансира версия, че плагиатството не е ощетило финансово никого - за разлика от обвиненията му срещу Асен Василев за "кражба на интелектуална собственост, от която се изкарват пари".

"Дали беше Петър Илиев или Стамат Георгиев, няма никакво значение. Ние си защитаваме хората особено когато са подложени на безпрецедентен натиск абсолютно безпричинно. Ако са сбъркали нещо, ще си признаем, че сме сбъркали нещо и това е решение вътре при нас", каза той.

На въпрос защо самият той се държи агресивно и крайно по време на изказванията си в Народното събрание, Йорданов отговори:

"Изказът ми е съзнателно подбран. Първо, НС не е събрание на аристократи. НС е представителна извадка на хората. Хората не говорят по улиците като аристократи. Аз не казвам нищо по-различно от това, което говорят хората. Има разлика между живия и кодифицирания език. Не се правя на някакво извънземно, което говори учтиво".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024