Снимка: © Булевард България

Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов отправи сигнал към "Продължаваме промяната", че евентуална номинация на Кирил Петков за министър ще бъде неприемлива за съставяне на кабинет. Причината: решението на КС за двойното гражданство на Петков.

"Надявам се да имат разум да преценят, че може би не е добра идея да участва като министър, защото там имаме директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание независимо какви са били мотивите му. Има едни морални императиви, които не е хубаво да се нарушават. Това не означава, че ние като партийни субекти не трябва да излъчим правителство. Надявам се това да не е пречка и да има разум от всички страни. Не би било добре да бъде предлаган след това, което се случи. Той може да е депутат, да е лидер на партия. Но като се стигне до разговори - не знам. Вероятно ще се правят всякакви компромиси, за да се случат нещата", каза Йорданов пред bTV в четвъртък. 

Заместникът на Слави Трифонов не коментира втората част на въпроса на водещата, свързан с евентуално предложение за министерски пост на Асен Василев, но посочи, че "не са само те двамата в цялата партия", имайки предвид "Продължаваме промяната". 

Йорданов обяви, че ИТН ще настоява за съставяне на коалиционно правителство след изборите на 14 ноември - различна формулировка от досегашните опити на партията да управлява в малцинство без официална парламентарна коалиция. 

Второто условие: кабинетът да бъде експертен. 

"Дори да са от някоя партия, те трябва да са експерти, а не политически лица. Ива Митева е прекрасен юрист и Министерството на правосъдието би звучало логично - като министър на културата няма да звучи логично. Иван Хиновски като експерт по енергетика звучи логично за Министерството на енергетиката, но като финансов министър не звучи логично", каза той.

"Смирението" ще е главната мотивация на партията при преговорите, обяви още Тошко Йорданов. "Ние ще бъдем по-смирени в разговорите с останалите. Другата поука, която лично ние си извадихме, е, че нещата трябва да бъдат максимално публични, а не като предния път. Мое мнение е, че доверие не може да има човек на част от хората, които трябва да са ни политически партньори.... Ние ясно сме заявили, че с ГЕРБ и ДПС контакти, коалиции и разговори - не. Остават останалите. Тях възприемаме като потенциални партньори, защото продължаваме да мислим, че имаме общи цели", каза още зам.-председателят на "Има такъв народ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други