Снимка: © Булевард България

В Министерството на правосъдието е постъпил сигнал за заплаха за убийство към председателя на парламента Ива Митева от ИТН. Това съобщи председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в кулоарите на Народното събрание.

"Постъпил е сигнал за заплаха за убийство към госпожа Ива Митева. Интересно е съвпадението, че той е дошъл в момента, в който тя обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене. Веднага някой се и активирал да изпрати имейл със заплаха за убийсто към госпожа Митева", обясни Тошко Йорданов, цитиран от Нова ТВ.

От ИТН изразиха съмнения, че сигналът е свързан с ГЕРБ и ДПС. ГДБОП вече работят по случая.

Министерството на правосъдието потвърди информацията, но с друга дата и час - сигналът според тях е постъпил на 2 септември (четвъртък) около 21 ч.

Софийска районна прокуратура се самосезира и образува прокурорска преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство. Прокурор от Софийска районна прокуратура е изискал от главния секретар на МВР незабавно да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка със сигнала. Малко по-късно полицията задържа мъж, който е заподозрян за изпратената заплаха. Той е криминално проявен, живее в района на Стара Загора.

Председателят на парламента заяви, че заплахата се състои от едно изречение: "Утре ще убия Ива Митева". Тя е научила за нея по време на среща с началника на Националната служба за охрана ген. Емил Тонев в кабинета ѝ.

„Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа“, каза Митева пред журналисти в Народното събрание. „Не ме е страх, по-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми. Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен“.

В петък Митева първо обяви за невалидни гласуванията от четвъртък по двата законопроекта за НСО, но после промени позицията си след среща на Председателския съвет и ги призна за "приети". Това означава, че проектите са минали на първо гласуване в пленарна зала и процедурата по разглеждането и окончателното им приемане ще може да продължи.

Двете предложения на ИТН и "Изправи се БГ! Ние идваме" предвиждат сваляне на държавната охрана на главния прокурор Иван Гешев (освен ако не е налице конкретна застрашеност), на бившия премиер Бойко Борисов, съкращаване на транспортното обслужване нa министрите, кмета на София и др. ГЕРБ ще атакуват решението пред Конституционния съд.

„Но това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък", каза Митева за заплахата. "Всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна. Въз основа на такива сигнали е сложена охрана на много лица в държавата. Затова искаме тази промяна - да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и когато трябва да се направи, защото е огромен разход за държавата“.

„Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана. Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха, или не“, допълни председателят на парламента.

Главният прокурор Иван Гешев заяви пред журналисти в парламента, че в държавното обвинение няма депозиран сигнал за заплаха към председателя на Народното събрание. „Нека компетентните органи да си свършат работата“, беше краткият му коментар преди заседанието на Правната комисия, на което ще се обсъжда закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

Председателят на ИТН Слави Трифонов също коментира случая във Facebook:

"Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно. Двете неща са безусловно свързани. Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши. Няма как. Просто хората не го искат, а властта произтича от хората", написа той.


Ива Митева обяви промените в Закона за НСО за приети, ГЕРБ ще обжалва в КСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия