Ива Митева е получила заплаха за убийство Снимка: © Булевард България

В Министерството на правосъдието е постъпил сигнал за заплаха за убийство към председателя на парламента Ива Митева от ИТН. Това съобщи председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов в кулоарите на Народното събрание.

"Постъпил е сигнал за заплаха за убийство към госпожа Ива Митева. Интересно е съвпадението, че той е дошъл в момента, в който тя обяви от трибуната, че законът за НСО минава на първо четене. Веднага някой се и активирал да изпрати имейл със заплаха за убийсто към госпожа Митева", обясни Тошко Йорданов, цитиран от Нова ТВ.

От ИТН изразиха съмнения, че сигналът е свързан с ГЕРБ и ДПС. ГДБОП вече работят по случая.

Министерството на правосъдието потвърди информацията, но с друга дата и час - сигналът според тях е постъпил на 2 септември (четвъртък) около 21 ч.

Софийска районна прокуратура се самосезира и образува прокурорска преписка за извършено престъпление - отправена закана за убийство. Прокурор от Софийска районна прокуратура е изискал от главния секретар на МВР незабавно да бъде предоставена информация за предприетите действия във връзка със сигнала. Малко по-късно полицията задържа мъж, който е заподозрян за изпратената заплаха. Той е криминално проявен, живее в района на Стара Загора.

Председателят на парламента заяви, че заплахата се състои от едно изречение: "Утре ще убия Ива Митева". Тя е научила за нея по време на среща с началника на Националната служба за охрана ген. Емил Тонев в кабинета ѝ.

„Ако кажа, че не се притесних в първия момент, ще излъжа“, каза Митева пред журналисти в Народното събрание. „Не ме е страх, по-скоро може би ме е страх за близките ми, за детето ми. Ние може да казваме, че сигналът е несериозен, но не се знае какво стои зад него и утре може да стане сериозен“.

В петък Митева първо обяви за невалидни гласуванията от четвъртък по двата законопроекта за НСО, но после промени позицията си след среща на Председателския съвет и ги призна за "приети". Това означава, че проектите са минали на първо гласуване в пленарна зала и процедурата по разглеждането и окончателното им приемане ще може да продължи.

Двете предложения на ИТН и "Изправи се БГ! Ние идваме" предвиждат сваляне на държавната охрана на главния прокурор Иван Гешев (освен ако не е налице конкретна застрашеност), на бившия премиер Бойко Борисов, съкращаване на транспортното обслужване нa министрите, кмета на София и др. ГЕРБ ще атакуват решението пред Конституционния съд.

„Но това значи, че ние, депутатите, не можем да работим оттук нататък", каза Митева за заплахата. "Всеки сигнал ще спъва работата ни и ще пресича всеки процес на промяна. Въз основа на такива сигнали е сложена охрана на много лица в държавата. Затова искаме тази промяна - да преразгледаме лицата, основанията, мотивите, решенията да бъдат мотивирани и да се налага охрана, когато е наложително и когато трябва да се направи, защото е огромен разход за държавата“.

„Мисля, че сега съм с достатъчно засилена охрана. Надявам се службите да проверят сигнала и да могат да кажат наистина ли има заплаха, или не“, допълни председателят на парламента.

Главният прокурор Иван Гешев заяви пред журналисти в парламента, че в държавното обвинение няма депозиран сигнал за заплаха към председателя на Народното събрание. „Нека компетентните органи да си свършат работата“, беше краткият му коментар преди заседанието на Правната комисия, на което ще се обсъжда закриването на спецсъда и спецпрокуратурата.

Председателят на ИТН Слави Трифонов също коментира случая във Facebook:

"Дали заплахата случайно беше получена, след като Ива Митева обяви, че Законът за НСО е приет? Закон, който отнема колите, охраната и привилегиите на министри, депутати, прокурори, бивши премиери, както и на техните семейства? Не мисля, че е случайно. Двете неща са безусловно свързани. Някои хора искат да си ползват услугите на НСО и НСО да продължат да бъдат преторианци на всяка цена. Но това нещо ще свърши. Няма как. Просто хората не го искат, а властта произтича от хората", написа той.


Ива Митева обяви промените в Закона за НСО за приети, ГЕРБ ще обжалва в КСАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Прокурор разкри самоличността на защитен свидетел, получавал заплахи по делото за Пепи Еврото

Той вече не е със статут на защитен свидетел

19:27 - 27.02.2024
Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024