"Тотнъм" уволни Жозе Моуриньо седмица преди да има шанс за първи трофей с тима Снимка: © Getty Images

Един от най-известните футболни мениджъри Жозе Моуриньо беше уволнен от английския „Тотнъм“ само седмица преди важния за клуба финал за Купата на лигата срещу „Манчестър Сити“.

Специалния, какъвто е прякорът на 58-годишния португалец, и целият му щаб са били освободени, съобщи ръководството на „шпорите“. Така Моуриньо не успя да спечели трофей с „Тотнъм“ от 2019 до 2021, когато водеше тима. Неговият наследник ще бъде 29-годишният Райън Мейсън, който ще ръководи тренировките от понеделник, преди собственикът Даниел Леви да обяви името на новия постоянен мениджър.

„Жозе и екипът му бяха с нас по време на най-тежките времена за клуба. Той е истински професионалист, който показа невероятна гъвкавост по време на пандемията. Радвах се да работя с него“, каза Леви, без да споменава мотивите за уволнението на Моуриньо. Вероятно това е незадоволителното представяне на лондонския тим през последните месеци.

Португалецът замени Маурисио Почетино начело на „Тотнъм“ през ноември 2019 и имаше договор до края на сезон 2022/2023. В първата си кампания той изкачи „шпорите“ от 14-ото място във Висшата лига до шестото, като се класира за втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа.

Сега Специалния оставя тима от Лондон седми в подреждането, на пет точки от местата, даващи право на участие в Шампионската лига. „Тотнъм“ е и един от клубовете основатели на новата Суперлига, която раздели футболния свят и предизвика гнева на УЕФА и ФИФА.

Невиждана реформа раздели футболния свят: Богатите клубове създават своя Суперлига

В кариерата си до момента Моуриньо е водил тимовете на „Бенфика“, „Порто“, „Челси“, „Интер“, „Реал“ (Мадрид) и „Манчестър Юнайтед“.

Най-успешните моменти от кариерата му са двете спечелени Шампионски лиги с „Порто“ и „Интер“, требълът с италианските „нерадзури“, трите титли във Висшата лига с „Челси“, Лига Европа с „Юнайтед“ и титлата в Испания с „Реал“ през 2012 г. През последните години португалецът е критикуван за своя остарял стил на игра, който прилага в мачовете - с акцент върху защитата и липсата на достатъчно продуктивност в атака.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024