Невиждана реформа раздели футболния свят: Богатите клубове създават своя Суперлига Снимка: © Getty Images

12 от най-богатите и успешни футболни клубове в света обявиха официално, че създадат нов европейски клубен турнир, който би променил изцяло историята на футбола. Решението вече разгневи европейската централа УЕФА и световната - ФИФА, които заплашиха отборите с тежки наказания, ако идеята им се осъществи.

След месеци на тайни преговори шест английски, три испански и три италиански тима са се договорили за реализиране на Суперлига, която да е отделно първенство от останалите клубни надпревари като Шампионската лига и Лига Европа. Това са „Манчестър Юнайтед“, „Манчестър Сити“, „Ливърпул“, „Челси“, „Арсенал“, „Тотнъм“, „Реал“ (Мадрид), „Атлетико“ (Мадрид), „Барселона“, „Милан“, „Интер“ и „Ювентус“.

Извън договорката са останали германските „Байерн“ (Мюнхен) и „Борусия“ (Дортмунд), защото при тях феновете притежават 51% от акциите, съответно и от правата за гласуване. В новата Суперлига няма да играе и френският шампион ПСЖ, въпреки че е един от най-богатите клубове. Причината е, че президентът им Насер Ал-Хелаифи е част от борда на УЕФА и шеф на телевизионната корпорация, която дава средства на европейската централа за телевизионните права на Шампионската лига (beIN Sports).

Позор за футбола или спасение: Всичко за новата Суперлига

От УЕФА обявиха, че ще използват „всички възможни мерки“, за да спрат проекта. В казуса дори се намесиха британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон.

Учредителите на новата Суперлига публикуваха едно и също съобщение в късните неделни часове: "Мачовете ще се провеждат в средата на седмицата, а турнирът ще бъде администриран от клубовете основатели. Още три отбора ще се присъединят преди началото на сезона, който ще започне тогава, когато е възможно. Клубовете основатели планират да обсъдят с УЕФА и ФИФА съвместно сътрудничество, за да осигурят най-добрите перспективи пред новия турнир, както и за футбола като цяло. Създаването на Суперлигата идва в момент, в който пандемията показа колко е неустойчив съществуващия в европейския футбол икономически модел".

Форматът на състезанието ще включва 20 отбора – тоест, още пет освен основателите. Тези въпросни пет отбора ще достигат до участие в турнира чрез квалификационен механизъм на база на представянето си през годината в съответното първенство.

Предвидено е Европейската Суперлига да започва през август, като отборите ще бъдат разделени в две групи от по 10. Ще се играят по два мача на разменено гостуване. Първите три в класирането ще намерят място на четвъртфиналите, а четвъртите и петите в отделните групи ще играят плейоф за допълване на финалната осмица. Финалът ще е през май - в един мач на неутрален терен.

"Новият турнир ще донесе значителен ръст на приходите и това ще подкрепи европейския футбол в дългосрочен план. Плащанията ще бъдат много по-високи отколкото настоящите, и се очаква да достигнат 10 милиарда долара", пише в изявлението на отборите основатели.

В понеделник УЕФА оповести бъдещите промени в Шампионската лига, които ще разширят формата ѝ от 32 до 36 участници всеки сезон, считано от кампания 2024/2025. От европейската футболна централа вече се обявиха срещу новия проект.

„УЕФА, Футболната асоциация на Англия и Висшата лига, Испанската футболна федерация и Ла Лига, Италианската футболна федерация и Серия А научиха, че няколко английски, испански и италиански клуба планират да обявят създаването на така наречената Суперлига. Ако това се случи, бихме искали да повторим, че ние и всички наши членове ще останем обединени в опитите си да спрем този проект, в чиято основа е личният интерес на няколко клуба в момент, в който обществото се нуждае от солидарност повече от всякога”, гласи позицията на европейската централа и няколко от футболните лиги.

„Ще обсъдим всички налични мерки на всички нива, както съдебни, така и спортно-технически, за да предотвратим това да се случи. Футболът се базира на открити състезания и спортни заслуги, не може да бъде по друг начин“, написаха те.

ФИФА и шестте футболни федерации обявиха, че на въпросните клубове ще им бъде забранено да участват във всякакви вътрешни, европейски или други състезания на световно ниво, а на техните играчи може да им бъде отнета възможността да защитават своите национални отбори.

„Бихме искали да благодарим на клубовете от останалите страни, особено на френските и германските, които отказаха да се присъединят към това. Призоваваме всички любители на футбола, фенове и политици, да се присъединят към нас в борбата срещу един такъв проект. Достатъчно!”, пишат още от УЕФА и засегнатите федерации.

Британският премиер Борис Джонсън обяви, че подобна Суперлига е „много вредна за футбола“ и че правителството на Обединеното кралство ще подкрепи футболните власти да „предприемат действия“. „Клубовете, които участват в проекта, трябва да уведомят феновете си и цялото общество за по-нататъшните си стъпки“, добави той, цитиран от BBC.

Очаква се в Суперлигата да участват само „избрани членове“ – най-богатите клубове. Така най-стабилните финансово ще се отделят в цял един нов футболен свят и ще трупат още дивиденти от телевизионни права и спонсорски договори, а по-малките клубове няма да имат възможността да играят срещу тях, ако проектът се реализира.

Срещу решението на „големите акули“ в спорта е и шефът на УЕФА Александър Чеферин. Собственикът на „Ювентус“ Андреа Аниели, изпълнителният директор на „Юнайтед“ Ед Уудуърд и този на „Милан“ Иван Газидис се срещат в петък, за да обсъдят плана.

От Висшата лига на Англия обявиха, че Суперлигата ще „разруши“ мечтите на феновете техните отбори „да се изкачват постепенно до върха и да се изправят срещу най-добрите“, защото тези най-добри ще са в отделно първенство, подобно на баскетболната Евролига и на американската NBA. „Такава лига ще подкопае красотата на цялата игра“, пишат футболните власти в Англия.

От ФИФА казват, че няма да разпознаят официално подобно състезание и ще забранят на играчите, участващи в него, да се състезават на Световното първенство.

Феновете също са недоволни – тяхната световна футболна асоциация заяви, че е „напълно против“ плановете за създаване на Суперлига, която е мотивирана „не от друго, а от цинична алчност“. „Правят лига на собствениците милиардери, които нямат никакво уважение към традициите на играта“.

Френският президент Еманюел Макрон е доволен от позицията на френските отбори, които са отказали участие в лига, която „заплашва принципите за солидарност“.


"Барселона" за първи път е най-скъпият футболен клуб в света (инфографика)

Продуцентът Дейвид Бекъм прави филми за Висшата лига, за собствения си отбор и... за себе си

99 дни до Олимпиадата: "Четвъртата Covid-вълна" заплашва да отмени Игрите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024
Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024