"Това е нашият момент" - писмото на Юрген Клоп до жителите на Ливърпул

Преди няколко дни Ливърпул стана шампион на Англия за пръв път от 30 години насам. Човекът с най-голяма заслуга за това е мениджърът на тима Юрген Клоп. Германецът пристигна през есента на 2015 г,. когато Ливърпул креташе в средата на класирането, а сега, 5 години по-късно, мърсисайдци станаха първият английски отбор, който държи едновременно шампионските титли на Англия, Европа и света.

Няколко дни след големия триумф, за който мечтаеха поколения фенове, Клоп написа отворено писмо, в което се обръща не само към привържениците на "червените", а към всички жители на Ливърпул. Ето какво гласи то:

"Скъпи читателю,

Щом четеш това значи се интересуваш от град Ливърпул и искаш да узнаеш повече за него. В това отношение имаме много общо.

Никога преди това не съм писал подобно писмо. Свикнал съм да давам пресконференции и да говорят за мен в медиите, понякога повече от нормалното, но сега за пръв път почувствах нуждата да напиша писмо, защото искам да се обърна към всички жители на Ливърпул.

Това е невероятно време за невероятните фенове на един невероятен клуб от един невероятен град. За някой от вас това е краят на едно дълго очакване Ливърпул да стане шампион, но не зависимо дали сте чакали 30 години или 30 минути, надявам се да се насладите максимално на този момент, защото го заслужавате.

Имам огромната привилегия да бъда мениджър на футболен клуб "Ливърпул". Това е привилегия, която нося с гордост всеки ден, защото знам, че правя всичко за вас. Още преди да дойда тук преди почти 5 години знаех, че Ливърпул е специално място, но едва когато опознаеш местните започваш наистина да разбираш духа на този град и осъзнаваш колко всъщност е специален той.

Това не се отнася само за феновете на "Ливърпул". Очевидно съм пристрастен, защото това е моят клуб, но не съм чак толкова пристрастен, за да не осъзнавам, че феновете на Евертън са другата страна на монетата и че съперничеството между двата клуба е едно от нещата, които придават на града неговата неповторима идентичност.

Знам, че моментът не е добър за тях и че ако ролите бяха разменени нямаше да е добър за нас, но в лицето на Карло Анчелоти те разполагат с чудесен мениджър и човек и нямам никакво съмнение, че техният напредък ще продължи. Евертън е страхотен съперник във всяко едно отношение. Няма нужда някой да ми напомня това.

Да завършим пред Евертън и останалите 18 отбора от Висшата лига е невероятно постижение. Уважавам всеки един от тях, защото всички ние правим английският футбол толкова конкурентен и запленяващ, че фенове от всички краища на света са влюбени в него.

Ще бъде грешка да се съсредоточаваме единствено върху това с колко точки водим, защото не мога да се сетя за мач, в който не ни се е налагало да се борим за всеки сантиметър от терена. В някой от тях трябваше да извадим наистина най-доброто от себе си, за да намерим начин да спечелим. Толкова много пъти съм се прибирал в съблекалнята удивен и щастлив от това, което съм видял, и съм заварвал играчи, които дори не могат да седнат, защото адреналинът от мача все още ги държи. Независимо начина, по който изглежда класирането, това е трудно първенство и бе спечелено по трудния начин.

За да се случи това бяха необходими много съставки. Действията и постиженията на играчите говорят сами за себе си. Всички похвали, които получиха, са напълно заслужени и като техен мениджър не бих могъл да бъда по-горд. Но на фона на всичко това един друг много важен фактор бе пренебрегнат - че като колектив те напълно осъзнават каква отговорност носят и какво означава да представяш този град и неговото име.

Това е горивото в нашия резервоар, което ни зарежда непрестанно и благодарение на което изминахме всяка крачка от този път.

Освен на играчите от настоящия състав бих искал да благодаря и на двама бивши наши футболисти, които поставиха стандарти, към които всеки човек в клуба трябва да се стреми. Сър Кени Далглиш е душата на този клуб. Неговото разбиране за това какво е Ливърпул и какво означава за хората е в основата на всичко, което правим. Видях колко щастлив беше той, когато спечелихме титлата в четвъртък и неговата усмивка означава за мен повече, отколкото бих могъл да опиша.

Ако Кени е душата, то Стивън Джерард е краката. Години наред той носеше този клуб през какво ли не и никой не заслужаваше тази титла повече от него. Заедно с Кени той е душата на този клуб и в този момент е важно да си спомним всичките си бивши играчи и мениджъри, които ни помогнаха да стигнем до тук и да бъдем в позицията, в която сме в момента.

Това са хората, които построиха "Ливърпул". Същото важи и за нашите собственици. Не мога да опиша с думи това, което те направиха. В съвременния футбол трябва да имаш визия, стратегия и непоклатима вяра в каузата, която защитаваш, ако искаш да успееш. Fenway Sports Group ми показаха, че те са лидери и на трите фронта. Уважението ми към тях е огромно.

Имаме брилянтни настоящи играчи, невероятни бивши играчи, изумителни собственици и отгоре на всичко имаме най-добрите фенове, за които един клуб би могъл да мечтае. Тяхната роля в построяването на клуба, както и начинът, по който те ни вдъхновяват и мотивират са толкова важни, че без тях нищо от това нямаше да е възможно.

Обожавам страстта ви, песните ви, непримиримостта ви, разбирането ви за играта и непоклатимата ви вярва в това, което правим. Макар че в момента не можете да присъствате на мачовете много ми харесва как продължавате да ни подкрепяте, като накарахте "Коп" да изглежда както винаги, макар и да не звучи както винаги. Не мога да ви опиша колко оценяваме това и съм убеден, че това бе една от причините да играем толкова добре срещу Кристъл Палас.

Това, което не ми хареса, бяха презненствата на Пайър Хед в петък. Аз съм човек като вас и страстта ми е същата като вашата, но в момента най-важното е да не организираме такива публични събирания. Дължим го на най-уязвимите в нашето общество, на здравните работници, които дадоха толкова много и които аплодирахме, както и на полицията и местните власти, които помагат на клуба. Моля ви, празнувайте по безопасен начин вкъщи, за да не рискуваме да разпространяваме тази ужасна болест още повече.

При нормални обсотятелства нямаше да искам нищо повече от това да празнуваме заедно и да организираме парад, по-голям дори от миналогодишния, за да можем всички да споделим този специален момент. За съжаление това не е възможно. Всички направихме много, за да спрем разпространението на Covid-19 и тези усилия не бива да отидат на вятъра. Дължим на себе си и на околните да направим това, което е правилно, и да продължим да се поддържаме един друг от разстояние.

Когато моментът е подходящ ще празнуваме. Ще се насладим на този момент и ще оцветим града в червено. Но засега, моля ви, стойте вкъщи възможно най-много. Това не е времето за големи събирания в центъра или около стадионите. В началото на пандемията казах, че не искам да играем на празен стадион, но ако това ще помогне дори на един човек да остане здрав сме готови да го направим. Мнението ми изобщо не се е променило от тогава.

Много бързо научих английската дума за солидарност, защото непрстанно я чувах от нашите привърженици през последните месеци. Според мен това е думата, която най-добре олицетворява манталитета на местните. Точно това ги накара да доставят храна и лекарства на нуждаещи се и да се обединят по толкова много различни начини в това тежко време.

Ако продължим по същия начин ще изиграем много важна роля в борбата с болестта. Знам, че можем да го направим, защото аз и играчите неведнъж сме виждали на какво сте способни. Надявам се, че след няколко месеца (или повече, ако е необходимо), ще напиша друго писмо, в което ще ви благодаря за това, че сте поставили здравето на първо място.

Нищо не би ме направило по-горд.

Засега бих искал да благодаря на феновете на Ливърпул и на всички хора в града, които ни помогнаха да станем шампиони. Това е нашият момент. Това е специален период в живота на всички нас и вие сте тези, които го направиха възможно. Всеки един от вас е шампион по своему и нямам търпение да получим възможността да празнуваме това, което вие постигнахте.

You'll Never Walk Alone"

Феновете на Ливърпул си навлякоха много упреци, след като десетки хиляди от тях излязоха по улиците на града, за да празнуват спечелената титла. Сред тях бе и клубната легенда Джейми Карагър, който е част от коментаторския екип на Sky Sports. Някои зрители дори настояваха медията да уволни Карагър заради нарушаването на противоепидемичните мерки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024