„Това е само началото“: Първият руски войник, съден за военни престъпления в Украйна Снимка: © Twitter/

От началото на руската инвазия в Украйна близо 11 хил. дела, свързани с военни престъпления, са образувани от украинската прокуратура. Те включват нападения над цивилни и редица прояви на насилие. Тази седмица в Киев започна и първият съдебен процес срещу руски войник, обвинен в подобно престъпление.

21-годишният Вадим Шишимарин е подсъдим за убийството на невъоръжен цивилен гражданин в североизточната украинска област Суми. Според информация от прокуратурата, руският войник е застрелял 62-годишен мъж, докато той се е придвижвал с велосипеда си край пътя в село Чупахивка. Мъжът е загинал след няколко изстрела от автомат Калашников на 28 февруари.

„Един от войниците е наредил на сержанта да убие цивилни, за да не ги докладва на украинските военни сили. Мъжът е починал само на няколко десетки метра от дома си“, се казва в изявление на украинската прокуратура.

Според законите на Украйна, дефиниращи военните престъпления, руският войник може да получи 15 години затвор, но има вероятност да бъде осъден и доживот - заради нарушаване на "законите и правилата на войната, съчетани с умишлено убийство".

Военнопленниците имат право на съдебен процес от независим и безпристрастен съд. Украйна е страна по Европейската конвенция за правата на човека, която предоставя силни гаранции за подобен процес.

Шишимарин се представлява от назначения от украинския съд адвокат Виктор Овсяников, който каза пред АП, че обвиненията срещу клиента му са силни, но съдът все още трябва да реши какви доказателства ще бъдат използвани. Овсяников не коментира и дали руският войник е взел решение да се признае за виновен или не.

„За мен това е просто работа. Много е важно да се уверя, че правата на моя клиент са защитени, за да покажем, че сме страна, различна от тази, от която е той”, каза Овсяников, цитиран от „New York Times“

Според украинския главен прокурор Ирина Венецетова над 11 хил. случая се разследват, обвиненията са за военни престъпления, а заподозрени са над 600 руски войници и държавни служители.

Основната цел на прокуратурата е да изправи пред съда руския президент Владимир Путин. Украинските власти работят, за да докажат връзката между престъпленията, извършени на бойното поле, и висшите ешелони на руската държава, за да може Путин може да бъде държан отговорен, обяснява Венецетова.

Сенатът на Чехия обяви руските военни престъпления в Украйна за геноцид

Това е от голямо значение не само за нас, украинците, но и за целия свят. Светът трябва да спре диктаторите“, допълва още тя.

В момента шансовете руският лидер да бъде съден за военни престъпление са малки, но Украйна продължава да събира информация по случая. Държавният департамент на САЩ обяви по-рано, че американските разузнавателни агенции са видели конкретни доказателства за военни престъпления от руски войски, а администрацията на Джо Байдън подкрепя усилията на Киев за наказателно преследване на предполагаеми престъпления.

Решението на Украйна да съди пленени войници за военни престъпления в разгара на конфликт е необичайно, казват експерти по правата на човека и правото. Това обаче ще даде предимства на прокурорите, като достъп до нови доказателства, включително показания на очевидци.

Това е самото начало в дългия и сложен процес на изправяне на извършителите пред съда и възстановяване на справедливостта за жертвите. Ние няма да оставим нито един камък необърнат, ще документираме и разследваме всяко престъпление, извършено срещу народа на Украйна“, написа Венедиктова в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024