„Това не е рекламен сайт“: Държавата стартира foodprice.bg за борба с високите цени

Месец и половина след анонсирането на идеята за държавен сайт за проследяване на цените на храните, платформата foodprice.bg вече е готова и от днес официално работи. Тя е собственост на Министерството на икономиката и индустрията, а изработката ѝ от държавното „Информационно обслужване“, заедно с поддръжката за една година, струва 30 хил. лева.

Платформата е достъпна на адрес www.foodprice.bg. Днес тя бе представена от министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев. Целта е на нея да се събират и съхраняват данни за пазара на храни, движението им да се проследява във времето и така да се даде възможност за по-точни анализи.

Надеждата на служебната власт е, че инструментът ще помогне в борбата с високите цени.

Платформата ще включва информация за:

  • Цени на вносителите – когато той е от трети държави, те ще се подават от Агенция „Митници“, а когато е страна в ЕС – от НАП;
  • Цени на едро – те ще се предоставят от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата чрез нейните поделения в 22 области. Цените в тази графа ще се средно претеглени на база продадените количества на тържищата;
  • Цени на дребно в търговската мрежа – те ще се събират от Системата за агропазарна информация към Министерството на земеделието. Цените на дребно не включват промоции;
  • Сравнителни цени от седем европейски държави – те ще се събират се от търговските аташета към Министерството на икономиката, които ще проследяват 11 хранителни продукта, сред които олио, ориз, захар, яйца. Аташетата са базирани в столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб.

Към момента на сайта има информация за 30 основни хранителни продукта.

„Това не е рекламен сайт“, каза министърът на земеделието Явор Гечев във връзка с участието на веригите, на които ще се даде възможност да подават сами информация за включените артикули.

По-рано от служебното правителство казаха, че водят разговори с бизнеса и оттам дават заявка за участие. Чуха се обаче коментари, че при подаване на погрешна информация за цените, ще следват глоби. Сега се оказа, че те ще са само „имиджови“ – с изключване на търговеца от платформата.

„Разрешава се търговците да продават на по-ниска цена, от обявената. Ако продават по-скъпо от посоченото на сайта, ще има чисто имиджови санкции за тях. Те ще бъдат извадени от сайта и няма да им се позволява да подават информация“, обясни министър Никола Стоянов.

Възможност за включване и подаване на собствените си цени ще получат търговските обекти с годишен оборот над 30 млн. лв. Този праг покриват около 30 от най-големите търговци на дребно, а не само няколкото по-големи. Информацията ще се подава по електронен път, с електронен подпис, за да се избегне злоупотреба и некоректни данни.

„Това е абсолютно доброволно. Даваме такава възможност, защото смятаме, че ще е полезно за потребителите.“

Мерките срещу високите цени

Министър Стоянов ги раздели в три основни направления. Освен въпросният сайт, става дума за контрола върху нелоялни практики и две законодателни инициативи. По думите му проверките до момента са довели до глоби за общо над 1,5 млн. лв. По отношение на законите – готви временен Закон за надценките на хранителните стоки и постоянен Закон за търговията с храни. Те ще бъдат изработени от междуведомствена група, а след това ще бъдат предложени за обсъждане в бъдещия парламент.

Правителството изглежда иска да използва и държавната млекопреработвателна компания „Ел Би Булгарикум“, която наскоро намали цените на продуктите си, което доведе до изчерпване на количествата и празни витрини във фирмените магазини.

Никола Стоянов каза, че се търси възможност за осигуряване на качествено българско мляко на добри цени, така че да може да се задържат трайно сегашните нива. От друга страна, напредват разговорите за разширяване на присъствието на бранда в цялата страна.

„По този начин на чисто пазарен принцип ще се опитаме да повлияем на пазара на млечни продукти в цялата страна“, каза министърът.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Huawei Mate X3 - златното сечение между дизайн и функционалност

Да направиш тънък, лек и красив сгъваем телефон, който да не прилича на сандвич, със сигурност не е проста задача

19:21 - 31.05.2023

Домът на киното си търси нов стопанин

Казусът за съдбата на Дома на киното привлече вниманието и на депутати в парламента

18:43 - 31.05.2023

Прокуратурата повдига обвинения на кмета на Варна Иван Портних

Иван Портних е привикан от Окръжна прокуратура във Варна като обвиняем по два казуса

17:48 - 31.05.2023

Гигантски гумени патета плават в Хонконг

Запознайте се с проекта на холандския творец Флорентин Хофман отблизо

17:39 - 31.05.2023

Петков се яви на разпит в прокуратурата, въпреки че ѝ няма "голямо доверие" (Обновена)

Петков е бил разпитван за разпространения от Радостин Василев запис на заседанието на ПП

16:59 - 31.05.2023

Петьо Петров - Еврото е издирван по обвинения в принуда и незаконни записи

Прокуратурата издирва Пепи Еврото, за да го обвини в принуда и правене на незаконни записи

16:04 - 31.05.2023

Ясен Тодоров остава зам.-директор на НСлС: Главният прокурор назначавал и чистачките в Следствието

Прокурорската колегия на ВСС отказа да разгледа искането за отстраняване на Ясен Тодоровс

15:58 - 31.05.2023