"Трагедията на Макбет" ще е първият самостоятелен филм на Джоел Коен (братът на Итън Коен и съавтор на някои от най-добрите кино-продукции в последните десетилетия), но със сигурност режисьорът ще намери място сред фаворитите на най-престижните награди в индустрията. 

Черно-бялата адаптация по класическата пиеса на Шекспир показва Дензъл Уошингтън и Франсис Макдорманд в кървава битка за власт, която ще се превърне в тяхното проклятие. 

Филмът направи премиерата си при откриването на Филмовия фестивал в Ню Йорк, като заслужи овации от публиката след прожекцията. 

Снимките за "Трагедията на Макбет" започват в първите дни на пандемията, заради която продукцията е принудена да спре за пет месеца. 

За трикратната носителка на "Оскар" Франсис Макдорманд (съпруга на Джоел Коен), това е третото поредно превъплъщение в ролята на лейди Макбет - първите й две роли досега са били в театъра. 

Самата пиеса е адаптирана в 25 различни филмови версии от 1908 г. насам. Коен отдава чест на това наследство в естетиката на своята "Трагедия".

Филмът е кадриран в съотношението 1,19:1, или почти идеален квадрат, което се е използвало в края на епохата на нямото кино. Сцените са заснети на студийна звукова сцена, която създава неземна атмосфера като в "полупразната вътрешност на счупено снежно кълбо", както го описва Variety.

Макар и нестандартен избор за ролята на шотландския пълководец, Дензъл Уошингтън също се смята за сигурен участник в късия списък на актьорските номинации за "Оскарите". Ако спечели, това би била третата му златна статуетка от Академията. 

В поддържащите роли ще видим още Катрин Хънтър (Rome), Брендан Глийсън (In Bruges), Хари Мелинг (The Queen's Gambit) и др. 

Филмът ще излезе на 14 януари 2022 г. по платформата Apple TV+, а на 25 декември ще бъде пуснат за ограничено разпространение в избрани киносалони. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"