Трагедията в Англия едва не се превърна в масов линч заради дезинформация Снимка: © Getty Images

Жестокото убийство на три деца в английския град Саутпорт се превърна в повод за отприщване на вълна от конспирации и дезинформация, чиято цел изглежда е провокиране на масови безредици и линч срещу мюсюлманската емигрантска общност.

Нападението беше извършено от 17-годишен младеж, който атакува с нож детска занималня по време на урок по танци. Още 5 деца и двама възрастни са в болница с опасност за живота.

Обществените реакции доста бързо преминаха от шок и гняв към съвсем целенасочени акции за отмъщение на расова и религиозна основа, без дори да е ясна самоличността на убиеца.

Стигна се до сблъсъци с полицията и погром на джамии в града, където се разигра трагедията. Проблемите с имиграцията са една от най-болезнените теми във вътрешната политика на Англия от години - това беше и една от причините за Brexit.

Размирици имаше и в Лондон, но и в Хартлипул - на стотици километри разстояние от Саутпорт - в един от районите, най-засегнати от деиндустриализацията и загубата на работни места през 80-те.

Първоначално от полицията съобщиха само, че предполагаемият извършител е 17-годишен младеж, роден в Кардиф, но не и неговото име.

В социалните мрежи обаче тръгнаха конспирации, че заподозреният бил мюсюлманин, имигрант, пристигнал нелегално с лодка във Великобритания и чакащ убежище. Кампанията с дезинформация започна непосредствено след нападението, преди властите да съобщят, че заподозреният е роден на британска територия.

BBC разкри, че родителите му са с произход от Руанда, но и двете им деца са с британско гражданство по рождение и са израснали на Острова.

Липсата на повече детайли около миналото на заподозрения е заради законовите ограничения във Великобритания, които не позволяват разпространяването на самоличността на непълнолетни, докато не им бъде повдигнато официално обвинение.

Едва в четвъртък съдът разреши да бъдат разкрити повече данни за него - Аксел Муганва Рудакубана, роден на 7 август 2006 г.

Британският Guardian се опитва да проследи хронологията, за да установи какъв е източникът на дезинформацията, която доведе до метеж срещу джамии и в Саутпорт след трагедията.

Непосредствено след атаката акаунт, известен с публикуването на антиимигрантско и ислямофобско съдържание, пише в „X“, че заподозреният е "предполагаем мюсюлмански имигрант" - твърдение, което по-късно се оказва фалшиво.

Публикацията обаче е събрала над 6.7 милиона четения.

Джо Ондак, специалист по проследяване на дезинформационни кампании, установява, че твърдението за мюсюлмански емигрант е била повторена многократно от крайнодесни инфлуенсъри и канали. Това е довело до поне 27 милиона гледания на публикации в X, които твърдят или спекулират, че предполагаемият нападател е мюсюлманин, мигрант, бежанец или чужденец.

Мотивите за тежкото престъпление още не са изяснени. Докато обаче властите събират информация, в онлайн мрежите вече се формираше политически наратив.

Обвиненият в изнасилване и трафик на хора инфлуенсър Андрю Тейт публикува триминутно видео, в което повтаря опорките на крайната десница за безконтролното допускане на лодки с мъже на боеспособна възраст до страната.

Впоследствие достъпът до видеото беше ограничен поради нарушаване на правилата за съдържание на платформата.

Друг сайт, разпространяващ генерирано от AI съдържание, дори е публикувал фалшиво име на нападателя, което се превръща в катализатор на най-мощната дезинформация.

Той твърди, че убиецът се казва Али Ал-Шакати и че бил поставен под наблюдение от MI6.

Не е ясно какъв е първоначалният източник на измисленото име, което изглежда e избрано да отразява ислямофобски стереотипи, но e усилено от фалшив новинарски сайт, наречен Channel 3 News Now.

Сайтът, който няма списък с редакционен екип, отговаря задочно на въпросите на Guardian с думите: "Дълбоко съжаляваме за всяко объркване или неудобство, което това може да е причинило."

Най-старите клипове в YouTube акаунт, управляван от Channel 3, съдържат клипове на автомобилни състезания в Русия отпреди 12 години, но е трудно да се докаже категорична свързаност с Русия. Каналът монетизира съдържание чрез реклама.

Напрежението, създадено от фалшивите новини бързо нарасна и се стигна до сблъсъци между полиция и протестиращи, сред които известни футболни хулигани.

На видеоклипове се вижда как протестиращи хвърлят камъни срещу униформените. В резултат от ексцесиите над 50 полицаи бяха ранени, а градчето заприлича на военна зона.

Местното население се разграничи от действията на хулиганите. На сутринта стотина жители се събраха пред джамията готови да помогнат за разчистването и възстановяването на щетите.

Майката на едно от убитите момичета осъди агресията и изрази своята благодарност към действията на полицията.

Архиепископът на Кентърбъри Джъстин Уелби публикува своя позиция като най-високопоставен свещенослужител в Англиканската църква.

"Онези, които употребиха ужасяващите убийства в Саутпорт за провокиране и извършване на насилие срещу общностите на мюсюлманите и бежанците, трябва да се засрамят дълбоко. Тези действия само носят позор на опечалените семейства - хора, които се сблъскват с най-тежкия момент в живота си", каза той, като благодари на местните религиозни водачи за усилията им да обединят жителите на града.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Ципурата и лаврака изместиха шарана и скумрията от предпочитанията на българите

Ципурата, лавракът и сьомгата изместват скумрията и шарана.

17:27 - 16.09.2024
Важно днес

Кметът на София обяви 17 септември за неучебен ден

Празникът на София ще е неучебен, но присъствен ден за учениците

17:15 - 16.09.2024
Технологии

Какво ново с iOS 18? Всичко за последния ъпдейт на Apple

С iOS 18 идват подобрения, както и нови функции

16:30 - 16.09.2024
Важно днес

Граждани срещу Гайтански - Вълка. Ще спре ли съдът нов завод за изгаряне на боклук

Изборът е земеделие или "мъртва зона" в Дунавската равнина, казват активисти, които се борят срещу инвестицията

16:20 - 16.09.2024
Важно днес

Зам.-кмет на Пловдив подаде оставка след обвинения в корупция

Собствената формация на зам.-кметицата свали доверието си от нея

14:26 - 16.09.2024