Тръмп е обвинен в широкообхватна, координирана конспирация Снимка: © Getty Images

В 45 страници и с благословията на съдебните заседатели, които изслушваха свидетели в продължение на седмици, специалният прокурор Джак Смит повдига обвинения, невиждани досега в 247-годишната история на САЩ: въпреки поражението си на изборите през 2020 г., бившият президент Доналд Тръмп е опитал да запази поста си с престъпни средства. Тръмп е обвинен в широкообхватна, координирана конспирация, както и за оркестрирането на атака срещу Капитолия на 6 януари.

„Въпреки че загуби, обвиняемият беше решен да остане на власт“, ​​пише Смит в обвинителния акт, който посочва името на Тръмп само веднъж на първа страна и след това той вече е "обвиняемият": „Дело номер 1:23-cr-00257-TSC – Съединени щати на Америка срещу. Доналд Дж. Тръмп."

Това е третото обвинение срещу Тръмп за четири месеца и второто на федерално ниво след делата за укриване на тайни плащания на порно актриса (в юрисдикцията на Ню Йорк) и съхраняването на държавни тайни в частната резиденция на Тръмп Мар-а-Лаго (в юрисдикция на Маями).

Делото обаче е първото, което го обвинява в престъпно поведение, докато е на власт - не преди или след това. И първия случай, който докосва основите на демокрацията - мирното предаване на властта след президентски избори.

Заедно с Тръмп са обвинени още шестима негови съучастници.

77-годишният Доналд Тръмп, който се кандидатира за номинацията на Републиканската партия за президентските избори догодина, отрича всички обвинения. По думите му те са "лов на вещици".

„Беззаконието“ на обвинителния акт „срещу президента Тръмп и неговите поддръжници“, пише той в социалната си мрежа, „напомня за нацистка Германия в 1930 г., за бившия Съветски съюз и за други авторитарни, диктаторски режими".

Тръмп е "изключително ядосан и обезпокоен" от обвиненията, съобщава репортерът на New York Times Маги Хаберман, цитирайки най-близкото му обкръжение. Той знае, че сега става сериозно.

Тръмп е призован да се яви във федералния съд във Вашингтон на 3 август.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024