• Доналд Тръмп използва годишната си реч "За състоянието на Съюза" като начало на кампанията си за втори мандат. 
  • За какво говори Тръмп: икономика, заетост, доходи, Китай.
  • За какво не говори Тръмп: импийчмънт, изборите в Айова, Русия, ЕС.
  • Републиканците посрещнаха президента в Конгреса с възгласи „Още четири години!“.
  • Тръмп отказа да се ръкува с председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси, а тя демонстративно скъса текста на речта му. 

„Преди три години започнахме голямото американско завръщане. Днес се изправям пред вас, за да споделя невероятните резултати. Заетостта расте, доходите се увеличават, бедността намалява, престъпността спада, увереността нараства, а нашата страна процъфтява и отново е уважавана!“

Дори най-яростните критици на Доналд Тръмп признаха, че цитираните данни в речта му "За състоянието на Съюза" са верни, макар и малко преувеличени, и че администрацията наистина има заслуга за „страхотното“ състояние на американската икономика, макар и не цялата.

Доналд Тръмп припомни, че е удържал обещанието си да предоговори НАФТА и вече е подписал новото търговско споразумение между САЩ, Мексико и Канада, което „ще създаде близо 100 000 нови високо платени работни места в автомобилостроенето“ и ще увеличи износа на фермерите и фабриките. Похвали се и с първата фаза от новото споразумение с Китай, което прекратява „мащабната кражба на американски работни места“, защитава американските работници и интелектуална собственост, носи милиарди долари в хазната и отваря големи пазари за американските продукти.

Доколкото изобщо външната политика присъстваше в речта, то беше в тесния контекст на защитата на американските интереси в икономиката и сигурността. Тръмп не спомена нито Европейския съюз, нито Русия, нито коментира значими глобални теми. Президентът съобщи, че американското правителство е инвестирало рекордните 2,2 трилиона долара във въоръжените сили.

„Увеличих вноските от другите държави членки на НАТО с над 400 милиарда долара, а броят на съюзниците, които спазват минималните си задължения, нарасна повече от два пъти“, каза той.

Тръмп акцентира върху борбата с тероризма, като цитира американските победи срещу терористичната организация Ислямска държава и скорошното убийство на иранския генерал Касем Сулеймани, но подчерта: „Работим, за да сложим край на американските войни в Близкия изток“.

За сметка на това, настоя Конгресът да финансира изцяло космическата програма на НАСА „Артемис“, за да гарантира, че следващият мъж и първата жена, стъпили на Луната, ще бъдат американци, а Америка ще бъде първата държава, която ще постави своя флаг на Марс.

Доналд Тръмп настоятелно демонстрираше загриженост за тревогите на работещите американци, свързани с данъците, здравето и образованието.

Част от сценария на "Състоянието на Съюза" включваше показването на деца и ветерани, които бяха поканени да присъстват в залата на Конгреса и бяха споменати от Тръмп, който се стараеше да изглежда емпатичен и съпричастен.

Известна доза театралност е присъща на подобен тип събития, но опитният шоумен Тръмп успя да превърне речта си пред Конгреса в емоционално риалити шоу.

Както се очакваше, процедурата по импийчмънт не само не беше спомената в речта, но не личеше по никакъв начин да е повлияла на аргументите и самочувствието на президента.

Тръмп се въздържа и от коментари за проблемите на демократите по време на предварителните избори в Айова. Все пак, той не изневери на себе си, като пренебрегна протегнатата ръка на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси и отказа да се ръкува с нея при пристигането си в Конгреса.

Пелоси, на свой ред, демонстративно скъса копие на речта на Тръмп на финала.  

По този повод, телевизионният водещ Джими Кимъл се пошегува в шоуто си, че това е първият случай, в който Тръмп отказва да докосне жена. Критики предизвика и решението на Тръмп да награди с президентски медал Ръш Лимбоу – дългогодишен радио и телевизионен политически коментатор с консервативни възгледи. Лимбоу е известен с противоречивите си и крайни тези по редица теми, свързани с малцинствата, сексуалността, околната среда и др. Журналистът е болен от рак в напреднал стадий.

„Американската ера, американската епопея, американското приключение тепърва започват!“, каза Тръмп на финала на речта си:

„Най-доброто предстои!“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" искат оставка от ПП заради отнета дума на Десислава Атанасова

Опозицията иска отстраняване на зам.-председателя на парламента Мирослав Иванов

Протестът на градския транспорт прекъсна трафика в София

Шествието ще продължи до 13 ч. пред Министерски съвет

ВСС отново отложи заседанието за предсрочно освобождаване на Гешев

Единодушно със 17 гласа "за" ВСС реши да изчака окончателното произнасяне на Върховния административен съд по случая "Жоси"

Силвия Аздреева: От Еверест до връх Лхотце в рамките на 27 часа

Алпинистката е втората българка, стъпила на най-високия връх в света. И първата, покорила четвъртия по височика осемхилядник

Коалицията все пак ще предложи 0% ДДС за хляба

Дянков: Намаляването на ДДС е проинфлационно и само ще увеличи търсенето и инфлацията

Димчо Дебелянов и "Аз искам да те помня все така" се падна на матурата по БЕЛ

46 661 души се явяват на днешните зрелостни изпити по български език и литература.

Още стотици бойци са евакуирани от "Азовстал", съдбата им обаче остава неясна

Украйна иска воините й да бъдат предадени на трета страна, Русия е против

Къде ще са протестите в София днес?

Няколко протеста ще се слеят днес пред Министерски съвет