Технически проблеми, конфузно мълчание, липса на резултати и накрая - всички са победители. Това, накратко, е историята на предварителните избори на Демократическата партия в Айова. Официалното обяснение от партийната централа е, че технически проблем с мобилното приложение, използвано за отчитане на гласовете, е довел до „несъответствия“ в резултатите.

От гласуването се очакват три вида данни: брой на излъчените делегати за националната конференция; брой на гласоподавателите, подкрепили всеки един от кандидатите в началото на изборния процес; брой на гласовете за всеки от кандидатите след отпадането на тези, получили по-малко от 15% подкрепа на първото гласуване.

Отделните избирателни секции, обаче, няма как да изпратят тези данни към централата, защото нововъведеното специално за тази цел мобилно приложение не работи. Нещо повече, според представители на местни организации на демократите, проблемите с приложението са били ясни още миналата седмица. Въпреки това от Демократическата партия твърдят, че документацията е изрядна и гласуването не е компрометирано.

Междувременно кандидатите трябваше да продължат кампаниите си в Ню Хемпшир, поради това произнесоха по една почти победна реч в Айова. Бърни Сандърс обяви, че има добро предчувствие за резултатите и според вътрешни данни на своя щаб печели най-голяма подкрепа, непосредствено пред Пит Бътиджедж.

Малко преди това самият Бътиджедж съобщи, че има всички индикации за победа.

Джо Байдън беше по-сдържан - според него индикациите са за близки резултати, но "ние ще си тръгнем оттук с нашия дял делегати". По-късно, обаче от щаба му заявиха, че са истински обезпокоени за почтеността на изборния процес, в който е имало "значителни пропуски".

Президентът Доналд Тръмп не пропусна възможността да отбележи, че при демократите нищо не работи, точно както са управлявали и държавата. "Единственият човек, който може да обяви много голяма победа в Айова миналата нощ, е "Тръмп", написа президентът в "Туитър":

Проблемите с отчитането на резултатите предизвикаха оживени коментари относно провеждането на изборите в Айова изобщо - дали тази различна система, с която щатът толкова се гордее, всъщност не е твърде сложна и трябва да бъде променена; дали именно това е щатът, който трябва да дава старт на маратона от предварителни избори, включително предвид факта, че му липсва достатъчно разнообразие и не е представителен за електората на демократите (85% от жителите му са бели).

Журналисти и анализатори са единодушни, че каквито и да са резултатите от Айова, легитимността им ще е поставена под въпрос и който и да бъде обявен за победител, това няма да му донесе очаквания силен старт на кампанията. Но единственият, който със сигурност не губи от фиаското в Айова, е милиардерът Майкъл Блумбърг, който ще се яви на предварителните избори едва от т.нар. Супер вторник на 3 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин