Демократическата партия - фалстарт в Айова

Технически проблеми, конфузно мълчание, липса на резултати и накрая - всички са победители. Това, накратко, е историята на предварителните избори на Демократическата партия в Айова. Официалното обяснение от партийната централа е, че технически проблем с мобилното приложение, използвано за отчитане на гласовете, е довел до „несъответствия“ в резултатите.

От гласуването се очакват три вида данни: брой на излъчените делегати за националната конференция; брой на гласоподавателите, подкрепили всеки един от кандидатите в началото на изборния процес; брой на гласовете за всеки от кандидатите след отпадането на тези, получили по-малко от 15% подкрепа на първото гласуване.

Отделните избирателни секции, обаче, няма как да изпратят тези данни към централата, защото нововъведеното специално за тази цел мобилно приложение не работи. Нещо повече, според представители на местни организации на демократите, проблемите с приложението са били ясни още миналата седмица. Въпреки това от Демократическата партия твърдят, че документацията е изрядна и гласуването не е компрометирано.

Междувременно кандидатите трябваше да продължат кампаниите си в Ню Хемпшир, поради това произнесоха по една почти победна реч в Айова. Бърни Сандърс обяви, че има добро предчувствие за резултатите и според вътрешни данни на своя щаб печели най-голяма подкрепа, непосредствено пред Пит Бътиджедж.

Малко преди това самият Бътиджедж съобщи, че има всички индикации за победа.

Джо Байдън беше по-сдържан - според него индикациите са за близки резултати, но "ние ще си тръгнем оттук с нашия дял делегати". По-късно, обаче от щаба му заявиха, че са истински обезпокоени за почтеността на изборния процес, в който е имало "значителни пропуски".

Президентът Доналд Тръмп не пропусна възможността да отбележи, че при демократите нищо не работи, точно както са управлявали и държавата. "Единственият човек, който може да обяви много голяма победа в Айова миналата нощ, е "Тръмп", написа президентът в "Туитър":

Проблемите с отчитането на резултатите предизвикаха оживени коментари относно провеждането на изборите в Айова изобщо - дали тази различна система, с която щатът толкова се гордее, всъщност не е твърде сложна и трябва да бъде променена; дали именно това е щатът, който трябва да дава старт на маратона от предварителни избори, включително предвид факта, че му липсва достатъчно разнообразие и не е представителен за електората на демократите (85% от жителите му са бели).

Журналисти и анализатори са единодушни, че каквито и да са резултатите от Айова, легитимността им ще е поставена под въпрос и който и да бъде обявен за победител, това няма да му донесе очаквания силен старт на кампанията. Но единственият, който със сигурност не губи от фиаското в Айова, е милиардерът Майкъл Блумбърг, който ще се яви на предварителните избори едва от т.нар. Супер вторник на 3 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024