Демократическата партия - фалстарт в Айова

Технически проблеми, конфузно мълчание, липса на резултати и накрая - всички са победители. Това, накратко, е историята на предварителните избори на Демократическата партия в Айова. Официалното обяснение от партийната централа е, че технически проблем с мобилното приложение, използвано за отчитане на гласовете, е довел до „несъответствия“ в резултатите.

От гласуването се очакват три вида данни: брой на излъчените делегати за националната конференция; брой на гласоподавателите, подкрепили всеки един от кандидатите в началото на изборния процес; брой на гласовете за всеки от кандидатите след отпадането на тези, получили по-малко от 15% подкрепа на първото гласуване.

Отделните избирателни секции, обаче, няма как да изпратят тези данни към централата, защото нововъведеното специално за тази цел мобилно приложение не работи. Нещо повече, според представители на местни организации на демократите, проблемите с приложението са били ясни още миналата седмица. Въпреки това от Демократическата партия твърдят, че документацията е изрядна и гласуването не е компрометирано.

Междувременно кандидатите трябваше да продължат кампаниите си в Ню Хемпшир, поради това произнесоха по една почти победна реч в Айова. Бърни Сандърс обяви, че има добро предчувствие за резултатите и според вътрешни данни на своя щаб печели най-голяма подкрепа, непосредствено пред Пит Бътиджедж.

Малко преди това самият Бътиджедж съобщи, че има всички индикации за победа.

Джо Байдън беше по-сдържан - според него индикациите са за близки резултати, но "ние ще си тръгнем оттук с нашия дял делегати". По-късно, обаче от щаба му заявиха, че са истински обезпокоени за почтеността на изборния процес, в който е имало "значителни пропуски".

Президентът Доналд Тръмп не пропусна възможността да отбележи, че при демократите нищо не работи, точно както са управлявали и държавата. "Единственият човек, който може да обяви много голяма победа в Айова миналата нощ, е "Тръмп", написа президентът в "Туитър":

Проблемите с отчитането на резултатите предизвикаха оживени коментари относно провеждането на изборите в Айова изобщо - дали тази различна система, с която щатът толкова се гордее, всъщност не е твърде сложна и трябва да бъде променена; дали именно това е щатът, който трябва да дава старт на маратона от предварителни избори, включително предвид факта, че му липсва достатъчно разнообразие и не е представителен за електората на демократите (85% от жителите му са бели).

Журналисти и анализатори са единодушни, че каквито и да са резултатите от Айова, легитимността им ще е поставена под въпрос и който и да бъде обявен за победител, това няма да му донесе очаквания силен старт на кампанията. Но единственият, който със сигурност не губи от фиаското в Айова, е милиардерът Майкъл Блумбърг, който ще се яви на предварителните избори едва от т.нар. Супер вторник на 3 март.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Денков: Не сме обсъждали да приемем повече мигранти, за да влезеем в Шенген. Това ще е неприемливо

България няма да се съгласи да приеме повече мигранти в замяна на вдигане на ветото за Шенген

18:15 - 10.12.2023
Важно днес

Уволненият директор на "Пирогов" сам обмислял да се оттегли от поста

Димитров оправда финансовата загуба на "Пирогов", твърди, че я е наследил

18:02 - 10.12.2023
Важно днес

Децата на хвърлената в ирански затвор Наргес Мохамади приеха Нобела за мир от нейно име

В реч, нелегално изнесена от затвора, Мохамади осъжда "тираничното" иранско правителство.

17:10 - 10.12.2023
Важно днес

Пеевски нападна Радев след негов коментар за ниското доверие в парламента

Пеевски отправи нови обвинения и съвети - този път към президента

15:51 - 10.12.2023
Политика

Египет гласува на президентски избори с вече ясен победител

Президентът Абдел Фатах ел-Сиси се очаква да получи трети мандат

15:35 - 10.12.2023
галерия

От кралски особи до бизнесмени: Кои са най-богатите фамилии за 2023 г.?

Кралски династии и наследници на големи бизнеси са сред най-богатите в списъка за 2023 г.

13:50 - 10.12.2023
Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023