WSJ: Тръмп обмисля да направи Илон Мъск свой съветник, ако спечели изборите Снимка: © Getty Images

Технологичният милиардер Илон Мъск може да стане политически сътрудник на Доналд Тръмп, ако вторият бъде избран за нов мандат като президент на САЩ. Това съобщава американското издание "Wall Street Journal", като се позовава на свои източници.

Те твърдят, че двамата бизнесмени от месеци поддържат комуникация във връзка с този въпрос и Мъск се обажда директно на Тръмп от личния си мобилен телефон поне няколко пъти месечно.

Въпреки че разговорите са предварителни - и източниците предупреждават, че те в крайна сметка могат да се провалят - Тръмп е изразил интерес да намери начин да ангажира собственика на Tesla в по-голяма степен с политиката. Те са обсъждали конкретно ресори, свързани със сигурността по границите и икономиката - теми, по които Мъск вече се е изказвал публично.

На свой ред Мъск би подпомогнал усилията на Тръмп за преизбиране, не само като допринесе за предизборния фонд на кандидата на "Републиканската партия", но и като използва връзките си с други богати потенциални дарители.

Двамата мъже се срещнаха през март в имението на милиардера Нелсън Пелц. Оттогава насам обсъждат различни политически въпроси, включително имиграцията.

"Америка ще падне, ако се опита да погълне света", написа Мъск в профила си в X през март.

Той заяви, че няма да дари средства за нито една от президентските кампании на тези избори, но според съобщенията е казал на Тръмп, че планира да организира събития, за да разубеди богати и влиятелни личности да подкрепят Джо Байдън през ноември.

В миналото отношенията между двамата мъже бяха обтегнати. През 2022 г. те дори си размениха обиди, когато на митинг Тръмп нарече Мъск "поредния глупак", а той отговори на бившия президент, че трябва "да свали шапката си и да потегли към залеза".

Собственикът на Tesla за кратко беше член на бизнес консултативната група на Тръмп в Белия дом в началото на неговото президентство, но се отказа от нея, след като през 2017 г. Тръмп изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата.

Сега отношенията между двамата изглежда са се променили. Когато през 2022 г. Мъск придоби Twitter и го преименува на X, той възстанови акаунта на Тръмп. Оттогава той е молил бившия президент на САЩ да бъде по-активен в X, но според "Wall Street Journal" Тръмп до голяма степен е лоялен към своята собствена социална платформа Truth.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024