Тръмп обяви извънредно положение и 50 млрд. за борба с коронавируса Снимка: © Getty Images

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви извънредно положение заради Covid-19 и отпусна 50 млрд. долара за борба с коронавируса по силата на закона Стаффорд, който дава възможност за Федералната агенция за управление на кризи (FEMA) да помогне на щатските и местните власти по време на кризи.

Законът за Стаффорд позволява освобождаване на допълнителното федерално финансиране и позволява достъп до фондовете. Националната извънредна ситуация от своя страна разширява властта на изпълнителната власт.

По силата на това решение, местните власти получават повече автономия за справяне с пандемията, както и целево финансиране, а министърът на здравеопазването Алекс Азар става отговорен за правила, свързани с медицинските центрове, болници техните служители и организацията им.

Тръмп обяви още, че ще се използват експресни тестове, които могат да се правят докато хората са по колите си или пазаруват. Предвижда се от следващата седмица да се отпуснат 500 хил. теста, които до месец да станат 5 милиона. Тръмп призова хората да не се тестват излишно и се похвали със забраната хора от Шенген да влизат в Америка.

Президентът каза още, че е поискал от министъра на енергетиката „да закупи големи количества суров нефт за стратегическите резерви на САЩ“. Този ход идва след като през последните дни цените на петрола рязко паднаха.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024