Тръмп първо отрече, но сега призна, че е изпратил адвоката си в Украйна Снимка: © Getty Images

След като бе Без импийчмънт: Тръмп оправдан по двете обвинения , Доналд Тръмп открито призна, че е изпратил личния си адвокат Руди Джулиани в Украйна. Свидетелите по делото дадоха показания, че бившият кмет на Ню Йорк е бил пратен да открие компрометираща информация за Джо Байдън, който е политически опонент на президента. Изявлението на Тръмп, цитирано от CNN, е в противоречие с казаното от него по време на процеса, когато той отрече тези твърдения.

Тръмп беше обвинен, че е оказал натиск върху Украйна да разследва Байдън – негов евентуален опонент на президентските избори през 2020, и сина му Хънтър. Също така се твърдеше, че изрично е наредил на представители на американското правителство да работят с личния му адвокат Руди Джулиани по въпроси, свързани с Украйна, която е силно зависима от помощта на Вашингтон за отблъскване на руската агресия.

Журналистът Хералдо Ривера е направил интервю с президента след процеса по импийчмънт, в което го пита: „Беше ли странно да изпратите Джулиани – вашият личен адвокат, в Украйна? Съжалявате ли, че направихте това?“. А отговорът на Тръмп е: „Не, изобщо“. Освен това американският държавен глава хвали бившия кмет на Ню Йорк и го нарича „борец против престъпността“.

„Това е моят избор – или се справям с Коми-тата по света, или с Руди“, каза Тръмп, правейки препратка към бившия директор на ФБР Джеймс Коми, когото уволни през май 2017. Тогава самият Коми каза, че причината за това е, че е опитал "да подкопае разследването на бюрото за възможно сътрудничество между президентската кампания на Тръмп и Русия“.

„Така че, когато ме питате защо съм използвал Руди, то причината за това е първо заради факта, че той е най-добрият прокурор, един от най-добрите, както и най-добрият кмет. Но други президенти също са имали адвокати. Франклин Делано Рузвелт е разполагал с такъв, който, на практика, напълно е бил въвлечен в правителствените дела. Айзенхауер е имал адвокат. Всички са имали“, каза Тръмп.

Първоначално американският президент отричаше, че е изпратил Джулиани в Украйна. През ноември бе попитан дали го е пренасочил „да прави нещо“ в европейската страна, но отговори: „Не, не съм“, пише CNN.

В интервюто Тръмп защитава решението си да „използва“ личния си адвокат, въпреки че преди това американски дипломати дадоха показания, че Джулиани е подринал дългогодишната политика на САЩ спрямо Украйна.

Няколко свидетели по делото за импийчмънт срещу президента описаха как адвокатът му се е срещал с бивши украински политици в търсене на компромати срещу Джо и Хънтър Байдън. Други дадоха показания, че Джулиани и неговите съдружници са приложили натиск върху Украйна да започне разследване срещу двамата.

В телефонния си разговор с украинския президент Володимир Зеленски миналото лято американският държавен глава също спомена името на Джулиани.

В седмицата след като бе оправдан, Тръмп уволни двама ключови свидетели по двете обвинения – злоупотреба със служебна власт и възпрепятстване на Конгреса. Това бяха постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд и съветникът по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност Алекс Виндман. Братът близнак на последния – Евгени Виндман, също бе отстранен, макар да не даде показания срещу Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024