Снимка: © Getty Images

След като бе Без импийчмънт: Тръмп оправдан по двете обвинения , Доналд Тръмп открито призна, че е изпратил личния си адвокат Руди Джулиани в Украйна. Свидетелите по делото дадоха показания, че бившият кмет на Ню Йорк е бил пратен да открие компрометираща информация за Джо Байдън, който е политически опонент на президента. Изявлението на Тръмп, цитирано от CNN, е в противоречие с казаното от него по време на процеса, когато той отрече тези твърдения.

Тръмп беше обвинен, че е оказал натиск върху Украйна да разследва Байдън – негов евентуален опонент на президентските избори през 2020, и сина му Хънтър. Също така се твърдеше, че изрично е наредил на представители на американското правителство да работят с личния му адвокат Руди Джулиани по въпроси, свързани с Украйна, която е силно зависима от помощта на Вашингтон за отблъскване на руската агресия.

Журналистът Хералдо Ривера е направил интервю с президента след процеса по импийчмънт, в което го пита: „Беше ли странно да изпратите Джулиани – вашият личен адвокат, в Украйна? Съжалявате ли, че направихте това?“. А отговорът на Тръмп е: „Не, изобщо“. Освен това американският държавен глава хвали бившия кмет на Ню Йорк и го нарича „борец против престъпността“. 

„Това е моят избор – или се справям с Коми-тата по света, или с Руди“, каза Тръмп, правейки препратка към бившия директор на ФБР Джеймс Коми, когото уволни през май 2017. Тогава самият Коми каза, че причината за това е, че е опитал "да подкопае разследването на бюрото за възможно сътрудничество между президентската кампания на Тръмп и Русия“.

„Така че, когато ме питате защо съм използвал Руди, то причината за това е първо заради факта, че той е най-добрият прокурор, един от най-добрите, както и най-добрият кмет. Но други президенти също са имали адвокати. Франклин Делано Рузвелт е разполагал с такъв, който, на практика, напълно е бил въвлечен в правителствените дела. Айзенхауер е имал адвокат. Всички са имали“, каза Тръмп.

Първоначално американският президент отричаше, че е изпратил Джулиани в Украйна. През ноември бе попитан дали го е пренасочил „да прави нещо“ в европейската страна, но отговори: „Не, не съм“, пише CNN.

В интервюто Тръмп защитава решението си да „използва“ личния си адвокат, въпреки че преди това американски дипломати дадоха показания, че Джулиани е подринал дългогодишната политика на САЩ спрямо Украйна.

Няколко свидетели по делото за импийчмънт срещу президента описаха как адвокатът му се е срещал с бивши украински политици в търсене на компромати срещу Джо и Хънтър Байдън. Други дадоха показания, че Джулиани и неговите съдружници са приложили натиск върху Украйна да започне разследване срещу двамата.

В телефонния си разговор с украинския президент Володимир Зеленски миналото лято американският държавен глава също спомена името на Джулиани.

В седмицата след като бе оправдан, Тръмп уволни двама ключови свидетели по двете обвинения – злоупотреба със служебна власт и възпрепятстване на Конгреса. Това бяха постоянният представител на САЩ в ЕС Гордън Сандланд и съветникът по европейските въпроси в Съвета за национална сигурност Алекс Виндман. Братът близнак на последния – Евгени Виндман, също бе отстранен, макар да не даде показания срещу Тръмп.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"